САЩ добавя в черния списък още пет китайски компании свързани с бизнеса със суперкомпютри

В раздел: Новини от на 25.06.2019, 2,543 показвания

 

Правителството на САЩ хвърли бизнеса на Huawei на голямо изпитание, когато по-рано през тази година добави компанията към черния списък. Сега администрацията на Тръмп е включила в черния списък още пет китайски фирми, които са свързани със суперкомпютърната индустрия.
САЩ обявиха, че компаниите са добавени към черния списък, заради опасения от военни приложения на суперкомпютрите, които разработват, като по този начин ще бъде възпрепятствана работата им с американски компании без лиценз.
В петък компаниите Hygon, Chengdu Haiguang Integrated Circuit, Chengdu Haiguang Microelectronics Technology, Sugon, и Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology бяха включени в черния списък.
Докато САЩ имат двата най-бързи суперкомпютъра в света, Китай има 219 позиции в TOP500 в сравнение с американските 116 позиции в листата. Sugon, една от компаниите в черния списък, е третият най-голям доставчик в TOP500 със своите 63 машини. Това е една от многото компании, които разчитат на американска технология – чиповете на Intel се появяват в 95.6% от топ 500 суперкомпютърни системи, докато графичните процесори на Nvidia се намират в 125 машини.

Може би си спомняте, че Hygon произвежда Dhyana процесори, за които се твърди, че са почти идентични с AMD процесорите EPYC – резултат от сделката през 2016 г. на американската компания с китайския консорциум, която предоставя лиценз на последния за собствена разработка на x86 и SoC IP чипове, които да се продават изключително на китайския пазар. По-рано този месец AMD заяви, че няма да разширява споразумението, което според мнозина е свързано с търговската война. AMD потвърди, че ще се придържа към новите търговски ограничения.
Този ход на администрацията на Тръмп предшества срещата на върха на Г-20 в Япония, където той ще се срещне със Си Дзинпин в опит да се справят с търговския спор между двете страни.

Източник: Techspot


Етикети: , , ,12 коментара

 1. 1 Пламен2013 // 25.06.2019 в 19:22

  САЩ са 300 млн, Китай 1,5 млрд
  Това е политиката на диктатора Тръмп

 2. 2 Roland // 25.06.2019 в 21:22

  Сега е момента Китай да направят съюз с руснаците и да почнат разработки на суперкомпютри, базирани на Елбрус архитектура :D :D

 3. 3 Разбирач // 26.06.2019 в 17:09

  Няма нищо смешно.
  Китайците имат лицензионно споразумение с ВИА за архитектурата х86 и ще надгрждат по тази линия.

 4. 4 CaRd // 26.06.2019 в 20:44

  Сега Тръмп остава да каже в прав текст това търговски спор ли е или проблем за сигурноста на страната. Щото ако е второто, не виждам какво се пенят. С вътрешната сигурност компромиси не се правят. Ама май не е …

 5. 5 Denislav Slavchev (acdc) // 27.06.2019 в 10:52

  @Разбирач Zhaoxin са насочени като потребителски x86 процесори и са твърде слабички – 8-ядрен на ниво евтин, двуядрен, енергийно ефективен Celeron. На тях им трябват сериозни процесори, а там някакси VIA не се вписва в уравнението.

 6. 6 Гого // 27.06.2019 в 13:58

  Сега са слаби, относително казано бият i5-7400 това слабо ли е? Като се има предвид, че досегашните 5ХХХ и 6ХХХ, не са предвидени за тази конкуренция, а тя е насочена да започне със серия 7ХХХ, която ще бъде вероятно обявена официално още тази година(на хартия) а ще е налична през 2020, без други подробности, освен старта да е през лятото, като се случва в момента с 6ХХХ серията.

 7. 7 nv // 27.06.2019 в 21:01

  Не виждам какво лошо има в това да се дръпнат малко юздите на китайците дето станаха по-арогантни дори и от американците.
  Колко години вече китайския индустриален незаконен шпионаж и копиране не оставят глътка въздух за доста стартъпи и нововъзникнали компании, включително и от ЕС? Помислиха си че могат лапнат целият свят.
  Нека да глътнат малко вода и да се върнат назад с 10-15 години.

 8. 8 Denislav Slavchev (acdc) // 28.06.2019 в 10:24

  @nv
  Извинявай, но това, което си написал е пълен популизъм. Иманно благодарение на това, че иа китайци (техните огромни, несъизмерими производствени ресурси, евтина работна ръка и пр) е в основата днес да има масово разпространение и достъпност на всякакви джаджи, каквито и не си си спредствял, че могат да съществуват. Ако ги нямаше, достъпността на PC-то за обикновения човек щеше да бъде като пре 80-те години на миналия век, а за смартфон нямаше и да можеш да си помислиш – то и технологиите нямаше да се развиват толкова бързо.
  По отношение на стартъпите – извинявай, ама бизнеса не е “социализъм”, ако си достатъчно добър и можеш, ще оцелееш. Като не си достатъчно пригоден – заминаваш. А иначе Европа изобщо не ми я споменавай, защото през всичките тези години тя нищо не е съумялада създаде, но за сметка на това много я бива да налага рестикции, глоби и пр. Тоест да съпъва бизнеса на другите.

  @Гого
  Разбира се, че е слабо – тук сравняваме 8-ядрен процесор с 4-ядрен. За днешните стандарти е смешно. Да не говорим, че китайците посочват, че се бори с I5-7400, но няма никъде резултати от цялостни тестове показващ дали наистина е такава производителността му. Има още много хляб да яде VIA, само че другите не стоят на едно място. А и това е процесор за масови PC-a, а не за нещо по-сериозно;)

 9. 9 #Nv // 28.06.2019 в 11:17

  “Европа изобщо не ми я споменавай, защото през всичките тези години тя нищо не е съумяла да създаде”

  За да пишеш трябва да имаш поне елементарни познания за какво говориш,а ти очевидно нямаш абсолютно никакви!

  Целият научно технически прогрес с развитието на така наречената модерна научна цивилизация лежат единственно и само в/у Европа Европейската Култура,Европейски технологии и Европейски постижения.Ако не бе Европа нямаше да има Америка нямаше да има велик Китай нямаше да имаш парен локомотив индустриална революция самолет телевизор дори тоалетна чиния вкъщи.Нямането на Европа телеграфа и Европейските медии (които са технология за времето си) щяха да те държат още под Турско робство и докато Европейските заселници в 1903г в Ню Йорк вече отдавна са играли театри на Бродуей и е почнала индустриализация малко по късно ерата на високите технологии с Закона на Мур ти все още 100г по късно пак си в л……та понеже образованието на Бай Ганю винаги е било Африканско и не му е позволявало да види по далеч от носа си.

 10. 10 Denislav Slavchev (acdc) // 28.06.2019 в 11:41

  @#Nv
  Може ли без заучени шаблонни фрази, че нещо ми напомнят като лозунги на партиен конгрес? Като ми посочиш конкретния приноса на Европа, през последните 30-на години за развитието на IТ технологиите, мога и да се съглася с теб, само че не се сещам много (както казваш Бай Ганьо не виждал повече от върха на обувките си), защото повечето от съвременните технологии в IT областа са именно създадени някъде далчеч от Европа – Google, Facebook, Youtube…., да продължавам ли? И ние някога сме се простирали на три морета и сме били книжовен център, но това не пречи сега да не сме нещо по-различно от балкански помияри. Така, че твоята Европа може и да е създавала нещо някога, но знам и обратната и страна – като паразит е смукала векове богатствата на два континента.

 11. 11 #Nv // 28.06.2019 в 12:59

  ”Като ми посочиш конкретния приноса на Европа, през последните 30-на години за развитието на IТ ”

  https://en.wikipedia.org/wiki/ASML_Holding

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee

 12. 12 #Nv // 28.06.2019 в 13:03

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cymer

  https://en.wikipedia.org/wiki/Leica_Camera

Коментари: