Intel отново са лидер в надпреварата за доставка на силициеви чипове

В раздел: Новини от на 21.05.2019, 1,460 показвания

 

Intel беше историческият лидер при производството и продажбите на силициеви чипове от 1993 до 2016 г., годината, в която загуби водещата си роля и отстъпи на Samsung. Проблемът не беше толкова свързан с Intel, колкото с пазарните изисквания към момента – ако си спомняте, това беше времето на процъфтяващото търсене и високи маржове в ценообразуването на DRAM паметта, заедно с увеличеното търсене на смартфони, което породи ожесточена конкуренция и производителите се опитваха да се изпреварят един друг под формата на спецификации. Тогава търсенето на DRAM и нейните спекулативни цени, подтикнаха Samsung да заеме първо място по отношение на приходи, оставяйки Intel назад зад себе си да диша прахта.

 

 

След спадането на търсенето на смартфони, намаляването на маржа в ценообразуването на DRAM и разширяване на производствените мощности на производителите, това доведе до спад на цените на паметта, които по-рано бяха надути, като по този начин удариха доходите на Samsung. Това е достатъчно, за да може Intel отново да се превърне в топ производител в света на производството на силиций – дори когато компанията се бори с 10 nm си разработка и се сблъска с множество проблеми.

Източник: Techpowerup


Етикети: , ,Един коментар

  1. 1 nv // 23.05.2019 в 12:49

    По-важната новина е че са лидери по бъгове и уязвимости в процесорите си заради архитектурни недомислици и прекалена алчност.

Коментари: