Intel пуска 56-ядрен Xeon “Cascade Lake” процесор

Intel пуска 56-ядрен Xeon “Cascade Lake” процесор

В раздел: Новини от на 3.04.2019, 2,573 показвания

 

Вчера Intel направи анонс на своите предстоящи корпоративни продукти, включително и една важна актуализация на своята Xeon Scalable линия процесори с добавянето на нов модел 56-ядрен Xeon Scalable “Cascade Lake” процесор.

 

 

Смята се, че този чип ще бъде първият отговор на Intel на предстоящия 7 nm AMD EPYC “Rome” процесор с 64 ядра и монолитен интерфейс на паметта.
По същество 56-ядреният “Cascade Lake” е мултичип модул (MCM), съставен от два 28-ядрени чипа, всеки с 6-канален интерфейс за DDR4 памет (общо 12-канален интерфейс за целия пакет). Всеки от двата 28-ядрени силициеви кристалът е изграден върху съществуващия 14 nm ++ технологичен процес. Процесорните ядра по същество са същите, познати ни след “Skylake” и са с непроменено IPC. Intel единствено са добавили няколко релевантни HPC и AI инструкции.

 

 

Intel започна представянето с DL Boost, което представлява хардуерен матричен множител с фиксирана функция, предназначена за AI самообучаващите се невронни мрежи. След това продължиха с анонса на хардуерна реализация за смекчаване на уязвимостите в сигурността, породени от спекулативните изпълнения на инструкции от процесорите – тези уязвимости преследват компютърния свят от началото на 2018 г. Хардуерното коригиране има по-малко негативно въздействие върху производителността в сравнение със софтуерното решение под формата на поправка на фърмуера.
Intel добавят поддръжка на паметта Optane Persistent Memory. Понастоящем по-бавна от DRAM, но по-бърза от SSD, Optane Persistent Memory е енергонезависима и нейното съдържание може да оцелее при прекъсване на захранването. Това позволява на системните администратори да изключват цели сървъри за дълго време, без да се притесняват за възстановяването на данните на тези сървъри при събуждането им. Сред добавените нови инструкции на процесора са AVX-512 и AES-NI.
Друга нова функция е Intel Speed ​​Select, функция, която повечето процесори имат от десетилетия, позволявайки на администраторите да избират отдалечено и “в движение” специфични множители за CPU ядрата. Не е много по-различно от “Resource Director Technology”, която ви дава по-фини QoS опции за специфични ядра, PID, виртуални машини и др.

 

 

За разлика от предишните модели на Xeon Scalable, първият “Cascade Lake” Xeon Scalable процесор, Xeon Platinum 9200, е FC-BGA пакетиран. Този 5903-пинов BGA пакет използва общ интегриран хийтспредър за двата 28-ядрени кристала отдолу. Двата кристала комуникират помежду си чрез UPI x20 интерфейс, а останалия втори UPI x20 интерфейс на всеки кристал се използва като две x20 връзки за пакета, което позволява инсталиране на два процесора на една дънна платка (112 ядра).

Източник: Techpowerup


Етикети: , , ,10 коментара

 1. 1 Denislav Slavchev (acdc) // 03.04.2019 в 15:07

  Мъкааа, голяма мъка!

 2. 2 Sasho90 // 03.04.2019 в 17:40

  Интел продължават с иновациите. 400W TDP за “залепения” 56 ядрения модел. ЛОЛ! И като знаем колко ги спазват тези TDP рейтинги от Интел, очаквам ПОНЕ 50% отгоре на тази цифра при реални условия като буустне, или има-няма 600W на цокъл. Чилърът на Интел от Computex 2018 най-спосле ще влезе в употреба.

  М-у другото, някой спомня ли си за онези слайдовете с отметките и хиксчетата от юни 2017, в които Интел тактично се присмиваха как Zen базираните сървърни процесори на AMD са направени от “залепени заедно чипове” и че имат “ненадеждни доставки”. Как времената се менят. :)

 3. 3 Станислав // 03.04.2019 в 21:48

  И ко ? Два “залепени с лепило” 5 годишни xeon-a за 5 милиона без атомната централа ? Мерси!

 4. 4 Гого // 04.04.2019 в 02:33

  Това как се наричаше? Киловат процесор :)

 5. 5 powpow // 04.04.2019 в 09:27

  Представям си каква ще е цената … 15к в зелено….
  Яко са го закъсали!

 6. 6 шах с пешка // 04.04.2019 в 10:43

  На 10 нм кристала ще се смали 3 пъти. IPC ще се качи значително на равни честоти, така че AMD са го закъсали. какво да очакваме следващото поколение с мемори контролер на 7нм и нацвъкани 16 чиплети на 5нм, направо цялата вафла да я пускат в кръгъл сокет, за какво си играят да ги режат. не стига че изиграха хората да си купуват античен 14нм, после рефреш 2700, а сега и 3700, всяка година сменяй, направо да бяха пуснали 7нм за какво си играят.

 7. 7 Denislav Slavchev (acdc) // 04.04.2019 в 11:50

  Засега AMD не са го закъсали, защото Intel нямат все още готово решение, с което да им се противопоставят. Тоест напълно нова архитектура, която за година-две няма как да се разработи от нулата и да се пусне в масово производство. Нали трябва радикално да си сменят концепциите, за да решат проблемите с всички уязвимости които лъснаха при техните процесори. Очевидно с настоящата си архитектура, която вече почти 7-8 години в основата си остава непроменена, няма как да се случи някакво чудо.
  По отношение на чиплетите – това е най-точното попадение, което AMD са правили някога. Има една приказка – “Сиромах човек, жив дявол”. Както виждаш и други производители (например Samsung) се плеснаха по челото, че това е страхотна идея, която дава голяма гъвкавост. Мисля сам виждаш как Intel с техните моно кристали, като надгробни плочи, се чудят какво да правят. Tози Xeon, щеше да бъде 64 ядрен, в цокъл LGA-3647 (а не в BGA компановка), ако имаха чиплети, с които да постигнат въпросния брой ядра.

 8. 8 Гого // 04.04.2019 в 16:39

  Акциите на АМД правят шах с пешка на Интел :-P

 9. 9 Коко // 06.04.2019 в 14:19

  следващото поколение на intel Съни-ков ще бъде следващият Санди-бридж, подобрението Щe бъде все едно от Xore2Duo до CoreI, само дето няма да скочат веднага на 7нм EUV, а АМД остават с булдозер номер 2 или така нареченият Zen с ниско IPC. и тоя филм вече сме го гледали. и всяка година ще минават на нов процес, сега на 7нм, после 7нм EUV с намалена консумация и 5нм EUV и какво всеки път целият парк ли ще се сменя.

 10. 10 Denislav Slavchev (acdc) // 08.04.2019 в 10:32

  Така е, но лошото за Intel е, че до 2021 г. не се очертава да пуснат новат си архитектура. Така, че AMD имат време, стига да не го проспят пак (Zen е много добра архитектура със сериозен потенциал). Принципно тогава AMD ще имат основна ревизия на архитектурата си (и сокета ще се смяна) и ако си изиграят правилно картите, няма да са такива фрапиращи разликите, каквито бяхме свикнали да виждаме през последните осем-десет години. Все пак в началото и на Intel новата архитектура няма да е с разгърнати възможности и ще са необходими две-три издания, докато достигне апогея си. Силно се надявям, AMD да не “спят” и да са се поучили от собствените си и чуждите грешки, въпреки че това не е много сигурно.