AMD потвърди стартирането на своите 7 nm продукти през Q3 2019 г.

AMD потвърди стартирането на своите 7 nm продукти през Q3 2019 г.

В раздел: Новини от на 17.05.2019, 2,692 показвания

 

На годишното събрание на акционерите, AMD потвърди стартирането на своите предстоящи 7nm продукти през третото тримесечие на 2019 г. Те включват процесорите Ryzen 3000, сървърните чипове EPYC Rome и графичните карти AMD Radeon Navi. Потвърждението показва, че те са на финалната права, преди старта.

И трите продукта ще включват 7 nm технологичен процес на TSMC, заедно с нови архитектури, като Ryzen и EPYC, които се базират на новите Zen 2 процесорни ядра, също и Radeon Navi, който се базира на съвсем нова GPU архитектура, която ще замести своите предшественици Vega.

 

Какво да очакваме от Ryzen 3000

 

AMD направи значителни промени в тяхната CPU архитектура, които помагат да се постигне два пъти по-голяма производителност (удвояване на броя ядра) от тяхното първо поколение архитектура Zen. Основните точки включват изцяло препроектиран конвейр, подобрена работа с числа с плаваща запетая, като удвоява размера на FP регистрите до 256 бита. Едно от ключовите подобрения за Zen 2 е удвояването на плътността на ядрата, което означава, че сега има 2 пъти повече ядра във всеки CCX комплекс.
Zen 2 включва и по-сериозни подобрения на хардуерно ниво, когато става въпрос за сигурност. Това допълнително защитава процесорите на AMD срещу подобрените варианти на Spectre.

 

 

Чипсет AMD X570
Както видяхме с X470, имаше няколко функции за серията процесори Ryzen 2000, които бяха поддържани само от новите дънни платки, като Precision Boost Overdrive и XFR 2.0. Няма съмнение, че семейството процесори на AMD Zen 2, базирани на Ryzen, ще имат нови функции, но основният акцент ще бъде поддръжката на PCIe Gen4. Платформата X570 ще бъде PCIe Gen4 решение, което означава, че това вероятно ще бъде първата потребителска платформа, която ще предложи поддръжката на новия PCIe стандарт.
Това разбира се не означава, че серията AMD Ryzen 3000 ще бъде съвместима само и единствено с X570, тъй като, както и преди, новите процесори ще бъдат съвместими с чипсетите X470 и X370. Със сигурност няма да показват същия набор от функции, който ще бъде на разположение на новата версия (X570), но ще имат напълно стабилна функционалност за потребители, които просто искат да поставят нов процесор и да продължат да използват компютрите си, без да се налага да обновяват дънната си платка.

 

Какво да очакваме от графичните карти AMD Radeon “Navi”

 

Ние знаем няколко подсказки за функциите, които графичните процесори AMD Navi ще поддържат, като например Ray Tracing, която наскоро беше потвърдена като най-важното за следващите поколения конзоли на Sony и Microsoft, които ще използват AMD Navi 10 графични процесори и Zen 2 базирани процесори Ryzen. Също така се говори за поддръжка от “Navi” на патентованата от AMD през 2017 г. технология Variable Rate Shading (VRS), с цел модернизиране на тяхната карта, предназначена за масовия пазар. Принципно VRS технологията се смята, като основна за Next-gen графичния процесор (наследник на Vega), който трябва да видим в началото на 2020 г.

 

 

Това, което официално се знае е, че Navi е предназначен да бъде последният GCN базиран графичен процесор, разработен от AMD и като такъв, трябва да бъде най-оптимизираната версия на архитектурата, която сме виждали досега с многобройни подобрения. Серията графични карти, базирани на Navi архитектурата ще е обозначена като Radeon RX 3000. Сега ще стартира графичния процесор Navi 10, който трябва да покрие моделите Radeon RX 3080 XT, RX 3080 и RX 3070 XT.
Моделите Radeon RX 3090 XT и RX 3090, ще бъдат базирани на Navi 20, но тях по-рано от началото на 2020 г. няма да ги видим, защото имат сериозни проблеми за решаване. В един вътрешен доклад на AMD от миналия месец се казва, че ранните образци на Navi 20 дори не могат да отговорят на честотите на Vega 20 и Navi графичните процесори, а тези, които могат да отговорят, се сблъскват с топлинни проблеми и голяма консумация на енергия.

 

Ето какво да очакваме от сървърните процесори AMD EPYC Rome

 

Що се отнася до процесорите EPYC Rome, AMD потвърди, че се стремят да ги пуснат през третото тримесечие на 2019 г., което трябва да бъде няколко месеца след Ryzen.
Очаква се семейството процесори AMD EPYC Rome да вдигне до 2020 г. сървърния пазарен дял на AMD до 10%, което ще е много голямо постижение, предвид думите на бившия главен изпълнителен директор на Intel, Брайън Крзанич, който заяви, че не искат AMD да вземе 15% пазарен дял. Търсенето за момента на EPYC процесори за големи сървърни платформи, не е много далеч от тези 15%. Само за справка, Dell EMC обяви, че ще утрои предлагането на AMD EPYC базирани сървъри.
“От, да речем, 50-те платформи, които имаме днес”, “три от тях са AMD и вероятно ще го утроим до края на тази година.”, каза Доменик Ванхаме вицепрезидент на Dell EMEA.

 

 

Въз основа на тези големи цифри за растеж и скорост на приемане, можем да очакваме, че AMD ще даде сериозен отпор на Intel Xeon. Трябва да очакваме от Epyc до 64 ядра и 128 нишки, заедно с впечатляващата PCIe Gen 4 свързаност с до 164 линии.
AMD потвърди, че техните процесори EPYC Rome са проектирани да се конкурират успешно срещу Intel Ice Lake-SP. Това означава, че AMD ще има още по-голямо предимство в сравнение със сървърните 14nm ++ модели на Intel, които пристигат тази година.
Едно от най-големите предимства, което процесорите EPYC Rome ще имат над Intel е, че те ще бъдат съвместими с EPYC Neapol, така че всички онези, които използват Neapol, ще получат съвместимост за следващите поколения 7nm процесори EPYC Rome, още от ден първи.

 

 

Изглежда, че AMD наистина са в добра позиция със своите сървърни процесори EPYC, дори повече, отколкото техните настолни и мобилни предложения. Ако всичко върви гладко за AMD в дългосрочната им пътна карта на Zen, можем да видим, че те отново ще доминират във всички сектори на процесорния пазар.
AMD е планирала множество събития, за да обяви предстоящите си продукти, започвайки с Computex 2019 на 27 май и E3 2019 на 10 юни. На тях AMD ще представи новите си продукти и ще обяви датите кога ще бъдат достъпни за потребителите продуктите, които официално стартират през тази година.

По материали на: wccftech


Етикети: , , , , ,2 коментара

  1. 1 ryzen_123 // 18.05.2019 в 02:52

    Май Threadripper ще се превърне в някаква екзотика от миналото

  2. 2 мним // 19.05.2019 в 00:21

    На 1,4 нанометра ще имат 1024 ядра и 4096 нишки. Така че няма смисъл да се бърза докато не стигнат до абсолютната граница на възможностите си.