WD TV мултимедиен аудио/видео/фото плейър

WD TV мултимедиен аудио/видео/фото плейър

В раздел: Ревюта от на 24.03.2009, 22,189 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7

«»

Аксесоари в комплекта


Започваме със съдържанието на окомплектовката на WD TV, като най-отгоре в кутията ще намерите кратко ръководство за свързване и ползване на плейъра, както и компактдиск с допълнителен софтуер. На диска ще намерите софтуер за преконвертиране на мултимедийни файлове (ArcSoft MediaConverter версия 2.5), който поддържа повечето популярни аудио и видео формати и ви позволява да конвертирате несъвместими като вид файлове в подходящо състояние за възпроизвеждане на плейъра. Освен това на диска ще намерите и подробно ръководство за устройството, както и по няколко демонстрационни видеоклипа, музикални файлове и снимки за първоначална проба на възможностите на WD TV.


Продължаваме със захранващия адаптер, който е в комплект със сменяеми накрайници – европейски и английски стандарт. Като самия захранващ адаптер е универсален и може да работи и на 120V и на 230V, което в комбинация с малкия размер и удобството на ползване ви позволява да носите лесно плейъра с вас дори когато пътувате. Самият адаптер е 12V с максимална мощност от 1.5A, което определя и оптималното осигурявано захранване и съответно консумация на плейъра, която не може да надвишава 18W (малко по-късно ще проверим и каква е реалната консумация на ток).


Освен захранващия адаптер, в комплекта към устройството е включен и комбиниран компонентен видео и аналогов аудио кабел, като при нужда да използвате HDMI връзка с телевизора ще трябва да предвидите покупката и на HDMI кабел. При нужда от SCART или DVI интерфейс за връзка към телевизора ще е нужно да закупите допълнително и съответния преходник или кабел, което донякъде ще завиши първоначалната цена на покупката. Все пак е добре да имате предвид за възможността от допълнителен разход за кабели или преходници за видео връзка, като при нуждата от използване на оптичния цифров S/PDIF аудио изход ще ви се наложи и покупката на съответния кабел, ако вече не разполагате с такъв.


Последният компонент в окомплектовката на WD TV е дистанционното управление, което също е доста компактно като размери, но това не му пречи да разполага с всички най-важни бутони за контрол на устройството. Единствения недостатък при наличието на по-малко на брой бутони се проявява тогава, когато се налага да използвате функцията за търсене, но за това ще стане дума малко по-късно. Обръщаме ви внимание на Power бутона, който единствен служи за включване и изключване на устройството, но след като плейъра веднъж е заредил натискането на Power бутона не го изключва, а го прехвърля в режим на очакване (Standby). Режимът на очакване също има една своя особеност свързана с енергопотреблението, която също ще разгледаме малко по-напред в теста. Въпреки компактните си размери като цяло боравенето с дистанционното управление е бързо и удобно, след преминаването на краткия първоначален период за научаване на позициите на съответните бутони, така че дори да не ви се налага да гледате към тях, за да ги ползвате. За хората с малко по-големи ръце може би щеше да е по-удобно ако разстоянието между четирите бутона за посоките и Enter и останалите копчета беше малко по-голямо, но дори така с тях няма проблеми.


Поддържани формати

При първоначалната си поява WD TV с версия 1.0 на системния софтуер (firmware) имаше известни проблеми, в това число и липсата на поддръжка на субтитри на български език, но за щастие от Western Digital реагираха доста бързо и адекватно. И докато е съвсем нормално в първата версия на един продукт да има проблеми и недостатъци, то още с първия ъпдейт на фирмуера при WD TV бяха изчистени доста от наличните бъгове. Едно от нововъведенията в този ъпдейт беше добавянето на безпроблемна поддръжка и на български субтитри, а и на някои допълнителни формати, които се поддържат от плейъра, с което той на практика вече е съвместим с повечето от популярните и разпространени мултимедийни файлове. Добрата новина е, че повечето от наличните към момента на пазара у нас WD TV плейъри вече идват с обновения най-актуален фирмуер, а всички останали лесно могат да бъдат ъпдейтнати до него. Разбира се в хода на нашите обстойни тестове се сблъскахме с още някои дреболии, които се надяваме съвсем скоро също да бъдат изчистени с помощта на нов ъпдейт за устройството. И все пак, докато при първоначалната поява на WD TV с фирмуер 1.0 определено имахме доста забележки, то към момента с най-актуалния системен софтуер версия 1.01.02 вече можем да похвалим плейъра като никак не лошо решение, но нека не привързваме все пак. Нека да започнем с това, какви са различните видове аудио/видео/фото формати поддържани от WD TV мултимедийния плейър…

Поддържани видео формати
– MPEG1/2/4, WMV9, AVI (MPEG4, Xvid, AVC), H.264, MKV, MOV (MPEG4, H.264), MTS, TP, TS

Поддържани аудио формати
– MP3, WMA, OGG, WAV/PCM/LPCM, AAC, FLAC, Dolby Digital, AIF/AIFF, MKA

Поддържани формати за снимки
– JPEG, GIF, TIF/TIFF, BMP, PNG

Поддържани субтитри за видео
-SRT, SUB*, SMI, ASS, SSA

* Поддръжката на субтитри в SUB формат в конкретния случай се отнася само до формата, използван при DVD видео дисковете, разчитащ на предварително генерирани изображения с текста. WD TV засега не поддържа текстови субтитри във формат SUB (MicroDVD)!

Трябва да имате предвид, че устройството може да възпроизвежда DTS аудио само ако е свързано към отделен външен ресивър, който разполага с вграден DTS декодер (WD TV подава директно сигнала). Особено изненадани останахме от факта, че в основата и на този мултимедиен плейър се използва популярния специализиран мултимедиен процесор SMP8635LF на Sigma Designs, като за съжаление така и не успяхме да разберем какво точно означава абревиатурата LF накрая. Това, което имаме, като предположение е или версия с понижени работни честоти или с малко по-ограничена функционалност от стандартните SMP8635 чипове, но това са само предположения.

Що се отнася до поддържаните файлови системи от устройството, които могат да бъдат разчитани и съответно съдържание от тях да бъде възпроизвеждане са FAT32, NTFS и HFS+. Особено важна е наличната поддръжка на HFS+ файлови системи, поне за потребителите на Mac системи, където тя се използва като основна. За да може да използвате Media Library функционалността на устройството е необходимо съответния външен носител, който свързвате към WD TV да не е защитено от запис, тъй като тази функционалност създава малък файл с база от данни за различни параметри на мултимедийните файлове. Стандартно тази функция е активирана, така че е добре да имате предвид нуждата от възможност за запис, ако искате да можете да браузвате мултимедийните файлове по някой от техните параметри.

По начало WD TV не разполага с възможност за инсталиране на твърд диск в неговия корпус или необходимата функционалност за свързване към вече изградена домашна мрежа, но това не би трябвало да ви спира. В действителност има един интересен трик, който може да ви осигури достатъчно добра алтернатива на тези липсващи възможности. Разбира се става дума за това да комбинирате WD TV с някакво подходящо NAS устройство с твърд диск с необходимия ви обем и съответно възможност за USB връзка. Свързвайки единия от USB портовете на WD TV към USB конектора на мрежово сторидж устройство вие ще получите достъп до съдържанието на твърдия диск, намиращ се в NAS решението, като в същото време по мрежата може да качвате нови файлове и да ги възпроизвеждате през мултимедийния плейър. Подходящо такова решение е например My Book World Edition на Western Digital, което се предлага с капацитет от 1TB или 2TB и освен предостатъчно място ще ви осигури и необходимата алтернатива на мрежова функционалност за плейъра. А като стана дума за WD My Book World Edition то определено може би ще забележите прилика между дизайна на кутията му и тази на WD TV (макар да има разлика в цвета на пластмасата). На практика от Western Digital залагат на добре изпипания дизайн и система за охлаждане при външните си твърди дискове и NAS устройства, пренасяйки концепцията в умален вид и при WD TV мултимедийния плейър. Разбира се може да заложите и на решение на друга компания, която предлага NAS устройство със свободен USB конектор за достъп до съдържанието на твърдия диск до мрежовия сторидж, към който да може да свържете своя WD TV плейър. А благодарение на наличието на два USB конектора за външни носители, дори свързвайки единия порт към NAS устройство вие ще разполагате с още един за бърза връзка на USB флашче или мобилен твърд диск и съответно достъп до мултимедията намираща се на него.Всички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 3
 3. Page 4
 4. Page 5
 5. Page 6
 6. Page 7


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , ,2 коментара

 1. 1 мх // 22.02.2010 в 12:15

  Разскошно ревю, обаче да бяхте написали и как се ъпдейтва фирмуера. Не всички са компетентни, а аз хабер си нямам.

 2. 2 Samsung STORY Station 1TB – повече място за всеки – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 18:58

  […] ако имаме и плейър за мултимедийни файлове от типа на WD TV, преносимият диск става почти […]