16 ядрен AMD Ryzen на 5.2GHz разбива Intel i9-9980XE в изтекъл резултат от бенчмарк

В раздел: Новини от на 26.06.2019, 2,479 показвания

 

Делят ни по-малко от две седмици от официалното стартиране на дългоочакваните 7nm базирани процесори Ryzen 3000 на AMD и изтичането на информация от различни източници зачести.
Малко преди три седмици изтече информация за 16 ядреното чудовище от следващото поколение архитектура на AMD – Zen 2. Само няколко дни по-късно процесорът беше потвърден и обявен за Ryzen 9 3950X, който е първият в света потребителски 16 ядрен процесор и най-бързият досега такъв.
Ryzen 9 3950X работи на базова тактова честота от 3.5GHz и буст честота от 4.7GHz и най-вероятно вече знаете това. Това е важно да го припомним, защото изтеклите резултати на 16 ядрения процесор от серията Ryzen 3000, който е предмет на тази новина, не работи на тези тактови честоти и като цяло не е за изключване възможността да е съвсем различен чип.

Ето как изглеждат цифрите с този мистериозен нов чип.

Това е 16 ядрен процесор с 32 нишки и базова тактова честота от 3.3GHz, с 200MHz по-ниска от тази на Ryzen 9 3950X. Но това, което е от решаващо значение е, че той работи на овърклокната честота на ядрото ​​на 5.2 GHz. Базовата честота изключва възможността това да е 3950X. Това означава, че това е или все още необявен процесор Ryzen 9 или просто инженерен образец, която AMD тества. Последното е най-вероятно, просто защото няма смисъл да се пуска още един модел 16 ядрен чип, като единственият разграничаващ фактор е, че той има малко по-ниска базова тактова честота от 3950X.
Така или иначе това ни показва, че Zen 2 е в състояние да достигне невероятно високи честоти, дори и при модел с голям брой ядра. Този чип е комбиниран с доста бърза DDR4 памет и топ модел дънна платка на MSI. Отново това поражда известни подозрения, че тази информация е изтекла от “кухнята” на AMD, които тестват овърклок лимитите на своя 16 ядрен чипа и е много интересен показател за това, което можем да очакваме от 3950X.

Отдясно на таблицата е резултатът на процесора на AMD, а отляво е резултатът на най-бързият десктоп процесор на Intel – 18-ядреният i9-9980XE. И не, очите ви не ви лъжат! Чипът струващ $2000 и притежаващ в повече две CPU ядра, всъщност губи. В края на краищата, вече сме виждали професионални овърклокъри да чупят рекорди в навечерието на обявяването на нов процесор. Има голяма вероятност тук да е използвано и екзотично охлаждане, за постигане на такава висока честота.

Източник: wccftech


Етикети: , , , , ,18 коментара

 1. 1 Разбирач // 26.06.2019 в 17:28

  Евтин маркетингов трик от страна на АМеДе…
  Основното в случая не е числото 5.2, а течният азот, който никъде даже не е споменат!

 2. 2 Онзи // 27.06.2019 в 09:23

  Няма информация интелския процесор на каква честота е тестван и оставам с впечатлението, че си е бил на стоковите честоти с нормалния си boost.

  Intel Core i9-9980XE работи на 3GHz. Чипът на АМД е надут на 5.2Ghz (75% отгоре).

  На single core performance производителността му е едва 21% по-висока, въпреки 75% по-високата тактова честота.

  На multi-core – само едни 8%.

  На стоковата си честота, ще е доста под Intel-ския чип.
  При тези цифри не виждам нищо сензационно, освен разликата в цените.

 3. 3 Росен // 27.06.2019 в 13:26

  Интелския е 100% с овърклок също. Но интелджиите имате винаги мокри сънища, как всичко от интел е върха на сладоледа. :) И после като се събудите с пръст в гъз е друго. :D

 4. 4 nv // 27.06.2019 в 21:06

  Евтин трик.
  Дали ще им мине номера обаче.
  Да видим колко лапнишарани ще се хванат на въдицата.

 5. 5 Росен // 28.06.2019 в 13:24

  Те интел са тия с евтините трикове. :>
  Пък и друго си е да дадеш 5 пъти повече пари за същата производителност, и като бонус да получиш дузина уязвимости, запазена марка на Интел.

 6. 6 Онзи // 28.06.2019 в 16:03

  Росене, аз лично не съм “интелджия” или пък заклет фен. Просто гледам цифрите и ги коментирам. Ако имаш някакви доказателства, че интелския е бил също клокнат – може да ги покажеш. Аз на страницата с geekbench тестове, за въпросния интел на стокова честота виждам за сингъл 5440 на стокови честоти, което в рамките на грешката до 5528, дадени тук. Все пак зависи доста и от дъното. Така че, едва ли е бил клокнат интела, за тези цифри.

  “Ние интелджиите” мокри сънища нямаме. Ползвам интел, защото все още няма читава работна станция, която да покрива изискванията ми със АМД процесор. Да ти кажа само, че със двуканалната памет, че ще ми отнеме доста време да обработя 60ГБ база данни, която се копира в паметта, за да е по-бърз достъпа до всичко в нея. Геймърски лаптоп, направен добре с АМД все още няма. Говоря за лаптоп от ранга на Alienware. Аз лично, работя и играя на работна станция и винаги съм предпочитал да се изръся повече, но всичко да ми работи и да ти кажа – проблеми съм нямал. Ползвам всичко по 3, макс. 4 години и го продавам, после си купувам новото поколение новичко и с гаранция. То по твоята логика е смешно да си купуваш Мерцедес, като същата работа върши и Дачията.
  Хайде всичко добро и успехи в живота и всеки да си ползва каквото му е кеф.

 7. 7 Ba4o Kiro // 28.06.2019 в 19:54

  @ Онзи – В никакъв случай да не се приема като заяждане!
  Ryzen Threadripper 2990WX има също четириканален контролер на паметта който на default честоти предлага по-широка пропускателна шина, а разполага с 14 (!!!) ядра в повече в сравнение с i9-9980XE като в същото време е с 25% по-ниска цена.
  Мисля си, че ако работиш на такъв процесор има голям шанс да качиш в паметта и да обработиш 60GB-товата база данни по-бързо от колкото с i9-9980XE . Особено ако си качил секюрити патчовете за Spectre, Fallout, Meltdown и т.н. и си изключил Hyper Threading-а на i9-тката, както препоръчват всички експерти по сигурност в момента.

 8. 8 Росен // 29.06.2019 в 17:53

  Росене, аз лично не съм “интелджия” или пък заклет фен. Просто гледам цифрите и ги коментирам. Ако имаш някакви доказателства, че интелския е бил също клокнат – може да ги покажеш. Аз на страницата с geekbench тестове, за въпросния интел на стокова честота виждам за сингъл 5440 на стокови честоти, което в рамките на грешката до 5528, дадени тук. Все пак зависи доста и от дъното. Така че, едва ли е бил клокнат интела, за тези цифри.

  Ти първо ми кажи, къде видя в Geekbench сравнението АМД процесора да е клокнат? Работи на 3.3ГХз. Като цяло нито един от двата вероятно не е клокнат. Geekbench щеше да отчете ако има някакъв овърклок.

 9. 9 Bumpgate // 29.06.2019 в 19:06

  Интел сектата (под прикритие изглежда), значи AMD процесора е на азот, това на всеки поне малко интуитивен му е ясно, и интелския процесор е бил клокнат, щото не клокнат разликата ще е доста по голяма иначе. А що се отнася до това кой какво IPC има я виж сравнение на модерно кафе на интел и Ryzen процедор на еднаква честота, какво става и говоря за ZEN+, ZEN 2 на еднакви честоти ще прегази интелските процесори. А какво се случва след, като се пачне интелска машина пада яко производителност, та положението съвсем в полза на AMD, независимо кой какво казва.

  Този по горе, пич май те е напекло слънцето доста, щото в момента AMD е мерцедеса, а Intel са трабанта.. А и каквото си рекъл в коментара си са меко казано фенски простотии и небивалици, да ми хвалиш продукт с мн по висока цена, с уязвимости, с никакви възможности за ъпгрейд, за разлика от конкуренцията. Да не споменавам след пачовете как стават доста по бавни качи си биткойните, банковите сметки, прави плащания и трянзакции през “супер” защитената интелска бракма, като са толкова надеждни по твои думи.. Истината е, че интел продават дефектни процесори на премиум цена, докато AMD предлагат премиум процесори на половин цена. И Thread Ripper процесорите са с 4 канала памет, това само доказва, че говориш без особени познания, очаквано от интелдки потребители.

 10. 10 ToHu // 30.06.2019 в 08:35

  Абе не знам за други приложения, мен ме вълнува основно солид и тов режим моделиране,а не симулация рендеринг. За момента по-бързо от и тела няма, при еднакви честоти, АМД-то е осезаемо по-бавно. Иначе от едно време съм АМД фен, ама това не ми помага със солидна, иначе пускаме нова х86 платформа с райзен, но това са ембедед истории и то специфични, в тази сфера Интел пък много изостават, не само като производителност, но и като графика и брой монитори, 3 срещу 4, а с трик не 4 ами и 6 стават от един прост райзен,

 11. 11 Мущука // 30.06.2019 в 18:42

  Супер, супер лятото се очертава много добро. Край на интелското царуване

 12. 12 Онзи // 01.07.2019 в 09:57

  @Росен, то си го пише в заглавието:
  “16 ядрен AMD Ryzen на 5.2GHz”.

  @Ba4o Kiro, след секюрити пачовете и обновяване BIOS-a има наистина забавяне, на синтетичните тестове с база данни има забавяне наистина от порядъка на 2-4%. Върнах стария BIOS и всичко си беше както преди. Не ползвам пиратски софтуер от години, плащам си за читав антивирус.. преживява се.

  @Bumpgate, аз не хваля нищо, просто коментирам цифрите. Кое е на половин цена и кое на 25% – не ме бъркйа много, защото както ти казах – ползвам работни станции. Това е съвсем различен пазарен сегмент от нещата, които ми коментираш ти. Там няма клок, търси се стабилна работа, възможностите за ъпгрейд са малко ограничени, но е направено с оглед за стабилната работа. Там като не работи нещо звъниш по телефона и ако не могат да ти помогнат – идва техник, носи ти друга станция, за да си вършиш работата и взима твоята за сервиз. Няма простотии от рода на това, да ти държат дъното в сервиза по 1 месец, защото толкова е максимума разрешен и евентуално след това да ти го върнат ремонтирано или сменено. Пак ти казвам – нещата, за които аз ти говоря, са съвсем друга боя. Фенските простотии ги пишеш ти:

  “….да ми хвалиш продукт с мн по висока цена, с уязвимости, с никакви възможности за ъпгрейд, за разлика от конкуренцията. Да не споменавам след пачовете как стават доста по бавни качи си биткойните, банковите сметки, прави плащания и трянзакции през “супер” защитената интелска бракма, като са толкова надеждни по твои думи.. Истината е, че интел продават дефектни процесори на премиум цена, докато AMD предлагат премиум процесори на половин цена. И Thread Ripper процесорите са с 4 канала памет, това само доказва, че говориш без особени познания, очаквано от интелдки потребители.”

  Хубаво е, че си прозрял истината, все пак такива като теб движат света.. техния си свят.

  “модерно кафе на интел и Ryzen процедор на еднаква честота, какво става и говоря за ZEN+, ZEN 2”

  Модерно кафе на Интел, и ZEN+ на едни и същи честоти (50МХц разлика) при рендване на блендер: Интел – 37:34 минути, АМД: 49:11. IPC-то не знам колко е добро, ама мен лично ме бърка, когато трябва да чакам 12 минути повече, особено когато е по 3-4 пъти на ден. За месец се събират 16 часа или 2 работни дни в повече. И повярвай ми, цената на труда на хората, за тези 2 работни дни, които ще се губят всеки месец в допълнително чакане, оправдава 20-30% разлика в цената на един процесор. Всъщност, като гледам какво си написал – не очаквам да ме разбереш, но все пак – опитах. Поздрави.

 13. 13 Bumpgate // 01.07.2019 в 11:34

  Забавяне имало само 4%, за това имаше информация в интернет, където след пачовете, производителността при дадени софтуери са падали до 60%, при други до 80%.. Ми върнал си стария биос с дупките, а ако спреш HT както масово се препоръчва ще се облещиш тотално..

  Че нали коментираш цифри е, и аз ги коментирам и цифрите при цената на AMD процесорите е мнооого по добра, ама нали понеже е така казваш, че не те интересува, ама иначе цифри бил гледал противоречиш си сериозно…
  Така ли и какво му е различното на тоя пазар, пак всеки гледа цена, производителност и ефикасност и Ryzen водят интел при всички тези от видяните тестове. Значи ограниченията на Intel към ъпгрейди се смята от теб, като стабилна работа really ?!?!? ни думай. И кой ти говори за овърклоци, просто хората са клоквали мощен Zen процесор за да му видят способностите, и никой няма да го ползва така за 24/7. Да вижда се боята ти е синя, за това се повтаряш цели 2 пъти за стабилната работа, явно Specter, Neltdown, Zonbie load, и останалите камара уязвимости ги считаш за стабилна работа позор.

  И кой си мислиш, че лъжеш с тоя блендър, след като самите AMD го ползват при презентациите им срещу Intel процесори и сините процесори не печелят, а падат винаги, и в Cinebench, който е също рендъринг бенчмарк не синтетика AND пак бие. Също така съм гледал и сравнения 16/32 ядрен ZEN срещу Intel 18/36 и бяха почти равностойни, като интела биеше в мултитаскинг, а в сингъл бие амд то, става дума за geekbench, та лъжите ти за блендър само ти вярваш в тях и никой друг.. Ми не разликата в цената не е щото AMD то е по бавно, ама вервай си, те Intel разчитат на такива заблудени като тебе, иначе съвсем тотал щета…
  Та то Intel сами признаха наскоро в статия на tech powerup, че изостават от AMD та кой си ти, че да ни лъжеш, след като Intel казват точно обратното.

 14. 14 Онзи // 02.07.2019 в 12:12

  @Bumpgate
  Момче, написах най-отдолу, че няма да ме разбереш.. и се оказах прав. Нищо не си разбрал. Не ми разправяй къде съм щял са де облещя, защото аз пиша за неща от лични наблюдения и опит, не като тебе – прочетох някъде, четох някъде, някой написа и така нататък.
  При работните станции ти говоря за сигурност, от гледан точка на това, че това нещо е изпитано от инженери, не от ентусиасти и се знае, че всичко в него работи като сбор от хардуер перфектно. Сигурността на софтуера не е тяхна работа. Аз лично от споменатите от теб уязвимости не мога да се плаша, тъй като от 21 машини в офиса само 2 са с уиндоус. Уязвимостите са основно опасни за сървъри който държат виртуални машини.
  Аз не лъжа никой с “тоя блендър”, тъй като го ползвам почти по 8 часа на ден и имам директни наблюдения, не като теб от презентации и каквото съм прочел някъде.
  За различията на пазара на потребителски компютри и работни станции… ако не знаеш какви са… попрочети малко, нали много четеш? Хората, които дават по 2 пъти повече пари за работни станции не са заблудени, напротив – те изкарват пари с тези компютри и повярвай ми, ако компютъра на дизайнер или софтуерен инженер с 4500 лева заплата не работи 5 дни, защото дъното му се е прецакало или захранването – разликата в цената се избива. В такива случаи хората, както обясних купуват работни станции – струват сугурно 2 пъти повече, но както ти казах – като не работи нещо – завъниш по телефона, ако не могат да ти помогнат – идва техник, носи нова станция или сменя ако трябва нещо сменя и продължаваш. Не чакаш да те мотат по сервизи седмици, защото се губят пари.
  Та, да те попитам, понеже много четеш и гледаш презентации – я ми напиши няколко модела наложили се работни станции със АМД процесори да прегледам, може да се навие шефа да вземе, щом са толкова евтини и производителни? Не вярвам, ако АМД са толкова добри и евтини досега HP, DELL или FUJITSU да не са изкарали нещо читаво, ти как мислиш?
  Ти продължавай да си четеш. Те тези неща ги пишат за да надъхват такива като теб (в тон с твоите писания). Само с четене не става.. трябва и практика, а ти нямаш никаква, освен че можеш да сглобиш и разглобиш домашния си компютър, сглобен от части, купени сигурно с пазарлъци от ОЛХ.
  АМД процесорите са по-евтини, не отричам, но за всичко си има причина, нали така? Сам ли ще се сетиш за тях или да ти дам жокери?
  Поздрави и успехи с четенете и гледането.

 15. 15 brendo // 02.07.2019 в 17:35

  “АМД процесорите са по-евтини, не отричам, но за всичко си има причина, нали така? Сам ли ще се сетиш за тях или да ти дам жокери?”

  Какви са причините АМД процесорите да са по-евтини? Сигурно, понеже са за бедняци, за заблудени фенове, или за излъгани потребители, нали?
  Айде да фанете вече да се скриете нЕкъде такива дърти, надменни и Сини разбирачи, че нещо взе да ме стяга шапката от вас последно време, ама сериозно…

 16. 16 ToHu // 03.07.2019 в 08:26

  Ами ако е за рендене, новите райзени с повечето рендер енджини се справят доста по-добре от интелите, и това не е на база синтетични тестове. За това дали ще работи или не отново няма никакво значение дали е Интел или АМД, това че си платил много за Део, ХП или Леново нищо не значи. Съвместим хардуер, ала Бали на доставчици, д някои рендери имат проблеми, ама защо имат ? Купуваш по спецификация на аутодеск, купуваш картите хиляди $$$ и рендер фермите които те казват че са тествани и работещи, и се оказва че някак точно при тебе тия карти нямат подкарва е, искало версия не знам си ква намкернел, която пък имала проблем с с още 10 уж сертифицирани неща …играли сме го тоя филм. Нещата не опират до какво ти казва доставчика на софта а до опит, личен или на някой друг патил. Мен обаче не ми трябва за рендене а за моделиране в инженерен кад, и там АМД изостава доста, кел фйда че ренди с до 50% по-бързо, като иначе е по-бавен, в някои операции почти двойно по-бавен. Аз с и тела трябва да пия кафе, ама не пия щото не пия, а с АМД сигурно трябва да лягам да спя направо.

 17. 17 Онзи // 03.07.2019 в 10:55

  @brendo
  Е като те стяга шапката – пий една бира, оригни се, да не ти е тежко и недей напъва невроните си с неспецифични за тях дейности.
  Ако не можеш сам да се сетиш за причните – няма какво и аз да ти ги обяснявам, ти ако си прочел каквото съм написал, трябваше сам да се сетиш вече. Ако не си успял – няма да ме разбереш и сега, така или иначе.
  Да питам и теб – чакам да ми напишеш модел на workstation, на известна марка, със AMD процесор. Сървъри имат, но са под 1% от продажбите… не знам защо.. ти сещаш ли се? Опа, не се напъвай!
  A нещо от ранга на Dell Precision 7730, HP ZBook x2, Alienware с АМД?

 18. 18 AMD user // 12.07.2019 в 16:08

  Онзи, ако търсиш WS с AMD на сайта на INTEL, никакъв шанс да намериш такъв.
  Отиди на сайта на AMD и си избери каквото ти хареса.
  Ако имаш проблем с четенето – обяснимо е защо са ти такива коментарите.
  И не се прехласвай чак толкова по WS с INTEL.
  А че вкарваш в един кюп WS и геймърски машини, говори много за теб. Нали се сещаш за какво намеквам?

Коментари: