AMD премахва третото поколение Ryzen Threadripper от тяхната пътна карта

В раздел: Новини от на 8.05.2019, 2,205 показвания

 

Когато представя своите данни от тримесечията, AMD представя и своята продуктова карта, в която се посочва кои продукти ще бъдат пуснати през тази година. Третото поколение процесори Ryzen Threadripper, базирани на 7 nm (node) технологичен процес и архитектура Zen 2, вече липсват в пътната карта на компанията – през м. март те все още съществуваха. Няма никакво обяснение за тази тяхна промяна.
Процесорът AMD Ryzen Threadripper 3000, 7nm, HEDT е изключен в последната клиентска пътна карта, представена на инвеститорите през м.май. Според картата AMD твърди, че Ryzen процесорите от трето поколение ще бъдат пуснати в средата на годината, но в новата, процесорите Threadripper вече ги няма в нея. Второто поколение EPYC процесори все още фигурират в пътната карта на компанията за третото тримесечие на тази година.

 

 

AMD най-вероятно са решили най-напред да използват всички чипове за сървърните си процесори, защото там най-вероятно могат да имат затруднения. Сървърните чипове нямат никакво влияние върху потребителския пазар, но липсата на трето поколение HEDT процесори от страна на AMD може да доведе до отдръпване на потребителите ентусиасти, търсещи овърклок и чипове с голям брой ядра. Разбира се тази група е твърде нищожна, за да повлияе по някакъв начин на финансовите приходи на компанията, но от друга страна именно HEDT платформите носят престиж.

 

AMD Ryzen Threadripper AMD 7nm AMD Zen 2

На горната диаграма е показана по-ранна пътната карта, където фигурира третата генерация Ryzen Threadripper, но ако погледнете долната, която е най-новата, вече е изтрит и не фигурира в нея. Напълно възможно е AMD да са решили да отложат излизането за 2020 г. Каквото и да е, в момента то остава само в нашите догадки, защото AMD не е направила изявление относно тази промяна с премахването на третото поколение процесори Threadripper от плановете им за 2019 г.
Всички очаквахме с нетърпение HEDT процесор с 64 ядра, тъй като това би имало непряко въздействие и върху Intel, принуждавайки ги да увеличат броя на ядрата на техните HEDT процесори.

Zen 3 – 7nm + процес
AMD също така очертава груба картина на следващите поколения процесори в пътната си карта. Компанията казва, че се движи по график със Zen 3. Тази архитектура ще бъде подобрение на Zen 2 и ще използва 7nm + технологичен процес. След нея следва Zen 4. Тази архитектура е в процес на разработка и все още не е известно какъв технологичен процес ще бъде използван за нея.

Navi
Пътната карта също потвърждава, че Navi графичните процесори ще бъдат пуснати през третото тримесечие на тази година. AMD подчертава, че те са подходящи за игри в облака. Google вече е посочил, че ще използва графични процесори на AMD за своята услуга за игри в облака – Stadia. Пътната карта за GPU на AMD включва и наследник на Navi, който все още няма име и трябва да се появи някъде през 2020 г. на 7nm + процес.

Източник: wccftech


Етикети: , , , , ,9 коментара

 1. 1 asd // 08.05.2019 в 15:38

  Премахва е силно казано и доста неточно.
  Взели са поръчка за изграждане на суперкомпютър от американското правителство, за $600млн.
  Просто всички проиведени процесори ще бъдат употребени в него. Има и много Radeon Instinct в този проект.

 2. 2 Хардуерист // 08.05.2019 в 16:31

  Тази новина означава само едно.
  Потенциалът на процесорите Ризен Тредрипер е изчерпан.
  Просто максимумът на технологията е наблъскан във втората генерация и АМД не могат да постигнат някакви допълнителни подобрения, за да се появи 3-то поколение Тредрипери.

  Това е положението…

 3. 3 Denislav Slavchev (acdc) // 08.05.2019 в 17:01

  @asd
  Напротив, много точно е казано. Не знам как може по друг начин да наречеш нещо, което си го махнал от продуктовия си план. Разбира се, тази пътна карта се простира до края на 2019 г. и ще видим за 2020 какво ще е положението, но това ще стане ясно чак през Q4.

  @Хардуерист, прощавай ама в това което си написал няма нищо вярно. В новината съм го написал, като вероятна причина – Epyc процесорите, които трябва да бъдат пуснати по план през Q3 2019. А защо Epyc-a е проблем и защо AMD искат да се подсигурят с кристали, в първия пост на asd е отговора, а и оня ден имаше прес съобщение за Cray, което сме го публикували и на сайта.

 4. 4 Бай Ставри // 08.05.2019 в 21:09

  Според мен има и друга причина, и тя е в липсата на добра поддръжка от страна на Microsoft по отношение на Threadripper с повече от 16 ядра. Предполага се, че по-голяма част от притежателите на HEDT ползват Windows.

 5. 5 KalliMan // 08.05.2019 в 22:00

  Т.е. илиза че ТЦМС няма достатъчно капацитет за толкова много голямо производство. Само дано не се окаже, че няма да достигат бройки и за нормалния пазар. Иначе спор няма – голям успех за АМД и още по-голям удар вюу имиджа на Интел.

 6. 6 Sasho90 // 09.05.2019 в 00:01

  В новината показаните старата и нова пътна карта са еднакви. Мисля, че погрешка е използвана една и съща снимка?

  Иначе обяснение за забавянето, ако ще има такова, според мен е съвсем скорошната новина за изграждането на най-мощния суперкомпютър в света базиран на AMD Epyc процесори и AMD Radeon Instinct графични ускорители. Threadripper е на практика Epyc с окастрени канали памет. Може би TSMC нямат капацитета да изпълнят достатъчно поръчки за 7nm чипове и AMD са принудени да приоритизират Epyc пред Threadripper, за да изпълнят гигантската поръчка за суперкомпютъра?

 7. 7 asd // 09.05.2019 в 13:43

  Не вярвам да TSMC не им достига капацитет. Все пак говорим за чиплети с малка площ и висок рандеман. Не е същото като да налупаш 18млрд транзистора на длан и да очакваш да не е паднала нищо една прашинка дори в стая с клас 10.
  100млн за проекта и 500млн за частите. Такава е информацията.
  АМД просто нямат причина да бързат да пускат TR3 на HEDT пазара.
  По-важна им е реализацията на този проект пред хартиените анонси на Интел.
  Ръкавицата е хвърлена, светът вече знае за тези процесори, ако иска от тези процесори ще му се наложи да почака … или да си купи Интел за много повече пари, ако не му се чака.

 8. 8 Denislav Slavchev (acdc) // 09.05.2019 в 15:29

  TSMC не са всемогъщи и не могат да огреят всички клиенти, които искат да произвеждат по 7 nm. AMD далеч не са единствените им клиенти – има Qualcomm, има Apple…., които също имат поръчки и TSMC работи по график, в които се знае откога-докога за кой ще се произвежда и какви количества. Не може, понеже AMD са сключили договор за доставка с някой си, да е причина за промяна на тези графици от TSMC. На AMD са им ясни тези неща и е сеъвсем логично, за да си подсигурят достатъчен брой чиплети за определеното време се отказват от HEDT.

 9. 9 hose // 09.05.2019 в 16:18

  Не ми пука за ripper-a. Искам другите

Коментари: