Intel стартира доставката на 10 nm Ice Lake процесори за OEM производителите

В раздел: Новини от на 29.07.2019, 1,557 показвания

 

Intel обяви, че през второто тримесечие е започнал доставката на 10-то поколение процесори “Core”, предназначени за OEM производителите (тук става въпрос за мобилните процесори). 10 nm процесорите от 10-то поколение “Core” с кодово наименование “Ice Lake”, бяха планирани от OEM производителите, по-рано през тази година, за използване в бъдещите им продукти. Процесорите “Ice Lake” са на път за ваканционния сезон на 2019 г., което означава, че можем да очакваме крайни продукти с тях до края на годината. Това е добра новина, тъй като 10-то поколение процесори Core пристигат с някои интересни микроархитектурни подобрения, заедно с дългоочаквания и доста забавен във времето 10nm технологичен производствен процес на Intel.

 

 

Както вече писахме, новите процесори се очаква да получат около 18% средно подобрение на IPC, когато се разглеждат в директно сравнение с предишното поколение процесори на Intel, при едни и същи тактови честоти. В това 10-то поколение, дори обикновените мобилни/настолни чипове ще получат поддръжка на AVX512, заедно с VNNI и криптографски ISA разширения, които би трябвало да осигурят допълнителна сигурност и производителност за все по-широк брой задачи, като например Neural Network обработката. Основните конфигурации ще варират от двуядрен i3 до четириядрен i7, като общо са 11 модела.
Освен всичко това и вграденото графично ядро (iGPU) ще получи някои подобрения. Архитектурата GPU Gen11 на Intel (както се нарича), ще бъде включена в новите процесори, което ще повиши производителността и ефективността на графичната подсистема. Intel твърди, че новото GPU ще счупи бариерата от 1 TeraFLOP при FP32 изчисленията със своите 64 изчислителни единици на графично ядро. Освен това, новият iGPU ще има вградена поддръжка за DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b и HDCP 2.2.
Платформата за 10-то поколение процесори също е подобрена. Ще има интегриран контролер Thunderbolt 3 в чипсета, WIFI 6, DDR4 с поддръжка до 3733 MHz и др.

 

Източник Techpowerup 


Етикети: , ,Коментари: