Tenda TEF1210P-8-150W Web Smart PoE Switch

В раздел: Блог, Прегледи от на 23.12.2019, 4,604 показвания

Съвсем наскоро стана дума за един 16-портов суич на Tenda, чрез който видяхме актуалното състояние на устройствата от този тип. И макар съвременните технологии да натискат много в посока на изцяло преминаване към безжично пренасяне на данни, жичните устройства и имплементации си имат своите предимства (все още, в някои случаи). Суичовете, погледнато реално, нямат какво ново да ни предложат, нито пък нещо по-интересно, или нещо по-различно от това да ви свържат машините от една жична мрежа помежду си. Съществуват, обаче, един малко по-различен клас, деривати, които са малко по-умни, с малко повече мрежови възможности, и като цяло ориентирани към устройствата тип Smart – да, някои от вас може би вече са се досетили, че става дума за Web Smart PoE Switch.

При Web Smart PoE Switch продължава да става дума за комутаторни устройства, но с разширени мрежови възможности и една много интересна (в сферата си на приложение) особеност – Power over Ethernet. Това не е нещо ново, познато е в този сегмент устроства от доста години насам, но често е пренебрегвано като функционалност. При изграждането на една система за видеонаблюдение, човек може да заложи на безжични Wi-Fi камери, които според степента на автономност и нуждата от захранване може да достигнат до доста неприятни цени. От друга страна чрез използването на PoE, камерите може да разчитат на всичко само от един кабел – мрежовият. И тук с пълна сила идва ползата от устройства PoE Ethernet Switch, каквото е и Tenda TEF1210P-8-150W.

Това моделно име на пръв поглед може да не е много разбираемо, но вглеждайки се във възможностите на устройството, човек лесно може да разгадае за какво става дума – поддръжка на до 8 свързани устройства Ethernet със захранване PoE при максимална поддържана обща мощност от 123W (тотал консумация за TEF1210P-8-150W e именно 150W). Въпреки, че говорим за до 123W общо към 8-те конектора RJ45, единичен предлага доста сносните 40W. Ако свържете общо 8 външни устройства (например камери за видеонаблюдение, максимума за всяка една е около 15W). Съвсем логично, TEF1210P-8-150W поддържа и “обикновени” RJ45-свързани устройства т.е. към него можете да закачите както споменатите камери (от видеонаблюдението на офиса), така и мрежовият принтер, Компютърна конфигурация, че дори и рутиращо устройство (например Wi-Fi рутер). На ниво малък офис, TEF1210P-8-150W може спокойно да се превърне в основното водещо устройство, към което е свързан кабела на интернет доставчика.

Споменахме 8-те конектора RJ45, предлагащи поддръжка на 10/100Base-TX (т.е. 100MBits мрежово свързване), като налице са и два допълнителни конектора RJ45, които поддържат 10/100/1000Base-T т.е. GBit свързване (тези два конектора не поддържат PoE), както и два 100/1000MBits SFP порта.

Във възможностите на TEF1210P-8-150W е да обслужва не само камери за наблюдение, но например и отдалечени “точки за достъп”, IP камери, IP телефони и най-общо казано – всякакви устройства, поддържащи PoE. При използване на кабел Cat. 5e е възможно постигане на максимална отдалеченост от 250 метра.

 

Това са и основните характеристики на TEF1210P-8-150W. Прави впечатление средното време за поява на евентуална повреда – около 11 години. Ако ставаше дума за “обикновен суич”, едва ли щеше да прави впечатление, но когато “говорим” за устройство със “силови” елементи, нещата далеч не са толкова прости. Що се отнася до другите характеристики, по-горе споменахме най-важното.

 

Да погледнем сега и към Smart-ориентацията на TEF1210P-8-150W, а именно неговият web мениджмънт и софтуера за тази цел.

Тук трябва да имаме предвид факта, че това все пак е комутатор (суич), а този тип устройства като цяло нямат кой знае какви конфигурируеми функционалности. Tenda TEF1210P е по-различен, защото е “умен” и поддържа някои Рутер-достъпни функционалности т.е. бихте ги срещнали при Рутер-ите (т.е. маршрутизатори, казано на Български език). TEF1210P може да работи с фиксирано IP, или да го оставите да си “вземе” такова по DHCP.

 

Тук идваме до по-важните настройки, на които е способен TEF1210P. Нашата връзка с комутатора е посредством порт No.2, което се вижда и по снимката. От тук можете да настройвате доста аспекти от “представянето” на всеки порт (без PoE, което се случва на отделно ниво), което, както вече стана дума, по-скоро можете да видите като функционалност при устройствата тип “Рутер”.

 

 

TEF1210P позволява дори да “шейпвате” скоростта на връзката на всеки порт, ако имате такива желания и намерения. Споменахме по-горе също и, че TEF1210P позволява връзка до отдалечената точка с дължина до 250 метра. Това може да не е активно на всеки отделен порт, като в настройките на комутатора ви се дава опцията да контролирате и това…

 

Разбира се, налице е и контрол върху PoE, като тук не става дума само за контрол, но и за мониторинг…

Можете да изключвате PoE за всеки конкретен порт (превръщайки го в “най-обикновен” RJ45), както и да следите консумацията му. Наред с това ви се дава информация и за общата консумация.

Като цяло можем да кажем, че закупуването на по-специален комутатор в днешни дни е доста специфична задача, главно поради факта, че масово Рутерите извършват и задълженията на “суичовете”, поради което последните не са вече толкова използваеми (освен, ако не ви трябва 16/24-портов суич). Това е така, когато говорим за обикновените суичове, но ако ни трябва нещо по-различно, нещо по-специално… като например притежаващ функционалност PoE или възможност за доста отдалечена връзка, тогава всичко се променя. В този момент ще ни е нужен именно продукт като Tenda TEF1210P-8-150W.

В днешни дни масово се залага на безжичната (Wi-Fi) връзка, и то съвсем оправдано и обяснимо, но въпреки това понякога е налице нужда от Ethernet, от кабел, от PoE. В този момент Wi-Fi не може да ви помогне. Устройство като TEF1210P-8-150W има нужната функционалност, и то за доста задачи, а ако ви е необходимо и маршрутизиране, един обикновен рутер, свързан “пред” TEF1210P-8-150W ще допълни и тази функционалност..

 

 


Етикети: , , ,Един коментар

  1. 1 Буко Баламата // 28.12.2019 в 03:23

    Честно казано при бюджетната марка на фона на икономията с 10/100 портовете по-скоро го очаквах на цена около 150 лв. Така отиваме на гигабитов UniFi…

Коментари: