Intel Xe ще поддържа хардуерно ускорен Raytracing

В раздел: Новини от на 2.05.2019, 1,920 показвания

 

Предстоящите дискретни графични процесори Xe на Intel ще включват хардуерно Raytracing ускорение в реално време, подобно на “Turing” RTX чиповете на NVIDIA, според блога на компанията, в който е описано как Rendering Framework ще работи с предстоящата Xe архитектура. В блога се споменава само, че GPU-та на компанията предназначени за центровете за данни поддържат функцията, но не и дали това включва и клиентските сегменти. Графичните процесори Xe предназначени за центровете за данни са насочени към доставчици на облачни игри и облачни изчисления, както и към тези, които изграждат големи ферми за визуализация.

„За мен е удоволствие да споделя, че пътната карта на архитектурата Intel Xe за оптимизирано рендериране в центровете за данни включва поддръжка на хардуерно ускорен Raytracing за фамилията от API и библиотеки на Intel Rendering Framework”, каза Джим Джефърс, старши инженер и старши директор на екипа Intel Advanced Rendering and Visualization. Intel не предоставя никакви техническите детайли около самия хардуер. NVIDIA демонстрира, че в модерния графичен процесор са нужни два основни компонента, за да се постигне реално време:
1. хардуер с фиксирана функция, който да изчислява пресичането на лъчите с триъгълници или повърхности (което в случая на NVIDIA са RT ядрата)
2. “Евтин” de-noiser. NVIDIA пое по пътя на AI, за да реализира последното, чрез разгръщане на потенциала на тензорните ядра (юнити за умножение на матрици), които ускоряват изграждането и обучението на AI DNN.
И двете задачи са постижими без наличие на хардуер с фиксирана функция, използвайки програмируеми унифицирани шейдъри, но те трябва да са с много голяма производителност. Intel има разработен CPU-базиран de-noiser, който може да използва AVX-512.

Източник: Techpowerup


Етикети: ,Коментари: