Първият графичен процесор Intel Xe ще е с кодово име “Ponte Vecchio”

В раздел: Новини от на 14.11.2019, 1,609 показвания

 

Според публикация на колегите от ресурса VideoCardz, първият графичен процесор Xe на Intel, изграден върху 7 nm производствен процеса, ще бъде с кодовото наименование “Ponte Vecchio”. Това не са геймърски графични процесори, а по-скоро изчислителни ускорители, предназначени за разпределени изчисления, които използват интерфейса CXL (Compute Express Link) на компанията, който има ширина на честотната лента, сравнима с PCIe gen 4.0, но с възможности за мащабируемост, която надхвърля бъдещите поколения PCIe. Intel подготвя първата си корпоративна компютърна платформа с кодово наименование „Project Aurora“, включваща тези ускорители, в която компанията ще упражнява контрол от край до край не само върху хардуерния стек, но и върху софтуера.

Платформата „Project Aurora“ комбинира до шест ускорителя „Ponte Vecchio“ Xe с до два многоядрени процесора Xeon, базирани на 7 nm архитектурата „Sapphire Rapids“ и OneAPI, общо API, коeто позволява на един вид машинен код да адресира и двата x86 процесора и графичния процесор. С притежаването от Intel на машинната архитектура x86, вероятно Xe графичните процесори ще притежават (наред и с други неща), възможност за обработка на x86 инструкции. API ще може да изпраща скаларни задачи към процесора и скаларните юнити на GPU, както и векторни задачи към оптимизираните за векторни операции SIMD единици на GPU. Основната стъпка на Intel към изчислителния пазар може да бъде значително намален разход за софтуер от API и обединяването на машинния код между процесора и графичния процесор.

Източник: VideoCardz


Етикети: , , ,4 коментара

 1. 1 kbalk // 14.11.2019 в 15:10

  Само дано цените не съответстват на магазините на Ponte Vecchio

 2. 2 Ванко // 14.11.2019 в 21:04

  Сигурно някои италианец го е проектирал щом е със такова име :Д

 3. 3 Denislav Slavchev (acdc) // 15.11.2019 в 12:30

  Позна! “Талянеца” е индийския “братчед” – Раджа Кодури.

 4. 4 nv // 18.11.2019 в 11:39

  Още един белег че най-важната част в изчисленията вече не принадлежи на централните процесори каквито ги познавахме досега.

Коментари: