Intel с опровержение, че се отказва от 10 nm при десктоп процесорите

Intel с опровержение, че се отказва от 10 nm при десктоп процесорите

В раздел: Новини от на 15.10.2019, 1,467 показвания

 

Вчера се появи шокиращ слух в немската технологична медия Hardwareluxx, че Intel се отказва от планове си да пусне своите 10 nm процесори с кодово наименование “Ice Lake”, предназначени за клиентската настолна платформа и присъстващи в тяхната пътна карта. Според твърденията на колегите (базирани на техни вътрешни източници в Intel), Компанията ще ограничи употребата на своите 10 nm микроархитектури, “Ice Lake” и “Tiger Lake” само до мобилната платформа, докато при десктоп платформата ще се използват производни на “Skylake”, поддържащи крепостта на Intel до 2022 година! Intel ще “играе” на пазара с активиран HyperThreading и увеличени тактови честоти, като по този начин, посредством предстоящите си процесори “Comet Lake”, се надява да възстанови конкурентоспособността със 7 nm процесорите Ryzen, базирани на архитектурата AMD “Zen 2”.

 

 

Семейството процесори “Comet Lake” ще бъде наследено през 2021 г. от 14 nm “Rocket Lake”, който по някакъв начин съчетава Gen12 iGPU графика с CPU ядра производни на Skylake, като евентуално ще има увеличаване на броя на ядрата и тактовата честота над “Comet Lake”. Едва през 2022 г. Intel ще пусне наистина нова микроархитектура за десктоп платформата с кодово наименование „Meteor Lake“. Този чип ще бъде изграден върху 7 nm EUV възел на Intel и вероятно ще интегрира процесорни ядра по-ефективни дори от „Willow Cove“. Вероятно това ще са „Golden Cove“.
Според HardwareLuxx, внезапната промяна в плановете на Intel се дължи на факта, че компанията не е в състояние да мащабира тактовите честоти на „Ice Lake“ достатъчно високо, за да могат да установят продуктово лидерство. Същевременно архитектурата “Skylake”, която има паритет на IPC с “Zen 2”, има достатъчна мащабируемост и високи тактови честоти, за да остане конкурентна на AMD с високите си честоти, като ще претърпи известни подобрения и надграждания.

Intel обаче реагира много бързо и в ресурса Tom’s Hardware се появи лаконично опровержение, в което се казва, че предстоящите 10 nm процесори за настолни машини, все още са в пътната карта на компанията. “Продължаваме да постигаме голям напредък в усвояване на 10 nm процеса, а настоящата ни пътна карта за 10 nm продукти, включва и настолни процесори”, заявяват от компанията.
Слуховете от първата статия предсказват сценарий, при който 14 nm десктоп продуктите ще се използват до 2022 г., което цифром и словом би означавало 7 години Skylake.
Статията в Tom’s Hardware, в която е публикувано изявлението на Intel, обаче фиксира използването на 14 nm десктоп процесори до към края на 2021 г., което се базира на информацията в изтеклата по-рано през тази година конфиденциална пътна карта на Intel.

 

 

Общо взето не е особено голяма разликата – там, където е 2021 г., лесно може да стане 2022 г. Все пак е важно да се отбележи, че Intel не е пояснил в пътната си карти какви точно 14 nm “десктоп процесори” визира, защото има различни варианти – това могат да са например само NUC процесори, или пък HEDT процесори, които също са настолни. Така, че остава само да гадаем, тъй като с лаконичното си опровержение, не са особено убедителни, тъй като не дават отговор на множество въпроси.

Източник: HardwareLuxx, Tom’s Hardware






Етикети: , , , , , , ,



4 коментара

 1. 1 mintel // 15.10.2019 в 12:28

  Значи 2021 14нм, 2022 10нм и вече не се знае какво ще става нататък.

 2. 2 tayrun // 15.10.2019 в 16:57

  Жива да не бях!

 3. 3 mel0man // 15.10.2019 в 19:00

  Нормално е да има опровержение,вдигна се шум около това.Лош PR е.INTEL обаче са добри в обещанията,които само времето ще покаже дали ще се сбъднат :)

 4. 4 tony // 16.10.2019 в 08:42

  Очаква се, нов команден щаб,-навярно.