Tesla внедрява свой собствен AI процесор

Tesla внедрява свой собствен AI процесор

В раздел: Новини от на 23.04.2019, 1,937 показвания

 

На вчерашното специално събитие “Autonomy Investor Day“, Tesla Motors обяви собствения си AI процесор за автомобилно самоуправление, който ще управлява функцията за автопилот на компанията в нейната продуктова линия. Досега компанията за управление на автопилота разчиташе на DGX процесорите на NVIDIA.
В края на 2017 г. се разбра, че Tesla се опитва да разработи първия си компютърен чип за самоуправление на автомобилите си. През октомври миналата година Мъск заяви, че до чипа ни делят само шест месеца, което се оказа абсолютно точно.
Наречен Tesla FSD Chip (full self-driving), новият процесор ще покаже своите възможности в най-новите партиди автомобили Model S и Model X на Тesla от март 2019 г., като компанията има намерение след десетина дни да разшири неговото приложение и в своя популярен Model 3.
FPD чипът на Tesla е FPGA с 250 милиона гейта, 6 млрд. транзистори, натъпкани в 260 mm², произведен по 14 nm FinFET технологичен процес на Samsung Electronics в Тексас. Също така чипът съдържа 32 MB SRAM кеш, 96×96 mul/add масив и кумулативен показател за производителност от 72 TOPS при номинална честота от 2.00 GHz.

 

 

Типичната платка за управление на автопилота използва два от тези чипове. Tesla твърди, че техния чип предлага “21 пъти” производителността на чипа на NVIDIA, който ще замени.
Елън Мъск нарича FSD Chip “най-добрия чип в света”, не само въз основа на огромната му производителност в сравнение с предишното решение.
Страховете около автономното шофиране се концентрират главно върху това какво ще се случи, ако системата се провали, но Елън Мъск се опитва да успокои тези страхове, като заявява: “Всяка част от това може да се провали и колата ще продължи да шофира. Камерите могат да се провалят, електрическите вериги могат да се провалят, може да се окаже, че един от компютърните чипове на Tesla се е провалил и колата пак ще продължи да шофира. Вероятността този компютър да се провали е значително по-ниска от някой, който губи съзнание – поне с порядък”, добавя той.


Етикети: ,Един коментар

  1. 1 Burzako // 26.04.2019 в 04:57

    В тесла се напредват в надпреварата с останалата конкуренция :)