AMD Ryzen Threadripper 3970X няма скрити ядра

В раздел: Новини от на 8.11.2019, 1,754 показвания

 

През първото полугодие именно изображението на 7 nm процесора Matisse без стандартната метална капачка за равномерно разпределяне на топлината (heat spreader), даде възможност да открием, че на субстрата (PCB подложката) има място за допълнителен чип с осем ядра. Още тогава съответната снимка предвиждаше появата на 16-ядрения процесор Ryzen 9 3950X. Третото поколение процесори Ryzen Threadripper с 24 или 32 ядра бяха представени вчера, но няма особена яснота за 64-ядрения модел – смята се, че той ще влезе в продажба едва през януари 2020 г. В реч пред аудиторията на ресурса PCWorld, Робърт Хелок (Robert Hallock), отговорен за маркетинга на процесорите на AMD, избегна дискусията за перспективите на 64 ядрения модела Ryzen Threadripper 3990X.

Вместо това той предложи да се разгледа изображението на процесор от тази серия, но без капачка, върху което се виждат четири 7 nm кристала с CPU ядра и един по-голям 14 nm кристал с I/O логика. На всеки 7 nm чиплет има не повече от осем CPU ядра, така че процесор в такава конфигурация е в състояние да предложи максимум 32 CPU ядра. Очевидно по-старшите модели от фамилията Ryzen Threadripper 3000, с повече от 32 ядра, ще трябва да имат поставени допълнителен брой кристали върху субстрата си.
Робърт Хелок, след няколко шеговити коментара, добави с цялата си сериозност, че много въпроси ще бъдат решени до края на ноември. Както знаем, на 25 ноември ще стартират продажбите на процесорите Ryzen Threadripper 3960X и 3970X, представени вчера. Intel до този момент трябваше вече да пусне на пазара своите процесори Cascade Lake-X, така че вероятно AMD изчаква този момент и след това да обяви следващата си стъпка в разширяването на портфолиото си с процесорите Ryzen Threadripper.

Източник: Overclockers.ru


Етикети: , , ,Коментари: