Първата в света Click&Touch клавиатура излиза на пазара през август!

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 17.06.2019, 1,978 показвания

 

Clevetura LLC, стартъп в Беларус, завърши разработката на интиуитивна система, комбинираща традиционната клавиатура, мишка и тъчпад. С вградени в бутоните сензори, тя осигурява безпроблемен преход между режими на писане и работа с курсор. Първата в света интуитивна Click&Touch клавиатура ще се появи на пазара този август.

 

Технологията Clevetura използва сензори, които са вградени в бутоните. Това е нещо уникално в сравнение с устройства като лаптопи или клавиатури, които използват външен тъч панел. Бутоните реагират на жестове, както тъчпадите или мишките, а потребителите могат да пишат, скролват или придвижват курсора без промяна в положението на китката.

Превключването между режимите е автоматично, като вграденият микроконтролер незабавно разпознава и обработва всяко докосване или натискане. Потребителят не се интересува от това какъв режим използва, тъй като системата разпознава отлично това, което той прави в момента. Интуитивното взаимодействие с устройството и новото потребителско изживяване правят системата абсолютно уникална.

“За клавиатурата не е необходим отделен тъч панел – самите бутони извършват тази функция вместо вас. Всичко, което трябва да направите, е да плъзнете ръка по бутоните, за да контролирате курсора или да извършвате други операции. Удобно, функционално и спестява време – не е нужно постоянно да сменяте положението на ръцете си. В действителност устройството предлага изцяло ново изживяване при взаймодействие с компютъра,” разказват съоснователите на Clevetura Валентин Сокол и Михаил Крупенков.

Технологията позволява на потребителя да обработва множество едновременни кликвания, докосвания и други движения. Това означава, че могат да бъдат използвани всички обичайни форми на взаимодействие, включително увеличаване, плъзгане при преход между виртуални декстопи и скролване с два  пръста.

Системата ускорява работата ви, особено когато е необходимо да ползвате едновременно клавиатура и мишка. Представете си, че пишете важно съобщение, когато някой ви звънне по скайп. За да откажете разговора с мишка или тъчпад, трябва да преместите ръката си, да придвижите курсора и да натиснете Cancel. С Clevetura можете да откажете разговора само с един жест. Тази форма на взаимодействие е безпроблемна, тъй като потребителят не мисли за входно-изходното устройство.

Стартъпът Clevetura, притежаващ правата върху технологията, от няколко години работи в белоруския Хай-Тек Парк. Сергей Костевич, основател на групата от компании АСБИС, както и на марката Prestigio, e инвеститор в проекта. Близо три години са били необходими, за да се превърне идеята в търговски прототип. В момента се очаква и патент за технологията.

“От самото начало ние вярваме в потенциала на този стартъп и проекта за интуитивната клавиатурна система. За нас е важно да запознаем потребителите с технологията и да демонстрираме функционалността й. Работим тясно с белоруския стартъп. Не става въпрос само за инвестиции – ние промотираме новата технология на глобалния пазар. Устройството и технологията имат огромен потенциал,” заяви инвеститорът Сергей Костевич.

Производството на устройства Clevetura стартира през юли, а Click&Touch клавиатурите с марка Prestigio ще се появят на пазара в края на август. Планира се производство на около 100,000 устройства до края на годината.

До 5 устройства могат да се свържат едновременно към клавиатурата посредством три Bluetooth канала, USB приемник и кабел Type-C. Потребителят може да променя силата на звука или да превърта напред или назад видеоматериал само чрез плъзвaне наляво или надясно върху бутоните от горния ред. Може да се използва и мобилно приложение за промяна на настройките или ъпдейт на устройството. Клавиатурата е лека и ергономична и има подложки за китките.

Първоначално устройството ще се продава в бившите съветски републики: Беларус, Русия, Литва, Латвия, Украйна, Казахстан и Естония. На по-късен етап продажби ще стартират и в други страни.

Потенциални клиенти ще бъдат технологично напредналите потребители и притежателите на смарт телевизори. В2В индустрията също е възможен клиент за устройството, например за управление на съдържанието на голям екран по време на презентации и събития в сферата на образованието.

“Подкрепата на талантливи хора и обещаващи проекти е една от основните цели на Хай-Тек Парк. Компаниите в него постоянно създават продукти за глобалния пазар. Винаги е радващо, когато белоруски стартъпи, създадени от нулата, получават международно признание. Ще продължаваме да подпомагаме стартъп проекти и за в бъдеще,” заяви директорът на Хай Тек Парк Всеволод Янчевски.

Външната клавиатура не е единственото възможно приложение на технологията Clevetura. Разработчиците възнамеряват да приложат своите знания и идеи и към други устройства, включително лаптопи.

За ASBIS

ASBISc Enterprises Plc (“ASBIS Group”) е водещ IT Дистрибутор, OEM и IT, IoT, AI Доставчик на Решения за територията на Европа, Средния Изток и Африка (EMEA) с повече от 28 години опит. Партньори на групата са технологични лидери като Apple, Intel, AMD, Dell EMC, Logitech, Microsoft и над 200 други компании. АСБИС оперира посредством свои филиали в 27 страни в Европа, Средния Изток и Африка, с централен офис в Кипър, като обслужва над 17000 клиента в повече от 70 държави. В групата работят 1800 служители от 32 страни. Продажбите през 2018 година надхвърлят $2.1 милиарда.

Компанията е основана през 1990 г. в Беларус, а през 1995 година централата е преместена в Кипър.

 

За Prestigio

Prestigio е OEM (Original Equipment Manufacturer), основана в Сеул през 2001 г., като централата е преместена в Кипър през 2003. Портфолиото съдържа продукти за дома, за автомобилите, за образованието и бизнеса. Смартфони, клетъчни телефони, Android и Windows базирани таблети, ноутбуци, видеорегистратори, GPS навигатори, както и интерактивни дъски и бизнес решения се доставят успешно в над 50 страни по света.

Производствените и дизайнерски центрове се намират в Китай и Беларус. Представителни офиси на Prestigio има в 15 страни, включително бившите съветски републики, Европа, Средния Изток и Африка.

 

За Clevetura

Clevetura LLC разработва иновативни технологии за входни устройства. Компанията разработи технологията Clevetura и успешно я внедри в производството. Централният офис е в Минск, Беларус. Разполага и с офис в Шенжен, Китай. Clevetura LLC се намира в Беларуския Хай-Тек Парк.


Етикети: , , ,Коментари: