Intel ще намали цените на Skylake-X наполовина?

В раздел: Новини от на 24.10.2019, 1,853 показвания

 

Германски медии съобщават, че Intel ще намали наполовина цената на своите процесори Skylake-X, които принадлежат към HEDT платформата.
Немският технологичен ресурс Computerbase.de съобщи тази седмица, че следи ценообразуването за сегашните поколения процесори Intel Skylake-X и наблюдава намаление на цените до 50% на европейския пазар. Сайтът също така твърди, че Intel ще разшири тези намаления и с други модели в следващите дни.
Предполагаемото намаление на цените би имало логично обяснение, като се вземе предвид факта, че новите модели Cascade Lake-X на Intel пристигат скоро и ще са с до 50% по-ниска цена на ядро. Cascade Lake-X са със същия процесорен цокъл и ще се поддържат от съществуващите дънни платки за Skylake-X. Съвсем очевидно, че при такъв сценарий, информираните потребители ще изберат новите по-бързи и по-евтини модели, като по този начин търговците на дребно ще поставени в неблагоприятна ситуация, при която, по-старите и по-бавни модели Skylake-X, ще прашасват по рафтовете поради по-високите си цени.

 

В официалната ценова листа на процесора на Intel няма никакви признаци за подобно намаляване на цените на Skylake-X, затова колегите от Comuterbase.de са се обърнали за коментар към компанията. Intel е отговорил, че “Както при всеки преход на продукти, ние работим с партньорите си по програма, за да се подготвим за въвеждането на продукт от следващо поколение.”
Това твърдение би могло да се тълкува по много начини и изглежда не потвърждава или отрича очакваните намаления на цените на по-старото поколение настолни процесори от най-висок клас. В миналото Intel избягваше да намалява цените на своите предишни поколения процесори. Пускането от страна на Intel на по-нови, по-бързи процесори на половин цена, спрямо предишните им модели, е безпрецедентно в близката история, което означава, че няма никакви реални индикации за това как компанията може да се справи със ситуацията на сериозната конкуренция от AMD.
Бързата и точна проверка на цените в САЩ за моделите Skaylake-X на Intel не показва намаление на цените, което Computerbase забеляза на европейския пазар, но това не е изненадващо, като се има предвид, че моделите Cascade Lake-X няма да пристигнат до ноември.
Обаче е сигурно, че всяко намаление на цените на линията процесори Skylake-X няма да бъде добре прието от ентусиасти, които са платили по $2000 долара за чип и видят, че инвестицията им губи половината от стойността си, когато пристигнат моделите Cascade Lake-X. Това обаче ще се случи, независимо от официалните намаления на цените за моделите Skylake-X при търговците на дребно.
Computerbase отбелязва, че много от моделите Skylake-X на европейския пазар вече са в недостиг, което предполага, че Intel ограничава предлагането, за да намали въздействието на предстоящите намаления на цените. Сайтът твърди, че в крайна сметка цените могат да съществуват повече на хартия, отколкото в търговските обекти заради намаляващото предлагане.

 

Източник: Computerbase.de 


Етикети: , , ,2 коментара

  1. 1 Росен Александров // 25.10.2019 в 08:04

    На кой му пука, има ли изобщо някой дето купува тия пробити процесори?

  2. 2 Sasho90 // 25.10.2019 в 22:28

    Това е хубаво, но според предварителни тестове се носи мълва, че флагманът в тази таблица, 18-ядреният i9 10980xe, е само със слаба преднина пред много по-“малоядрения” и по-евтин 3900x. Това ако е вярно, струва ми се, че дори тези намаления няма да бъдат достатъчни, а пък като излезе 16-ядреният Ryzen 3950x, може да стане и леко грозно.

Коментари: