GeForce 8800 GTX – Истински звяр, но за съжаление в клетка…

GeForce 8800 GTX – Истински звяр, но за съжаление в клетка…

В раздел: Ревюта от на 11.08.2006, 12,743 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5

«»

Поредната приятна изненада от страна на Nvidia, която този път ни “изненада” с пускането на новите си графични чипове G80, които се ползват за основа на първите в света видеокарти с хардуерна поддръжка на DirectX 10. Всъщност официалното обявяване на новият чип не беше особена изненада, тъй както от месеци се говори за него и неговите възможности. Истинската изненада обаче не се крие в поддръжката на DX10 от използвания хардуер, а в изцяло преработената архитектура и нови възможности осигурявани от картите на база G80. Най-накрая сме свидетели на нещо ново като технология, а не просто на увеличен брой транзистори и по-високи работни честоти, както бяхме свикнали напоследък…

И тъй като наистина има твърде много нови неща в G80 графичното ядро, ще оставим подробното им разглеждане за допълнителен материал, а междувременно ще се фокусираме върху новият топ модел от 8-ма серия. Естествено става дума за GeForce 8800 GTX видеокартите, като ще обърнем внимание и на леко поорязаната версия в лицето на малко по-евтиния GTS модел.

Поглед отблизо…

На пръв поглед не виждаме нищо изненадващо на снимката, но това е така само ако гледаме снимка на 8800 GTX без каквато и да било база за сравнение. Прави впечатление наличието на доста масивен охладител, който закрива по-голямата част от платката и почти не оставя възможност да погледнем какво е положението с компонентите отдолу. Като естествено на малко по-късен етап ще свалим този охладител.

Поставяйки GeForce 7900 GTX и Radeon X1950 XTX видеокарти над GeForce 8800 GTX обаче започваме да забелязваме някои интересни разлики. Естествено първата и най-видна разлика е дължината на платката, която е с около 3 сантиметра по-голяма спрямо бившият топ модел на Nvidia и настоящия на ATI (AMD). Изменно заради увеличената дължина платката на видеокартата стърчи с около един сантиметър извън ръба на стандартна ATX дънна платка. Това може да създаде известни главоболия на потребителите с по-компактни кутии, в които не е предвидено допълнително място за по-широки платки.

Прякото сравнение между Radeon X1950 XTX и GeForce 8800 GTX показва, че охладителите на двете видеокарти са с еднакви размери и дори са подобни като изпълнение. При ATI-базираната видеокарта обаче всичките метални елементи са медни, което значително увеличава теглото на картата спрямо 8800, където охладителят е основно алуминиев и почти не е използван мед.

Всъщност изглежда, че референтното охлаждане на новите видеоконтролери е по-скоро нещо смесено между охладителите на 7900 и X1950. Имаме алуминиеви охладител с алуминиеви топлопроводи, но вместо перка е използвана турбина, която не е в центъра я в десния край на картата. Така или иначе се оказа, че стандартното охлаждане работи доста тихо, макар корпуса на охладителя да се загрява подобаващо. Що се отнася до температурата отчитана от драйверите, то тя не се качваше над 68 градуса дори при продължителен товар на графичното ядро.Всички страници от статията:

  1. Page 2
  2. Page 3
  3. Page 4
  4. Page 5


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,Коментарите са забранени.