AMD: 110 °C “Hotspot” температура е в рамките на спецификациите на серията RX 5700

В раздел: Новини от на 13.08.2019, 2,136 показвания

 

Вчера AMD в своя блог публикация хвърли светлина върху буст алгоритъма и термичното управление на новите си графични карти „Navi“ от серията Radeon RX 5700. Температурното управление на тези видеокарти смути доста хора и даде щедра храна на множество хейтъри, свикнали да виждат температури под 85 °C в конкурентните графични карти на NVIDIA. Проблемът е, че при Radeon RX 5700 XT бяха регистрирани “Hotspot” температури на GPU доста над 100 °C, често достигайки 110 °C, а понякога и дори 113 °C, в температурния стрес тест Furmark. В своята блог публикация AMD заявяват, че “Hotspot” температурата от 110 °C при “типично използване за игри” е “очаквана и в рамките на спецификацията.”
AMD също така разясни какво представлява “GPU Hotspot” температурата, позната и като “Junction Temeprature”.
Графичният процесор “Navi 10”, за разлика от предшествениците си, е осеян с масив (мрежа) от температурни сензори, разпределени в кристала на различни физически места. Най-високата температура, отчетена от някой от тези сензори, става “Hotspot” температура, което означава, че при “Navi” тя не се отчита на определено фиксирано физическо място в GPU. Предходните GPU чипове на AMD разчитат на термодиод, именно разположен на фиксирано място в GPU, за което се предполага, че ще бъде най-горещо при натоварване.

Този подход с мрежа от сензори за определяне на “Hotspot”, дава възможност да се определи с най-голяма точност най-горещата точка в GPU, вместо да се зададе консервативна стойност, което от своя страна позволява поддържане на по-агресивни тактови честоти при буст контрола, докато някоя от точките не достигне критичната граница от 110 °C (Junction Temperature). Именно прилагането на този метод, позволява графичните процесори от серия Radeon RX 5700, да предлагат много по-висока производителност и тактови честоти, като същевременно не се компрометират факторите акустичност и надеждност.
AMD също отбелязва в блог поста си, че при Navi има значително по-прецизно управление на тактовите честоти, благодарение на увеличената им резолюция, което подобрява управлението на мощността на GPU. Също така AMD преминава от фиксирани DPM състояния, към високо прецизна система за управление на тактовата честота, която отчита натоварването, температурите и мощността, за да извлече най-високите възможни тактови честоти за всеки един компонент.

 

Фиксирани DPM състояния (Vega 64)

 

Множество фини стъпки при серията Radeon RX 5700

Вместо малък брой фиксирани DPM състояния в предходните RX графични процесори, серията Radeon RX 5700 има стотици Vf дискретни състояния, между тактовата честота на празен ход и теоретичната „Fmax“ честота, определена за всеки модел GPU. При серията графични процесори Radeon RX 5700 този по-фин и отзивчив подход за управление на Vf състоянията на GPU е допълнително съчетан с по-усъвършенствана архитектура за адаптивно честотно скалиране (AVFS).


Етикети: , , ,8 коментара

 1. 1 Teme prature // 13.08.2019 в 14:52

  Tj се получава като към стайната се пробави сумата на термално съпротивление и консумация. това не е реално измерено а формула което се мени според температурата в кутията и консумацията.

 2. 2 Denislav Slavchev (acdc) // 13.08.2019 в 17:08

  Junction temperature е константна стойност и е максимално допустима температура на различните полупроводникови прибори. А разликата между нея и тази измерена да речем на корпуса (повърхността на кристала, или в някоя друга част на пакета, който контактува с околната среда, се подчиняват на горното определение, в което участва термичното съпротивление …… В каталозите със спецификации се дава задължително Tj max температурата, която се използва за пресмятане на термичното съпротивление между корпуса и околната среда за определена отдадена мощност. Мисля при новите процесори на Intel също беше 110 C – като ги достигне, директено се изключва PC-o.

 3. 3 anjellica // 14.08.2019 в 15:14

  Нещо нема ги във форума дежурните АМД любители да ни обяснят колко сме прости в електротехниката и да ни сведат как 110 по целзий в Русе,Ямбол,Сандански и Петрич са бомба темеператури и е абсолютно нормална температура на системата ….която разбира се 110 е при амбиент 17 тествано в Канада о у нас ще вие на умряло с 5000 оборота и компонентният и живот при такива термични товари ще се съкрати точно на 1 месец и 3 дни за ЗЛАТНАТА 5700 …лъвова карта.

 4. 4 Denislav Slavchev (acdc) // 14.08.2019 в 17:00

  @anjelica, с този пост нито си полезен, нито много ясен какво се опитваш да кажеш, но очевидно жегата навън и теб не е подминала. ;)

 5. 5 Achtung // 14.08.2019 в 21:00

  Зимата сметката за парно ще е по-малко :-) п.п
  повечето рали автомобили преди време подържаха температура на охлаждащата течност от 140 градуса по Целзий и това беше нормална работна температура за която си бяха изчислени, ако TSMC са казали, че чиповете им на 7нм процес, могат да работят безопасно на подобни температури, всичко е ОК.

 6. 6 Няма лошо // 15.08.2019 в 15:57

  Но като цяло проблема никога не е бил в кристала и неговата устойчивост. Проблема от известно време насам е в материала ,с който се споява чипа за платката. Просто не издържа дълго време на висока температура. И после се почва, печене във фурна, нагряване с горещ въздух и т.н. изпълнения.

 7. 7 Castamere // 18.08.2019 в 17:24

  Така говорите, сякаш сега ги купувате тези карти не от магазина с 36м гаранция, а от някой риг, копали 2 години и без гаранции, защото досегашният им собственик е изхвърлик кутиите с всички документи ! AMD си стоят зад гаранцията на картите => на кого му пука кое колко се нагрява стига да са производителни и тихи, както и да са по джоба на всеки :)

 8. 8 nichi // 26.08.2019 в 11:51

  А на мен ми е интересно, зaщо Tj max на видеокартите е по-висока от тази на процесорите? Не говоря само за тази а по-принцип, винаги е било така.

Коментари: