Intel се обръща за помощ към Samsung, за да разреши недостига си на 14 nm процесори

В раздел: Новини от на 18.06.2019, 2,175 показвания

 

Intel, изглежда си партнира със Samsung, един от най-големите производители на чипове, за да помогне за намаляване на недостига на процесори, който в момента засяга пазара на компютри. Intel за пръв път се обръща към Samsung заради CPU производството си, като се има предвид, че в исторически план Intel винаги е разчитал на собствените си мощности, за да произвежда всичките си компоненти. Но както стана известно, ресурсите в тези фабрики станаха ограничени, Intel CCG (Intel Client Computing Group) започна да търси други ресурси за производство, като например TSMC за производството на чипсети, използвани в Intel базирани дънни платки.

В публикация изготвен от южнокорейската новинарска медия Sedialy, се казва, че Intel се е обърнал за помощ към Samsung, за да задоволи търсенето на своите 14 nm продукти. Този неочакван ход дойде след преговори, за които отдавна се носят слухове. Samsung официално се е съгласил да произвежда процесори на Intel от микроархитектурата с кодово име “Rocket Lake”, които са предназначени за мини PC компютри, планирани да бъдат пуснати през 2021 година.

Според източника, Samsung ще започне масово производство на 14 nm процесори на Intel през четвъртото тримесечие на 2020 г., което означава, че Intel все още няма да получи никакво облекчение от натовареното производство и ще трябва да се примири с това за известен период от време. Също така, според източника, 14 nm недостиг на Intel е по-голям от официално оповестения.

Въпреки че Intel планира да построи нова фабрика, тя ще отнеме години, за да бъде завършена, тъй като това е огромна инвестиция, която се отплаща в дългосрочен план. Вероятно има много причини, поради които Intel прибягва до услугите на Samsung за производството на процесори, като номер едно е търговската война между Китай и САЩ. TSMC е също на разположение, но той също е свързан и с AMD, които произвеждат там повечето от своите чипове.

Източник: Techpowerup


Етикети: , , ,6 коментара

 1. 1 Асан // 18.06.2019 в 11:37

  Това някаква подигравка с Интел ли е?
  Или наистина ли смятат през 2021, да конкурират 5нм Zen3 процесорите на АМД с 14нм чипове?!

 2. 2 Denislav Slavchev (acdc) // 19.06.2019 в 11:47

  Очевино тези nm ги нямате за нищо, ама хайде. Всъщност не сте чели достатъчно съсредоточено, за да разберете, че става въпрос за процесори предназначени за мини PC-та.

 3. 3 Йордан // 19.06.2019 в 16:50

  “Или наистина ли смятат през 2021, да конкурират 5нм Zen3 процесорите на АМД с 14нм чипове?!”

  Също толкова тъжно е, че при 7нм АМД едва успяват да настигнат Интел, които използват 5+ годишна архитектура. В момента, в които Интел успеят да усвоят 7нм процес, отново ще са с 50% напред в производителността.

 4. 4 amd_fan // 20.06.2019 в 12:04

  Данчо, блажени са вярващите :) Както виждаш, AMD не стоят на едно място, така че докато Intel усвоят по-добър технопроцес, ще има и нови подобрения по Ryzen. Но е хубаво да има драма, че беше настанала страшна скука. Сега всеки ден отварям с интерес форума и компютърните сайтове да видя какво ново се случва.

 5. 5 jiji // 20.06.2019 в 16:29

  За десктоп има логика да се остане на 14нм за 8 ядра още 10 години, 8 ядра са 100кв.мм +NB/IGP, което е несъществено повече от 8 ядра на ZEN2 – 75кв.мм. Но новото Cove ядро добавя инструкции и нараства с 60% и с до 40% подобрено IPC. Фабриките които построени за 14 нм обикновено не могат да се конвертират и след преминаване на нов процес могат да се ползват само за чип сети и миниPC-та, затова има смисъл да се пускат по няколко ++++ на същият процес докато се изплатят. 5нм през 2021/Q3 няма да ги смачка съществено.

 6. 6 Росен // 21.06.2019 в 11:00

  Данчо Данчо.. Мокри сънища сънуваш…
  В момента дори старите FX се оказва че са били практически по-бързи от тогавашните I7-ци, но всичко е макретинг трикове, и картел. Вече всеки забрави и за Sandy Bridge и за Ivy Bridge и за разни там Хаспели.. Оказват се по-бавни на многонишкови задачи.

Коментари: