Ревю на геймърска клавиатура Logitech G915

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 4.12.2019, 2,329 показвания

 

През последните две седмици имах възможност да изпробвам новата безжична клавиатура Logitech G915. Този модел предоставя на потребителите геймърска клавиатури от висок клас, която е лека, тънка и издръжлива. След като достатъчно много време прекарах с нея, мога с увереност да кажа, че Logitech G915 Lightspeed е една от най-добрите геймърски клавиатури на пазара.

 

 

При Logitech G915 са използвани различни материали при изработката на корпуса. Лицевата част е от магнезиево-алуминиева сплав, а долната е пластмаса, като вътре е поставена традиционната усилваща стоманена шина, която осигурява и допълнителна тежест на клавиатурата, за да не се премества лесно. Това, което прави клавиатурите толкова тънки са превключвателите с нисък профил. Като стана въпрос за бутоните, те са механични и със сравнително малък ход.

 

 

G915 се предлагат с три различни варианта на бутоните. Те включват GL Linear, GL Tactile и GL Clicky. Линейните клавиши осигуряват най-плавните натискания на клавишите, докато тактилните функции имат най-високата скорост на задействане. Както подсказва името му, щракащият вариант е най-шумен и осигурява на потребителите звуково „кликване“ и тактилна обратна връзка.

 

 

Геймърската клавиатура Logitech G915 е по-скоро хибрид, тъй като притежава дизайна и комфорта на нископрофилните клавиатури, но наред с това има издръжливостта и функцията на механичните превключватели. Това е благодарение на използването на персонализираните механични превключватели с нисък профил GL. Те имат много къс корпус, което допълва ниския профил на корпуса на клавиатурата. Всека клавиш е подложен на доста по-сложен процес при полагане на финишното покритие (боядисване) и лазерно гравиране. Това се прави, за да се гарантира, че клавишите ще издържат дълго и ще работят добре с RGB подсветка. Благодарение на антимасления финишен слой и UV изпичането, финиша ще запази своите характеристиките в продължение на години. Всичко това води до добро усещане при писане. Аз лично съм почитател на механичните клавиатури, така че ми харесва съпротивлението, което G915 оказва при натискане на бутоните, както и щракащите звуци при натискане на бутоните (но едва ли и за околните), въпреки, че тези бутони са по-тихи от Cherry. При GL бутоните имаме с 25% по-бързо време на задействане при половината от височината на стандартните механични превключватели. Независимо, че нашата тестова клавиатура беше баш с геймърските бутони (GL Click), а не с тези, предназначени за писане, ниският им профил прави лесно писането дълги часове, без да се изморяват пръстите. Но все пак да не забравяме, че писането не е целта на Logitech G915.

Безжичната функционалност на G915 е още едно голямо допълнение към нейното удобство. Можете да използвате клавиатурата безжично чрез включения в комплекта USB донгъл или чрез вградената в нея поддръжка на Bluetooth. Именно поради тези две опции, можете да я свържете с компютър, мобилно устройство и др. Два специализирани бутона на клавиатурата позволява на потребителите да сменят по желание типовете връзки. Освен това има възможност да се използва и включения в комплекта микро USB кабел. Ако по някаква причина не ви харесва, или не ви е необходима безжичната фунционалност на G915, тогава може да погледнете модела G815, който е абсолютно същия, но връзката е с кабел.

Основният проблем на безжичната периферия е живота на батерията, тоест колко дълго време може да работи автономно. Съвсем рабираемо е, че няма как да се използват обикновени батерии за целта и затова се използва Li ion батерия. Принципно от Logitech са проектирали G915, така че да се сведе до минимум количеството енергия, което консумира. Всъшност основният консуматор на енергия е RGB подсветката. Например при включено пълно RGB осветление ще получите приблизително 30+ часа работа на клавиатурата. Това при нормална употреба и най-груби сметки се изразява в около две седмици работа. Ако деактивирате RGB осветлението, ще получите около 1200 часа работа. Вижда се ясно каква огромна разлика има и защо не може да се мине с обикновени батерии. Също така и консумацията от подсветката не е еднаква. Статично светещата подсветка с постоянна светлина изтощава батерията най-много. Режимът на циклично променящи се цветове добавя три пъти по-дълго време на работа. Времето за зареждане на батерията от напълно изтощено състояние е около 4 часа и се осъществява посредством микро USB кабела.

 

 

Клавиатурата използва фирмения софтуер G-Hub. Благодарение на подсветката, която поддържа фирмената технология Lightsync RGB, потребителите могат да я персонализират със свои собствени светлинни ефекти, като предлага 16.8 милиона цвята. Инструменти като например екранен семплер, аудио визуализатор, персонализирани анимации и др. са достъпни чрез програмата за макроредактор на G HUB. В най-лявата страна на клавиатурата са разположени вертикално пет G клавиша, които човек може да програмира чрез гореспоменатото приложение. Потребителите могат да създават многофункционални макроси и API контролирани взаимодействия с програми като OBS и Discord.
Три различни режима на паметта позволяват, три различни набора от G клавиши. Това позволява на потребителите да настройват контроли за различни цели, дори и извън игрите. Налични са три вградени слота за памет за профилите на игрите. Можете да запишете до пет макроса на всеки от слотовете и да изберете светлинни ефекти за тях. Вградените ефекти включват четири различни “цветни вълни”, “цветен цикъл”, “пулсации” и “дишане”. Можете също да запазите и персонализирани анимации в до два слота за светлинни ефекти.
Способността да се персонализират светлинните ефекти е чудесна функция за тези, които искат наистина персонализирано изживяване. Активирането на потребителски профили се осъществява с натискане на бутон. Погледнато реално Въпреки че аз лично намирам броя на опциите за осветление за непосилни (по добър начин), оценявам колко задълбочени потребители, които желаят тази функция, могат да отидат.
За целите на тестването играх Batlefield V, FarCry 5 и Metro Exodus. Харесва ми начина, по който се усещат клавишите, когато ги натисках, както и носталгичното щракане, което се чуваше от тях. Аз съм от това поколение, при което освен механични клавиатури, нямаше други и са ми слабост. Много механични клавиатури съм имал и съм пробвал, но честно казано по-добро от G915 не съм срещал, въпреки, че доскоро мой фаворит беше Fnatic Rush G1, но за моя вкус GL бутоните повече ми допадат от Cherry MX. Въпреки че вече много отдавна не играя на игри, играта с Logitech G915 бешe едно много приятно изживяване за мен. Това е просто страхотна клавиатура за гейминг, както и за писане също.

 

 

Независимо, че идва на бруталната цена от 480 лв, за момента Logitech G915 е една от най-добрите, ако не и най-добрата правена някога геймърска клавиатура. Тя е сравнително лека (в контекста на геймърска клавиатура), здрава, с дълъг живот на батерията и се предлага с множество опции за персонализиране на RGB подсветката.
Трябва обаче да се знае, че все пак това е премиален продукт с фантастично качество, който е натъпкан с екстри и няма как да бъде на ниска цена. Ако това е определящо и можете да се откажете от безжичната функционалност, то тогава отивате на модела G815, който във всички останали отношения е абсолютно идентичен, но струва 400 лв., колкото конкурентните жични клавиатури.


Етикети:Коментари: