Tenda TEG1024D 24-port GBit Ethernet Switch

В раздел: Блог, Прегледи от на 10.10.2019, 3,259 показвания

Отдавна отмина времето, когато компютърните мрежи от не голям (корпоративен) характер бяха изградени от бързи 100MBits компоненти и всички бяха супер доволни от получената скорост. Не само това – наличието на многопортови суичове (да, наясно сме с българската дума – комутатор, но в случая смятаме да използваме “суич”) бе по-скоро лукс, отколкото нещо друго и се срещаше само при по-скъпите мрежови (многоточкови) инсталации. Да, някои от нас помнят и тези времена.

За щастие, съвременните технологии позволяват на потребителя да има много по-голям избор и много по-голяма гъвкавост, а изграждането на многоточкова жична (Ethernet) мрежа да не е голямо (и скъпо) приключение. Нека бъдем честни – макар безжичното свързване да е сериозно разпространено, при някои варианти на създаване на офисна мрежа (а и не само) е нужно да се използва кабел, както и споменатото по-горе устройство – Ethernet Switch.

Странно е да говорим за жична технология точно в момента, но наскоро ни попадна един 24-портов мрежов суч на Tenda и решихме да ви запознаем с неговите възможности. Макар да разполага с цели 24 порта, TEG1024D е напълно годен да се справи и с по-непретенциозни задачи, например мрежово взаимосвързване в домашни условия. Тук имаме предвид многоточково мрежово свързване на няколко етажа, например къща, където тепърва ще се полагат кабели, или вече такива са налични. И нека не се самозалъгваме – макар Wireless-AC да даде доста възможности за реализиране на високи скорости на връзка, когато между различните точки в мрежата са налице 2 или повече “препятствия” (стени, бетонни плочи), създаването на бърза стабилна безжична връзка може да се окаже скъпо удоволствие.

Та… да се върнем на TEG1024D. Това е типичен представител на потребителски-ориентираните Ethernet суичове, въпреки че със своите 24 порта по-конкретно бихме го насочили към употреба на ниво малък към среден офис. Tenda насочват TEG1024D и към употреба за нуждите на видеонаблюдение, където бързият достъп до камери с високо качество на изображението и голям периметър на разположение не е най-удобната работа за Wireless-AC (с което сме напълно сме съгласни). За по-непретенциозни мрежови изпълнения Tenda предлагат и вариант TEG1016D – да, познахте, модификация с 16 мрежови точки (за съвсем основна употреба може да се насочите и към 8-портовият TEG-1008D).

 

Основни спецификации на Tenda TEG1024D:

Нищо извънземно или невероятно като технологии, но същевременно напълно адекватно на нуждите в този ценови клас. Все пак говорим за стандарт 802.3ab, като разбира се е налице и обратна съвместимост с 802.3u (познат масово като стандарт 100MBit/s Fast Ethernet т.е. 100MBit/s жична мрежа). Изискванията към мрежовият кабел са очакваните – за 100MBits ви трябва поне Cat.5, докато за GBps свързаност минимума е Cat 5e, но определено по-добрата идея е Cat. 6 (особено ако искате всичко да е максимално бързо и стабилно като трансфери).

Макар да се води “пасивен GBit суич” т.е. неуправляем (от потребителска гледна точка), TEG1024D е разработен така, че да е в състояние да обслужва всичките 24 порта при Gbit-ниво на скорости на трансфер т.е. пълно натоварване. Това е заявката на самият производител, която нямаше как да проверим. При свързване на 7-8 устройства TEG1024D нямаше абсолютно никакви проблеми да поддържа почти максимални скорости на трансфер и “взаимодействие” между съответните точки от мрежата. Независимо дали става дума за натоварване от тип “по двойки”, или единичен трансфер към няколко потребителя (или обратното). Искаше ни се да го видим в действие и при абсолютно максимално натоварване, но създаването на мрежа с 24 активни точки не беше възможна. Ще приемем тази заявка на доверие.

 

Интериорно погледнато, налице са доста прилични радиатори върху четирите основни чипа, като предвид дизайна за охлаждане без вентилатор, максимално големи радиатори са нещо съвсем нужно. Радиаторите са доста солидно залепени, а наличието на множество отвори по страниците на устройството гарантират адекватна (макар и пасивна) вентилация.

Наред със стандартните неща по “суичването” с до 1GBps, TEG-1024D предлага и ел. защита (при евентуален “токов удар”) върху всичките 24 порта, както и самото захранване на суича. Нещо доста полезно при подобен тип устройство предвид факта, че по мрежовият кабел може да протече ток, който да направи неприятни щети върху крайното устройство. Някои съвременни дънни платки предлагат подобна защита върху мрежовият конектор, но далеч не е масово явление.  А не са били един или два случаите, когато при подобен токов удар страда дори цялата компютърна система.

Tenda TEG-1024D се явява чудесен вариант за мрежов комутатор с възможности за Gbit/s скорост на трансфер не само за нуждите на офис с около 20 работни места, но и за случаи, където се търси стабилно взаимосвързване на система за видеонаблюдение, а защо не и голяма къща на няколко етажа с по няколко мрежови точки за достъп на всеки етаж. Ако 24 порта ви се струват много, тогава можете да вземете “по-малката” версия с 16 порта, но имайте предвид, че няколко излишни порта са винаги една добра идея.


Етикети: , ,Коментари: