WD TV мултимедиен аудио/видео/фото плейър

WD TV мултимедиен аудио/видео/фото плейър

В раздел: Ревюта от на 24.03.2009, 22,438 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7

«»

Софтуерът на WD TV


Интерфейсът на WD TV е максимално изчистен и опростен, така че да е лесен и достатъчно интуитивен за ползване от съвсем обикновени потребители, които не е необходимо да отделят кой знае колко време, за да свикнат да работят с него. Първоначалното пускане на плейъра отнема около 5 секунди до момента, в който устройството е в режим на готовност за ползване, показвайки първоначалния екран. Ако вместо пълно изключване сте пуснали плейъра в Standby режим то той ще премине в състояние на готовност за възпроизвеждане на мултимедийни файлове почти мигновено. Ако все още не сте включили някакво USB устройство, съдържащо аудио, видео или фото файлове, то нормално ще ви отнеме около 5-7 секунди след включване на носителя на информация до момента, в който данните на него бъдат достъпни. Ако Media Library функционалността на WD TV е активирана и включвате устройство с мултимедийни файлове за пръв път към плейъра е възможно времето за сканиране на съдържанието да е по-дълго. Всичко зависи от това колко голям е носителя и какъв е броя на аудио, видео и фото файловете върху него, които трябва да бъдат индексирани. Все пак хубавото е, че докато плейъра индексира допълнителната информация за мултимедийното съдържание на дадено устройство (например име на албум, изпълнител, жанр… за музикалните файлове) и записва данните в база данни вие може да възпроизвеждате съдържание от него.

По време на нашите тестове направихме експеримент с това колко може да отнеме първоначалното индексиране на един 160-гигабайтов мобилен твърд диск, върху който има качени общо 75 хиляди файла. От всички файлове мултимедийното съдържание се равняваше на около 6 хиляди цифрови фотографии, 1200 видеоклипа и 500 песни, като първоначалното индексиране отне близо един час. Както обаче споменахме, докато софтуера на WD TV извършваше индексирането не беше никакъв проблем да се пускат дори видеофайлове с висока резолюция без това да води до забавяне или невъзможност за нормалното им възпроизвеждане. Разбира се налице е известен спад изчислителните възможности на устройството, тъй като част от неговия ресурс е зает с други задачи, но това може да бъде забелязано само в съвсем специфични случаи, за които ще стане дума по-напред в теста. След приключването на първоначалното индексиране при последващо свързване на устройството стандартно са необходими едва няколко секунди, освен разбира се, ако междувременно не сте качили особено голям обем нови мултимедийни файлове.

Връщайки се обаче към софтуера на WD TV и неговите възможности трябва да споменем, че устройството разполага само с 4 основни секции, между които може да превключвате с помощта на стрелките за нагоре и надолу. Секциите са съответно за настройка на устройството, за възпроизвеждане на видео, на аудио и на цифрови фотографии, като всяка от тях може да съдържа по няколко допълнителни опции. Избирайки някоя от основните 4 секции от менюто с нагоре и надолу вече може да превключвате със стрелките за наляво и надясно между отделните опции във всяка секция, които зависят пряко и от конкретните настройки на устройството…


Разбира се, преди да правите каквото и да е трябва да конфигурирате вашия WD TV мултимедиен плейър, така че да използва пълноценно свързания към него хардуер, както и да работи по начина, по който вие очаквате. За целта от основното меню за конфигурация System трябва да на първо време да изберете дали желаете да използвате Media Library функционалността на устройството, която ви дава възможност за разглеждане на наличните мултимедийни файлове по различни техни параметри. Тази функция е особено полезна за повечето потребители, но както вече споменахме тя е свързана и с нуждата от индексиране на съдържанието и записване на малка по обем база данни с информация за него върху самия носител.

Друга важна опция е Browser Display, която указва начина, по който искате да разглеждате библиотеката си с музика, видео и снимки с помощта на WD TV. Тук имате два варианта – разглеждане на файловете с тъмбнейли (ако такива са налични или могат да бъдат генерирани) или директно със списък на файловете, без изображения, които да дават визуална представа за тяхното съдържание. Използването на режима на преглеждане с тъмбйенли има своите специфични особености за различните видове файлове, които може да възпроизвежда WD TV, затова за тях ще стане дума когато разглеждаме съответната секция за преглеждане на конкретните типове поддържана мултимедия.

Не на последно място за потребителите в България, които искат да използват субтитри на кирилица е опцията Additional Encoding Support, където трябва да изберете Cyrillic (windows-1251). Ако случайно забравите да направите това, то още при пускането на първия филм с текстови субтитри на кирилица ще се подсетите по това, което виждате, че сте забравили да отметнете тази настройка.


Другият по-важен раздел от конфигурацията, на който ще ви обърнем внимание е Audio/Video, тъй като тук трябва да настроите вида и формата на изходящия аудио и видео сигнал от плейъра в зависимост от това с какъв допълнителен хардуер е свързано устройството. Трябва да зададете оптималната резолюция на телевизора или монитора, който сте свързали към WD TV, както и правилно да укажете неговото съотношение. Особено важно е и да маркирате вида на подавания звук към озвучителната система, за да не се чудите защо даден филм няма никакво аудио, като трябва да имате предвид, че липсата може и да е свързана с невъзможността за възпроизвеждане на съответния аудио поток от плейъра.

Специално ще обърна внимание на потребителите на по-големи компютърни екрани, който разполагат с модели със съотношение 16:10, тъй като то не е съвсем стандартно при аудио/видео техниката за разлика от 4:3 и 16:9, но за сметка на това е много по-популярно при компютрите от 16:9 (поне засега). И тъй като традиционно телевизионните екрани използват или 4:3 или 16:9 съотношение, то логично при WD TV нямате опция за избор на 16:10 и съответно резолюция например 1920×1200 точки. Това не е повод за притеснение, тъй като просто на съответния голям екран ще видите налични черни линии най-отгоре и най-отдолу в менюто и широкоформатните филми. Това е нормално и се очаква да се случи тъй като плейъра подава 1080p сигнал, който е с разделителна способност от 1920×1080 точки, при което остават общо 120 или по 60 пиксела черни ленти отгоре и отдолу. Възможно е обаче вашия монитор да не покаже тези черни ленти, което е повод за съмнение, че нещо не е както трябва. На този етап трябва да проверите в настройките на монитора, дали не е активирана опция, която да ви разтегля автоматично подавания образ на целия екран. Ако намерите такава то е препоръчително да я деактивирате, защото в тази ситуация разтеглянето на цял екран се извършва с цената на нарушаване на съотношението на образа и съответно промяна на реалните пропорции на изобразяваните обекти!

Останалите няколко менюта за настройка са свързани с конкретното поведение на отделните секции за преглеждане на видео и аудио файлове, както и на цифрови фотографии, като настройките в тях можете да направите на база на своите лични предпочитания…Всички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 2
 3. Page 3
 4. Page 5
 5. Page 6
 6. Page 7


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , ,2 коментара

 1. 1 мх // 22.02.2010 в 12:15

  Разскошно ревю, обаче да бяхте написали и как се ъпдейтва фирмуера. Не всички са компетентни, а аз хабер си нямам.

 2. 2 Samsung STORY Station 1TB – повече място за всеки – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 18:58

  […] ако имаме и плейър за мултимедийни файлове от типа на WD TV, преносимият диск става почти […]