Хардуерно-апокалиптична притча – Prolimatech Armageddon

Хардуерно-апокалиптична притча – Prolimatech Armageddon

В раздел: Ревюта от на 31.03.2010, 11,081 показвания

Тайванската компания за охладителна компютърна техника Prolimatech набира скорост и съвсем закономерно, без изненада за никого, предлага на многобройните фенове на марката иновация след иновация. Пример за това е и чисто новата медно-алуминиева охладителна конструкция –  Prolimatech Armageddon:

Новият апокалиптичен „slim” охладител на Prolimatech има следните технически характеристики:


Опаковката на Prolimatech Armageddon наподобява силно опаковката на Mega Shadow:Окомплектовката на охладителя не се различава почти по нищо, повтарям почти, от тази на Prolimatech Megahalems Rev. B и Mega Shadow. Осигурена е поддръжка за всички съвременни сокети на Intel – LGA775/1156/1366:

За разлика от серията Mega, крепежът на Prolimatech Armageddon е претърпял леки изменения, главно в горната притискаща планка, където се забелязват обособени гнезда за монтажните болтове:


Целта на модификацията е премахване на стърчащите болтове, чрез което да се осигури безпроблемен монтаж на вентилатори с типоразмер 140мм:

По мое мнение, тази козметична промяна е още един плюс за иначе безупречната крепежна системи на Prolimatech, която е доказала ефективността и стабилността си при серията Mega, а сега търпи градивно развитие при Prolimatech Armageddon:Интерес предизвиква и системата за монтиране на вентилаторите към охладителя. За целта се използват четири броя монтажни пластини:


Монтажът на вентилаторите става лесно и практично, само с едно натискане:

Може би за някого ще е минус отсъствието на крепеж за вентилатори с размер 120мм. Според мен, използването на Prolimatech Armageddon с вентилатори, по-малки от 140мм, е неоправдано и неефективно решение. Това ми съждение е основано на конструкцията на охладителя. При нея с просто око се вижда, че при монтиране на 120мм вентилатор, е невъзможно да се обдухва добре, както цялата му площ, така и всичките 6 (шест) топлинни тръби на охладителя. От това следва неминуемо снижаване на КПД-то на желязото.

Prolimatech Armageddon в профил, анфас и други пози:Slim дизайнът на Prolimatech Armageddon е много добро решение за всички, които желаят да си осигурят малко повече свободно място в пространството около процесорния цокъл. Също така, охладителят дава възможност да се използват всички налични слотове за рам памет на дънната платка, което в 98% от случаите на използване на супер охладител е mission impossible:

Благодарение на конструкцията на охладителя е налице и много добър вторичен охладителен ефект върху елементите около процесорния цокъл. Въздушният поток, създаден от вентилаторите на Armageddon, обдухва доволно всеки елемент около сокета.

След чисто физическото представяне на охладителя, идва ред да бъдат изпитани охладителните му качества. Конкурент на Prolimatech Armageddon в това ревю ще бъде един от най-добрите охладители в момента – Noctua NH-D14. По време на тестовете са използвани един вентилатор Evercool Red Scropion 14 и два броя Xigmatek XLF-F1453. Представям на вашето внимание и другите компоненти от тестовата постановка:

 • CPU: Intel Xeon 3520 (4GHz 1,281V)
 • Mobo: Gigabyte X58A-UD7
 • Ram: Kingston KHX2000C9D3T1K3 3 x 2GB
 • VGA: ATI Radeon 5770
 • PSU: Termaltake Evo_Blue 750W
 • Thermal Compound: Prolimatech PK-1

Използван софтуер:

 • Windows 7 64 bit
 • LinX 0.6.4
 • Real Temp 3.30
 • CPU-Z 1.53.1

Тестът е проведен на открит стенд при околна температура 23 градуса по Целзий:

Преди да станат ясни резултатите от проведените тестове, малко снимки на монтирания охладител:

Let The Mortal Combat Begin:


Заключение:

Armageddon e още един чистокръвен супер охладител, дело на модерното кулеростроене. Prolimatech ни предлагат продукт, базиран на добре познатия ни модел охладител, тип кула, но прекроен и доведен до състояние, в което да бъде максимално ефективен, като в същото време e добре пласиран върху все по-тясната и претрупана дънна платка. Усъвършенстваната крепежна система, подобрените монтажни скоби за вентилатори, максималното охлаждане, както на процесора, така и на елементите около него, възможността за използване на всички слотове за рам памет на дънната платка, и естествено съвместимостта на Armageddon с все по налагащите се на пазара 140мм вентилатори, са достойнства, които би оценил всеки маниак на тема охлаждане. Ако сте такъв, Prolimatech Armageddon няма да ви разочарова.

*Изказвам сърдечните си благодарности към Prolimatech за предоставянето на Armageddon за… научно-изследователската дейност на hardwareBG.com.


Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 cvetkopetko // 31.03.2010 в 19:54

  ЕВАЛА1

 2. 2 smelkomar // 08.04.2010 в 13:06

  Сега остава да разберем и цената за краен бг потребител.