Преглед на двулентовия гигабитов рутер Tenda AC8 AC1200

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 31.01.2020, 3,742 показвания

 

 

Днес пазарът е залят с огромен брой Wi-Fi рутери. Цените им през последните години достатъчно много паднаха, така че вече и в най-бюджетния клас се появи стандарта IEEE 802.11ac, или така наречените AC рутери. Всичко това стана възможно, благодарение на ценово ефективните продукти на китайските компании, към които принадлежи и познатата у нас марка Tenda. В това ревю имаме възможност да ви представим едно от най-новите попълнения в семейството на домашните безжични рутери Tenda – двулентовия (2.4 GHz и 5 GHz) Wi-Fi рутер Tenda AC8 AC1200. Това е доста бюджетен рутер с цена около 50 лв., който обаче има амбицията да предлага повече за класа си.
Едно от интересните неща е Wi-Fi приложението, което осигурява мониторинг и управление на мрежата в реално време. Изглежда, че AC8 е добър избор, когато става дума за сигурна и непрекъсната бърза интернет връзка. Като допълнение осигурява и плавно 4K поточно видео възпроизвеждане, както и добър гейминг.
Що се отнася до хардуера, Tenda AC8 идва с 1GHz процесор на Realtek, произведен по 28 nm технологичен процес. Според производителя е до 40% по-производителен, спрямо своите предшественици.

Дизайн
Wi-Fi Рутерът Tenda AC8 има стабилна пластмасова конструкция и в комбинация с изключително ниското тегло на хардуера, осигурява на устройството здрав и уникален дизайн. Рутерът също така е много лесен за пренасяне и не заема допълнително място, тъй като е компактен и много лек (тежи само 230 грама).

 

Гледайки го отгоре, устройството наподобява много на патешки крака със своите 4 вдлъбнати сектора. Tenda AC8 е с изцяло черен цвят и матов финиш, като има четири външни, несменяеми антени с усилване 6 dBi. Така, че ако решите да смените антените с някои по-мощни, за да увеличите обхвата, това няма как да стане по прост начин и без да отпадне гаранцията. Всъщност това с несменяемите антени е вече тенденция при рутерите и затова, преди покупка внимателно трябва да осмислите всеки един аспект. Както и да е, нека да продължим. От горната страна на устройството е разположен многоцветен светодиоден статус-индикатор, който сигнализира за работното състояние. От задната страна на рутера е разположен WPS/Reset бутона, захранващото гнездо за адаптера и 4 броя гигабитови LAN порта.

 

 

Като съвсем бюджетно решение, за намаляване на себестойността няма пълноценен 4-портов комутатор и допълнителен 5-ти порт за WAN. При Tenda AC8, комутаторът е 3-портов, но четвъртия порт (WAN) не е отделен от тях. Смятаме, че би било по-добре, ако този LAN порт бъде отделен (макар и с друг цвят) от останалите 3 Lan порта на комутатора, защото така или иначе, той не се използва за нищо друго, а за начинаещ потребител това би било по-прегледно и свело до минимум шанса да се обърка. Също така, има предвидена възможност да се използва рутера и за IPTV, като за целта третия порт на LAN комутатора съвместява и тази функция.

Функции и спецификации
Tenda AC8 изглежда повече от един обикновен, бюджетен, безжичен рутер. Той е оборудван с технологиите MU-MIMO и Beamforming +. Това са функции, които ви помагат да получите добро покритие и стабилна работа. Технологията MU-MIMO гарантира стабилна безжична връзка, като повишава качеството на свързаните клиенти и обработката на данни, докато технологията Beamforming увеличава обхвата за 802.11ac wave2 безжичните устройства. Според Tenda, с четирите си 6 dBi антени, както и благодарение на поддръжката на двете горни технологии, AC8 осигурява покритие на около 90 квадратни метра площ, което е напълно достатъчно за едно малко жилище.
Tenda AC8 AC1200 поддържа и IPv6. Тя намалява заплахите от вирусни атаки, като същевременно защитава онлайн транзакциите, опростява предаването на данни и намалява времето за обработка. Освен това рутерът има интелигентното приоритизиране на трафика; вградената двулентова технология комбинира както 2.4GHz, така и 5GHz под едно Wi-Fi име, автоматично анализира средата в Интернет, оптимизирайки Wi-Fi канала/честотната лента, като същевременно намалява интерференцията, за да осигури по-висока скорост за предаване на данните.
Една много готина функция на Tenda AC8 e възможността за автоматично конфигуриране. Много обикновени потребители не са особено наясно с настройките на един рутер и не биха се справили с тях, да не казваме, че има и голяма част от тях, които даже и паролата не си спомнят. Това, което предлага Tenda AC8 е функция за миграция на вашия акаунт, включително и паролите ви. Само е необходимо да свържете WAN порта на стария ви рутер към LAN порт на AC8 и той автоматично ще копира вашия акаунт, с всички негови настройки, премахвайки по този начин всички евентуални проблемите с настройката на инсталацията.

Спецификации на Tenda AC8 AC1200

 

 

Конфигурационен интерфейс
Интерфейса за конфигуриране на Tenda AC8 следва традицията на останалите модели на компанията за простота и интуитивност.

 

 

 

Независимо, че визуално значително се различава от този на модела AC10U, той запазва интуитивността и голяма част от настройките. За този клас рутер, този интерфейс предлага доста богат набор от настройки. Смятаме да не се впускаме в подробности около конфигурационния интерфейс на фърмуера на AC8, тъй като от Tenda са направили едно много приятно демонстрационно уеб-базирано приложение, което е симулатор на менюто и там всеки нагледно може да види какво представлява интерфейса.

Покритие и скорости на Tenda AC8
При нашите тестове и заигравка с Tenda AC8, рутерът успя да осигури един приличен обхват на покритие, напълно достатъчен за всеки един маломерен апартамент и свързани към него 5-6 устройства. Но, има една уговорка. Ако живеете в панелно жилище или някакво друго с много излят в него бетон, може и да имате проблеми с обхвата и то сериозни. Tenda AC8 осигурява много добро, хомогенно покритие при пряка видимост, леки преградни, или тухлени стени, но при железобетон, нещата драстично се влошават и при десетина метра скоростите падат до стойностти, които практически са неизползваеми. Това разбира се е “цената”, която плащаме за ниския клас рутери.
На долните графики могат да се видят постигнатите скорости в двата обхвата (2.4GHz и 5GHz), като са измерени при 2 м. пряка видимост (зелената линия), 4 м. пряка видимост (синята линия), 7 м. през тухлена стена (бялата линия) и 10 м. през тухлена стена и след това и през бетонна стена.

 

Честотен обхват 2.4 GHz

 

Честотен обхват 5 GHz

 

Финални думи
Tenda AC8 AC1200 е сравнително мощен рутер, с доста приятна цена, има добър обхват и е достатъчно “умен”, за да идентифицира и оптимизира каналите за максимално бърза интернет връзка. Този рутер е добре оборудван с всички водещи функции, така че да отговаря на съвременните изисквания на потребителите. Ако търсите бюджетно устройство с най-доброто съотношение цена/качество, за да реши вашите Wi-Fi нужди, можете да заложите на рутера Tenda AC8, тъй като той няма да ви разочарова по никакъв начин. Tenda AC8 осигурява безпроблемно потребителско изживяване и може да се каже, че този рутер несъмнено е най-добрият в този ценови сегмент. Единственият минус, който намираме е липсата на USB порт, но предвид ценовия сегмент е нещо, което много лесно се преглъща.


Етикети:Коментари: