Актуализацията 2H19 на Windows 10, ще добави функция „предпочитано CPU ядро“

Актуализацията 2H19 на Windows 10, ще добави функция „предпочитано CPU ядро“

В раздел: Новини от на 1.10.2019, 887 показвания

 

Следващата голяма актуализация на Windows 10, предвидена за по-късно през тази година, ще получава информация от процесорите за „предпочитани ядра“. Тази функция използва възможността на някои от най-новите процесори да кажат на операционната система кои от ядрата им са „по-добри“ от другите, така че операционна система да може да извлече повече от това ядро при своите еднонишкови задачи. Не всички ядра на една многоядрена процесорна матрица са създадени абсолютно еднакви, което се дължи на известни отклонения при производството им. Процесорите на Intel, включващи Turbo Boost Max 3.0, както и процесорите AMD Ryzen, имат способността да казват на операционната система кои от ядрата им са „по-добри“ от другите, кое ядро ​​е „най-добро“ от матрицата, кое е „най-доброто“ в конкретен CCX (чиповете „Zen“) и т.н.

 

 

Най-добрите ядра се наричат ​​”предпочитани ядра”, а правилна оптимизация на ниво ОС може да подобри производителността при 1 до 4 нишкови задачи с “до 15 процента”, според Intel. Това обаче изисква процесора да поддържа Turbo Boost Max 3.0, което в момента само HEDT процесорите притежават в лагера на Intel.

С Windows 10 (1903), Microsoft използва по-голяма част от предоставената информация за мулти-CCX и multi-die дизайна на AMD “Zen” процесорите и планира натоварванията си, за да извлече максимума от многоядрената топология на “Zen”. AMD “Zen” процесорите са в състояние да определят най-добрите си ядра в CCX модулите, чиплетите и пакета, а софтуерът Ryzen Master вече показва тази информация, но Windows не успява да се възползва от “предпочитани ядра”. Това обаче ще се промени с предстоящата основна актуализация на Windows 10.

Източник: Techpowerup 


Етикети: ,Коментарите са забранени.