Щатските власти се опитват да принудят TSMC да организира производство в Америка

В раздел: Новини от на 16.01.2020, 1,428 показвания

 

Тази седмица ресурса Nikkei Asian Review, позовавайки се на информирани източници, заяви, че американските власти са намекнали настойчиво на TSMC за необходимостта от прехвърляне на производството на електронни компоненти, чувствителни към националната сигурност на САЩ, на тяхна територия. Само както добавка, в Орегон от 1996 г. функционира дъщерната компания WaferTech, която е в състояние да произвежда полупроводникови продукти в своите мощности, но за момента тя не използва най-модерните технологични процеси.
Американските клиенти осигуряват до 60% от общите приходи на TSMC, но американските власти са загрижени заради производството в Тайван на компоненти за военната промишленост и сателитите. Миналата година китайското правителство изрази готовност да възстанови единството с Тайван, но САЩ не искат да си затварят очите пред нарастващото влияние на Китай на международната арена. Между другото, китайските клиенти имат дял само 20% от приходите на TSMC, но компанията има предприятие в Китай, където Huawei миналата година поиска да прехвърли поръчките си за производство на мобилни процесори HiSilicon за своите смартфони. Сключването на първата фаза на сделката между САЩ и Китай в областта на външната търговия, очевидно, не може напълно да успокои американските експерти по национална сигурност.
TSMC трябва да предложи опции за решаване на проблема с преместването на производството на критични компоненти на контролирана от САЩ територия, преди следващите президентски избори, но компанията не бърза с отговора си.
По-рано ръководството на TSMC заяви, че не вижда търговска осъществимост в организирането на производството в щатите, тъй като това ще увеличи разходите. Ако се налага, TSMC може да закупи готова компания в САЩ, за съответните нужди. Остава да наблюдаваме как политическите интереси отново влизат в конфликт с трезва икономическа калкулация.


Етикети:Коментари: