TSMC увеличава сроковете за изпълнение на поръчки за 7 nm силиций

TSMC увеличава сроковете за изпълнение на поръчки за 7 nm силиций

В раздел: Новини от на 18.09.2019, 1,132 показвания

 

Понастоящем TSMC е технологичен авангард при производството на чипове – нейната 7 nm технология е водеща и се използва от редица компании за производство на 7 nm силициеви чипове. Един от най-релевантните му настоящи клиенти е компанията AMD, която се радва на огромен пазарен успех на продуктите си, които се възползват от 7 nm технологичния процес на TSMC. Изглежда това всъщност може да се превърне в лек проблем в не толкова далечното бъдеще.
Проблемът е, че TSMC обяви трикратно увеличение на сроковете за доставка за 7 nm поръчки, като от два месеца, той нараства до почти шест месеца, което означава, че сега поръчките ще трябва да чакат три пъти по-дълго време, за да бъдат изпълнени. Това означава, че настоящите доставки по каналите и поръчки, направени след решението на TSMC, ще отнемат повече време, за да се реализират в действителен силиций, което може да доведе до спадове на наличностите. На AMD целия модерен продуктов пакет е изграден в рамките на 7 nm процеса, така че това потенциално може да засегне както CPU, така и GPU на компанията – и нека не забравяме AMD Zen 3 и следващите поколения RDNA графични процесори, които всички са проектирани за 7 nm + (node) процес. Очаква се TSMC да отдели допълнителен бюджет за разширяване на капацитета на най-модерните линии, като същевременно ускори инвестициите за техните нодове N7 +, N6, N5 и N3.

Източник: Techpowerup


Етикети: , , , , , ,4 коментара

 1. 1 Гого // 18.09.2019 в 09:46

  Като не могат TSMC да се справят с доставките нали има Самсунг, които са с в пъти по-големи възможности. Пък и то се спрягаше и от преди в слухове, че за 7+нм процес АМД именно при Самсунг ще го произвеждат, така че TSMC си е нарочен в плановете със сигурност само за настоящето поколение централни и графични процесори на АМД, не и за бъдещите. АМД биха се обърнали към тях отново, само ако нямат друга възможност, т.е. ако нещо се провали в сделката със Самсунг.

 2. 2 Denislav Slavchev (acdc) // 18.09.2019 в 10:30

  Това за Samsung е само някакътв слух който витае в мрежата, но така и не получи потвърждение от други източници. Това, че Samsung имат намерение да използват интегрирано GPU на AMD в своите мобилни чипове Exynos, означава точно това и нищо повече.

 3. 3 Гого // 18.09.2019 в 15:16

  Явно засега, всичките си приказваме в слухове за всичко :D
  С изключение на това, че TSMC още не са се отървали от некадърността си. То затова имаха толкова свободни мощности, явно наличие на свободни линии, не е гаранция за това, че могат да приемат и изпълнят поръчките навреме. Явно наличието на свободни мощности, е такова защото никой не е искал да се възползува от услугите им до толкова, че да ги натовари. Парен каша духа. Не се сещам кой преди това се е опарил при тях и ги е анатемасал.

 4. 4 ToHu // 21.09.2019 в 05:40

  Още утре ще тормозя АМД да видим как я мислят, ако ще има забавяния това ще е сериозен проблем за нас. Вчера бях на среща с CTO-то на нашият ODM във връзка с нашия продукт и не спомена нищо такова, въпреки че това може да обясни реакцията на баш търговеца им като поискахме е увеличение на производството. Уж АМД гарантира количества ама…. хич не им вярвам.