AMD процесорите – кои, до колко да ги овърклокнем, и как да ги защитим?!?

AMD процесорите – кои, до колко да ги овърклокнем, и как да ги защитим?!?

В раздел: Статии от на 1.10.2003, 7,895 показвания
Страница от ревюто: 1 2

«»

Сигурно дори и най-маладите компютърджии знаят за добрите овърклокърски качества на новото поколение процесори на AMD, базирани на Tunderbird ядрото, наследник на вече остарялото K7 ядро на “класическия” Athlon със външна кеш от второ ниво. Но истинската сила на AMD процесорите се видя с появяването на Tumderbird ядрата със вграден кеш, което помагаше да се постигнат по-високи честоти, като се премахваше влиянието на по-бавната и ограничаваща L2 кеш на процесорната платка

При тази цена на процесорите до 800-900MHz, особено Duron ядрото повечето хора биха предпочели да си купят процесор, който фабрично се продава на висока честота и да не се занимават…
… но останалата част от нас, които по една или друга причина искат да изпържат своя Athlon/Duron не биха пропуснали тази възможност. А и освен това има и хора ,които просто незнаят, а искат да пришпорят своя процесор.

Има и хора, върли противници на овърклока, които постоянно говорят за опасността ( която наистина я има, ако не внимавате какво правите ) от едно евентулано изгаряне на процесора в буквалния смисъл, което автоматично води до закупуването на нов процесор. Но ако знаете какво правите овърклока евентуално може да понижи живота на процесора от 10 на 5 години или от 6 на 3 години или въобще да не го понижи, но я си признайте колко от вас ще ползват този процесор след 3 години?!?

Така че въпреки риска, твърдо стоя зад фразата – “Целта оправдава средствата”, които биха били минимални ако го направите както трябва.

Първо ще покажа как и до колко евентуално биха се клокнали съответните процесори, а след това и как да се предпазим от една евентуална загуба на процесора при случайно изгаряне на охлаждащия вентилатор или прегряване на процесора.

Най-първото нещо, което трябва да се направи е да свържете няколко мостчета на процесора:

1. За множителя – L1 и евентуално L6
2. За напрежението – L7

При свързване на L1 се “отключва” множителя и се дава право на потребителя посредством настройка в BIOS-а или джъмпери/dip-ове на дъното да се променя множителя. Свързването се прави най-лесно с молив, по възможност по-мек, но не е много сигурно – молива може да “падне” и процесора ще се заключи автоматично. Но при добре свързани мостчета дори и с молив може и да нямате проблеми – на мен не ми се е случвало след поставяне на радиатора и ползване на машината по някакъв начин да падне молива и процесора да се заключи!

Другия по-лесен начин за отключване е чрез електропроводящо мастило, при което след свързването няма мърдане!!!

Все пак това дали ще можете да управлявате коректно множителя зависи и от дъното, като някои по-стари модификации дори и на най-реномираните производители като ASUS, MSI и Abit имаха известни проблеми – проблеми имат дори и по-нови дъна на други производители…

При свързване на L7 мостчетата ( в повечето случаи само един от тях е прекъснат ) се задава на процесора 1.85V напрежение по default ,което е важно при някои дъна, които не могат да boot-нат при по-ниското напрежение, което е стандартно на процесора или пък по някаква причина неможе да се зададе толкова високо напрежение – един пример са MSI дъната, които без upgrade до най-новия BIOS не пускат над 1.7V за Duron процесорите – модификацията на L7 е едно решение на проблема.

Има две основни линии, по които трябва да върви:

1. Какъв процесор имаме в момента и колко можеме да постигнеме с него.
2. Какъв процесор си заслужава да се закупи с цел овърклокинг

В първия случай става дума за това, какво имате в наличност и колко може да се изкара от него, докато във втория се мисли за закупуване на нов процесор.

AMD Duron

Въпреки че AMD вече пуска на пазара 950MHz версии на този процесор с него е много трудно да се постигне над 1GHz със нормално охлаждане и напрежение до 1.85V ( скоро ще покажа какво става и при напрежение над 1.85V ). Това се отнася и за Athlon процесорите стандартно до 1GHz. Самата технология не позволява повече, освен при доста екстремни стойности на Vcore на процесора – има сведения за 1.2GHz Duron с помоща на 2.6V, което обаче е над всякакви граници и неможе да се очаква много дълга и стабилна работа дори и с добро охлаждане…

Така че след като неможеме да се надяваме на повече от 1GHz нека поне опитаме да стигнеме тази психологическа граница

За Duron-ите за разлика от например AXIA Т-bird неможе веднага да се каже дали ще даде много или не защото почти всички са преценени до около една и съща честота – 750-850MHz ( без най-новите 900 и 950MHz версии ). Така че от тези 850MHz нататък е въпрос на някои уговорки и по-скоро означения на ядрото:

За да стигне поне 900MHz – 95% от процесорите на пазара в момента го могат!!!
За да стигне поне 950MHz – Почти всички по-нови 600MHz АКАА “Y” или “#”, както и AKCA 700MHz
За да стигне 1GHz – AKBA “Y” 600MHz, AKCA “Y” 800MHz
За да стигне 1.05GHz – AKBA “Y” 600MHz, AKCA “Y” 800MHz
С “#” е означено число, което може да е “9” или някое друго…

Тези означения отговарят на завода, в който са правени процесорите и на версия на ядрото – нещо като степинг… Но дори и тези изначения не гарантират честотата, която съм посочил – поне за над 1GHz процента не е 100% успеваемост!!!!

Забелязва се, че AKBA “Y” и AKCA “Y” степингите са най-добри – аз лично съм тествал 30бр. AKBA “Y” 600MHz Duron-и и всичките дадоха 1GHz независимо от стойността на намрежението – 1.85V MAX!!!! Ако имате такъв можете спокойно да очаквате поне 1GHz – ако ли не можете винаги да се разтърсите и да намерите поне подобен….

Какво могат Tunderbird ядрата и как да опазим прясно опечения процесор ще видите на следващата страница.Всички страници от статията:

  1. Page 2


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.