Как да разберете дали да поправите или да смените климатика си?

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 15.11.2019, 2,396 показвания

Взимането на решение дали да поправите или замените климатика ви може да бъде трудно. Като начало, трябва да инвестирате средства, да проучите пазара и да изберете нов климатик, не ви се занимава и с инсталацията…

И в същото време всичко може да бъде поправено, но също като при наливането на пари в стара кола, в един момент става финансово по-разумно да я замените с нова. С тази разлика, че понякога автомобилите може да притежават антикварна или сантиментална стойност, докато при климатиците определено не е така.

Затова ви предлагаме няколко критерия, които да ви помогнат при това решение:

 
1. Сменете климатика, ако е над 15-годишен

На първо място вземете под внимание възрастта на климатика. Типичният експлоатационен живот на този уред е около 10-15 години, така че ако климатикът ви е в употреба от над 15 години, може да е по-добре да го замените.

След около петнадесет години климатикът ще започне да се поврежда по-често. В същото време технологиите не остават на едно място. Така че, когато замените вашия климатик ще получите предимствата на нови функции, въздушни филтри и дори съвременен дизайн, като например Daikin Stylish.


 

2. Сменете климатика, ако разходите за ремонт са твърде високи

Когато сте изправени пред скъп ремонт, пресметнете разходите за ремонта и тези за нов. Ако цената на ремонта ще покрие голяма част от разхода за нова климатична система и особено, ако вашият климатик отговаря и на други точки в този списък, то вероятно ще е финансово по-разумно да го замените.

Но как да прецените дали цената е твърде висока?

Поправете климатика си, ако:

(себестойност на ремонта) X (възраст на старото климатично устройство в години) < (цена на вашия нов климатик)

Това означава да умножите цената на вашия ремонт по възрастта на вашия стар климатик (в години).  Ако резултатът е по-малко от цената на новия климатик, който искате, тогава си струва да инвестирате в ремонт.

Сменете климатика ако:

(себестойност на ремонта) X (възраст на старото климатично устройство в години) > (цена на вашия нов климатик)

И обратно, ако умножаването на разходите за ремонт по възрастта на стария ви климатик е повече от цената на новия климатик, който искате, тогава по-добре е да го смените.

И малко информация за хладилните агенти

Някои от вас може да знаят, че много по-стари климатици все още използват хладилен агент R-22, докато по-новите модели са с хладилен агент R-410a. Ако вашият климатик работи с фреон R-22, който вече не се използва, няма да имате възможност за подмяна на хладилния агент. Така рискувате вашият климатик да спре да работи, точно когато ви е нужен най-много.
В същото време Daikin въведе в експлоатация нов хладилен агент R-32, който е най-екологосъобразен на пазара за жилищни климатици и е само с 1/3 потенциал на глобално затопляне, сравнено с R-410a. Освен това R-32 е и много по-ефективен, така че със закупуване на климатик от серията Daikin Bluevolution, проектирана да работи с този хладилен агент, можете да опазите околната среда и в същото време да спестите от вашата сметка за енергия.

 
3. Климатикът е неефективен

  • Ако сте забелязали, че сметките ви за енергия все повече нарастват, въпреки че тарифите на енергоразпределителните дружества си остават същите, тогава може би е време да замените климатика си.
  • Проверете дали сегашният ви климатик е инверторно управляван. Ако се окаже, че не е, то знайте, че с нов инверторен климатик като моделите на Daikin, ще спестите до 30% от вашата сметка за електроенергия.

По този въпрос Емил Георгиев, управител на фирма Acton, препоръчан партньор на Daikin споделя: „Освен че ще плащате по-малко, разликата в комфорта е огромна. Инверторната система много по-рядко използва режим размразяване, тоест много по-дълго климатикът поддържа помещението топло, докато стария тип неинверторни климатици се налага да размразяват на по-малки интервали. Помещението изстива и климатикът трябва отново да навакса разликата в температурата, което от своя страна повишава консумираната енергия. А съвременните климатици предлагат и много повече – например Daikin Stylish освен, че е с енергиен клас A+++, има и интелигентен сензор за присъствие, който допълнително допринася за по-добър комфорт и по-ниски сметки за електроенергия.“

  • Ако вашият климатик има ниски стойности на SEER или SCOP, работата му може да ви струва много пари. За сравнение, Daikin Stylish FTXA25А има стойности SEER=8,73 и SCOP = 5,15


 

4. Сменете климатика си, за да отговаря на вашите нужди:

Отопление:

По-старите модели са предназначени предимно за охлаждане, често са неефективни и дори спират да работят, когато температурата навън падне под нулата. В наши дни съвременните климатици осигуряват един от най-ефективните начини за отопление, съчетан с висок комфорт. Например подовото тяло FVXM-F, предназначено за отопление, осигурява перфектен климат в дома ви 24 часа, 7 дни в седмицата  благодарение на двустранния въздушен поток – можете да забравите за студените крака и да се насладите на топъл въздушен поток близо до пода. А благодарение на вертикалното автоматично завъртане на жалузите, въздуха и температурата се разпределят равномерно в цялата стая, така че да няма студени ъгли в помещението.


 

Комфорт:

Само вие можете да определите цената за вашия комфорт. А комфортът не се определя само от поддържането на желаната температура. Вашият стар климатик създава такова течение, че трябва да го изключвате като седнете на дивана? Прекалено шумен е и не можете да заспите? В стаята има места, които са по-студени или по-топли, отколкото ви е приятно? Новият Daikin Stylish използва smart технологии, като ефекта Коанда и интелигентни сензори, за да разпредели равномерно въздуха и температурата в помещението. В допълнение, шумът при работа е практически недоловим – едва 20 dBA – няма проблем да го монтирате и в спалнята.


 

Имате нужда от по-чист въздух:

Една стара климатична система може да повлияе негативно на тези, които страдат от алергии. Тъй като по-старите системи не са толкова ефективни, за тях е трудно да филтрират алергени, въздушни частици, прах, да не говорим за  вируси и бактерии.  В резултат на това ще бъде трудно да се справите с количеството прах във вашия дом. Daikin Stylish разполага с три филтриращи системи, които ви помагат да поддържате по-чист въздух – филтър от титаниев апатит, сребърен филтър за пречистване на въздуха и технологията Flash Streamer, която осигурява свеж и здравословен въздух.


 

Дизайн:

Вие сте направили ремонт на красивия си дом и сега старият климатик е като странна и вехта кутия на стената, която ви дразни с присъствието си. A климатикът Daikin Stylish се предлага в 3 цвята, има най-малък размер в своя клас и елегантна форма, която допълва вашия дом. Освен това, той притежава всички технически характеристики, които да гарантират вашия комфорт, ще ви осигури ниски сметки за електроенергия, и безплатна възможност за контрол чрез приложението Daikin Online Controller.Етикети: , , , ,Коментари: