Wi-Fi екстендър Tenda A9: преглед и инструкции за настройка

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 6.01.2020, 2,302 показвания

 

Що за “животно” е това Wi-Fi екстендър? Като начало, нека си представим такава ситуация: купили сте си скъп рутер, отивате вкъщи, свързвате го, настройвате го…,но днес имате лош ден! Той не успява да осигури така желания обхват до най-отдалечената ви стая. И сега какво да правите? Разбира се има решение! Тази малка джаджа, която ще разгледаме в това ревю днес, ще ни позволи леко да разширим обхвата на зоната за приемане на WiFi сигнал от основния рутер. Там, където преди това не се появяваше даже и една мизерна чертичка на екрана на смартфона, сега вече индикаторът е пълен догоре. Подобни устройства ще срещнете и под названия ретранслатор, повторител на сигнала, но трябва да сте наясно, че това са само различни наименования на едно и също устройство.
Wi-Fi екстендърът Tenda A9  не е някаква супер новост като продукт на ADATA, но е сравнително нов за нашия пазар.

 

Външен вид и характеристики на Tenda A9 Extender

Tenda A9 пристига в семпла бяла картонена опаковка. В нея, освен самото устройство ще намерите добри подробни инструкции за настройка.

Устройството е бяло на цвят и е с пластмасов корпус. Дизайнът на предния панел е приятен и има подобна вълнообразна повърхност, която може да се срещне в някои модели рутери. Wi-Fi ретранслаторът Tenda A9 визуално доста наподобява захранващ адаптер с монолитния си дизайн, който включва и сменяем щепсел (в зависимост от региона) за свързване към електрически контакт.

Решението е доста удобно, защото не изисква допълнително захранване или някакви кабели. От друга страна има и недостатък – невинаги мястото за оптимална инсталация на повторителя може да съвпада с наличието на захранващ контакт там. Разбира се и в този случай има решение – използване на удължителен захранващ кабел.
Tenda A9 разполага общо с три антени – има две външни въртящи се антени, а третата е скрита вътре в корпуса.

 

 

Панелът на гърба на устройството (откъм захранващия щепсел), е с множество прорези под формата на решетка, които служат за охлаждане.

 

 

Над тях е залепен стикера с данните за свързване, като SSID и MAC. От външните контроли е наличен само бутон WPS, който е разположен на лицевата страна на устройството и съвместяват функцията и на LED индикатор.

 

Също така отделно има малък отвор с бутон за връщане към фабричното състояние (Reset).

Накратко за техническите характеристики на Wi-Fi повторителя Tenda:
Честота – 2,4 GHz
Скорост – до 300 Mbps
Мощност на Wi-Fi екстендъра – 16 dBM
Брояй на антените – 3
Покритие – 200 кв.м

Конфигуриране на екстендъра
Конфигурирането на Tenda A9 се прави през компютър. Практически можете да го настроите по два начина. Първият начин е ръчен, като използвате за целта интернет браузър, а вторият е автоматичен, посредством използването на WPS функцията, която се активира след натискане на бутона на лицевата страна на екстендъра.

Нека започнем с първия начин.
След като включите ретранслатора към съответния захранващ мрежов контакт, свързвате компютъра си (лаптопа) към Wi-Fi мрежата със SSID на екстендъра, който ще намерите напечатан на стикера, залепен на задната страна на устройството. Връзката не е защитена и не изисква парола.

 

 

След като сте се свързали вече с мрежа със SSID от типа Tenda_xxxx, стартирайте вашия интернет браузър и въведете IP адреса на ретранслатора, който е 192.168.0.254 (също е напечатан на стикера), или на уеб адрес re.tenda.cn.

 

 

Ще се отвори страница с избор на мрежа, откъдето изберете името на мрежата във вашия дом/офис.

 

 

След това въведете паролата (WiFi Passkey) за нея, за да се свържете.

 

Това е всичко – сега вече екстендъра Tenda ще започне да предава Wi-Fi сигнал от основния ви рутер.

Вторият начин на инсталиране е автоматичен, или така нареченият “мързелив” начин. При него се използва WPS технология, която по същество представлява автоматично прехвърляне на настройките на рутера в ретранслатора/екстендъра.

 

 

За да направите това и вашият рутер трябва да има WPS функционалност (няма съвременен рутер, който да не я поддържа) и съответния WPS бутон. Първо, отивате при вашия рутер и натискате WPS бутона. Сега имате на разположение около две минути, за да обиколите апартамента си и да включвате в различни гнезда Tenda A9, за да намерите оптималното място за монтаж. Как ще го определите? Tenda A9 ще ви (по)каже къде ще бъде най-удобно – LED индикаторът на бутона WPS има няколко цветни кода. Ако свети или мига оранжево – тогава мястото не е това. Но ако зеленото постоянно свети – това е!
Предполагам много въпроси ще възникнат относно ефективността (скоростта) на подобни решения за разширяване на обхвата на WiFi покритието. Както показва практиката пълно щастие няма! При WiFi екстендърите, печалбата от обхват се компенсира с ограничаване на скоростта на трансфер на данните. Това произтича от факта, че комуникацията между екстендъра и рутера се осъществява посредством Wi-Fi връзка, чиято честотна лента е споделена. Ако например имате N300 рутер и N300 екстендър, то скоростта на трансфер между устройствата и ретранслатора ще е ограничен до скоростта, която може да осигури N150 връзка. В крайна сметка целта на подобни решения е да ви осигурят обхват, а не скорост и колкото и парадоксално да ви се струва, може да се окаже, че близо до границата на покритие на вашия рутер, имате по-висока скорост от тази, която осигурява ретранслатора.


Етикети: , , , , ,Коментари: