NVIDIA Turing GPU чипове се произвеждат в Samsung Корея?

NVIDIA Turing GPU чипове се произвеждат в Samsung Корея?

В раздел: Новини от на 2.07.2019, 2,501 показвания

След разглобяване на графична карта GeForce RTX 2060 Super, нашите колеги от Techpowerup са се натъкнали на интересна подробност. GPU чипа “TU106”, който се произвежда по 12 nm технологичен процес и на който се базира този модел графична карта е маркиран като “Korea”. Факт е, че TSMC нямат никакви производствени мощности там. Единственият корейски производител на полупроводници, който е в състояние да произвежда сложните GPU чипове на NVIDIA е Samsung.
Това, което прави интересно всичко това е, че Samsung официално не разполага с 12 nm FinFET технологичен процес. Samsung разполага с 14 nm, и 11 nm LPP технологични процеси, като последния, компанията е проектирала, за да се конкурира с TSMC 12 nm. Затова би било наистина интересно да разберем от NVIDIA дали са мащабирали “TU106” до 14LPP, или до 11LPP на Samsung. Интересно е да се отбележи, че свиването на размера на транзисторите не влияе на размерите на ядрата, така както е с възлите (nodes). Затова не се вижда разлика между размерите на тези маркирани “Korea” чипове и тези, отбелязани с “Taiwan”. Чакаме коментар от NVIDIA.

UPDATE 03.07.2019 г.

И отговорът на NVIDIA:

“Отговорът е много прост и тези маркировки на чиповете не са нищо нови. В миналото и други графични чипове на Turing са имали такива маркировка. Чиповете се произвеждат в TSMC, но се пакетират на различни места. Този е пакетиран в Корея и затова е обозначен като “Корея”.

Извън конкретния въпрос: За определени технологични процеси на възлите работим с TSMC, така и със Samsung. Не можем да коментираме повече подробности, но и двете компании остават наши страхотни партньори.”

Източник: Techpowerup 


Етикети: , , , ,Един коментар

  1. 1 mdb // 02.07.2019 в 21:22

    2070 super е с около 10% по-бърза и дори с около 1% по-ниска консумация от 2070.