Tenda AC6 AC1200: oще един нискобюджетен рутер

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 29.02.2020, 10,379 показвания

С това ревю продължаваме разглеждането на нови модели рутери, които предлага китайската компания Tenda.  В миналия обзор разгледахме бюджетния модела Tenda AC8 ac1200, който се представи добре и остави добри впечатления в нас. В този преглед ще разгледаме модела AC6 AC1200, който е компактен безжичен рутер и има четири големи антени, които му помагат да осигури голям обхват на покритие както при честотния обхват 5GHz (867Mb/s), така и при 2.4 GHz (300Mb/s). Преди да разгледаме по-подробно тестовия екземпляр, който ни бе предоставен за преглед, нека да разгледаме някои функции и спецификации на устройството, взети от официалната уебстраница на продукта на Tenda.

 

 

Ключови характеристики
-Високи 802.11ac скорости – до 1167Mbps, разпределени като 867Mb/s при 5GHz и 300Mb/s при 2.4 GHz.
-Broadcom Chip с 900MHz процесор и 3x скорост на обработка, осигурява по-добра съвместимост и превъзходна стабилност.
-Мощен радиочестотен WiFi усилвател и външни антени, за покритие на целия дом.
-Технологии Beamforming+ и MU-MIMO.
-Лесна настройка само за 30 секунди.

Tenda AC6 изглежда повече от един обикновен, нискобюджетен безжичен рутер. Сред разнообразието от готини функции, които невинаги можете да видите в бюджетен безжичен рутер, е VPN сървъра. Технологиите MU-MIMO и Beamforming +, ви помагат да получите добро WiFi покритие и стабилна работа. Технологията MU-MIMO гарантира стабилността на безжичната връзка, като увеличава качеството ѝ за свързаните клиенти, а технологията Beamforming разширява обхвата на 802.11ac wave2 безжичните устройства. Тези две технологии, които са комбинирани с мощния радиочестотен WiFi усилвател и четирите 5 dBi антени, гарантират добро покритие във вашето жилище.
Една много полезна функция на Tenda AC6 1200 за начинаещите потребители, e възможността за автоматично конфигуриране. Много обикновени потребители не са особено наясно с настройките на един рутер и за тях би било истинско предизвикателство, правилното конфигуриране. Също така, ако случайно сте си забравили потребителското име и паролата на акаунта ви за интернет, не трябва да се притеснявате, тъй като Tenda AC6 1200 има функция за миграция на вашия акаунт. За целта е необходимо само да свържете WAN порта на стария ви рутер към LAN порт на AC6 и последният автоматично ще копира вашия акаунт, с всички негови настройки, елиминирайки по този начин всички евентуални проблемите с настройката на инсталацията.

Спецификации на Tenda AC6 ac1200

Посоченият по-горе списък със спецификации на Tenda AC6 1200, включват множеството от необходими, както и допълнителни функции, които бихме искали да има един безжичен рутер. Единственото, което не ни хареса, е липсата на гигабитови LAN портове. Когато е възможно, за предпочитане са кабелните връзки, както у дома, така и в офисите. Те ни позволяват да споделяме множество ресурси в локалната мрежа и този рутер разчитайки само на 100 Mb/s, означава, че ще се намали честотната лента на LAN и WAN, а също ще рефлектира и върху скоростта на WiFi, когато касае използването на споделени ресурси от кабелната LAN.

Дизайн

Tenda AC6 1200 има четири големи антени, които са предварително инсталирани на устройството и не са сменяеми. Самият рутер е много компактен, но големият размер на тези антени го прави да изглежда още по-малък. Той е с черен матов финиш и ъглова форма на предната лицева част, което му придава малко “извънземен характер”, като космически кораб от бъдещето.

 

 

 

В предната част на рутера е поместен LED статус индикатора, съставен от 8 сини светодиода, които дават информация за най-различни неща, като указване на състоянието на системата, индикатори за 2.4 G и 5G безжичните мрежи, WAN, LAN и WPS.

 

На гърба на Tenda AC6 са разположени четирите RJ45 гнезда за кабелната мрежа (3x LAN и 1x WAN), захранващия конектор, бутона за активиране/деактивиране на WiFi и бутон с двойна функционалност – WPS/Reset. Ако го задръжте за кратко време, се активира WPS функцията, а ако го задържите достатъчно дълго, тогава се извършва нулиране на устройството.

Конфигурационен интерфейс

 

 

Интерфейса за конфигуриране на Tenda AC6 следва традицията на останалите модели на компанията за простота и интуитивност. Независимо, че визуално не е идентичен с този на модела AC8, той запазва интуитивността и голяма част от настройките. За такъв клас рутер, този интерфейс предлага доста богат набор от настройки.

 

Като добавка, ще кажем, че можете и посредством смартфон да се конфигурира рутера, просто е необходимо да се изтегли и инсталира приложението Tenda WiFi от Google Play.
Щяхме да забравим да споменем, че Tenda AC6 поддържа режим на рутер и режим на ретранслатор, но може също така да се превърне и в точка за достъп, като се деактивира DHCP сървъра и му се присвои IP от съществуващия рутер.
Открихме обаче, че първо трябва да се направят всички базови настройки в режим рутер, тъй като AC6 изисква активна WAN връзка за актуализиране на фърмуера и активиране на мобилното приложение.
За улеснение на потребителите, за придобиване на по-ясна представа за възможностите, които предлага за настройка AC6 1200, от Tenda са направили приятно демонстрационно уеб базирано приложение, което е симулатор на конфигурационния интерфейс и може да се намери на този адрес.

Покритие и скорости на Tenda AC8
При нашите тестове и заигравка с Tenda AC8, рутерът успя да осигури наистина добър обхват на покритие, така, че и през две стаи, телефоните имаха обхват (индикаторите за силата на сигнала показваха наполовина) и интернета с тях беше напълно използваем.
Лошата новина е, че WiFi скоростите изначално не са особено големи. При пряка видимост от няколко метра на обхват 5GHz, повече от 76-78 Mb/s, не могат да се постигнат. На обхват 2.4 GHz, положението беше приблизително същото – около 70-74 Mb/s. Съвсем ясно е, че това се дължи на лимитираните 100 Mb/s WAN/LAN портовете, които ограничават скоростта до теоретичните 100 Mb/s. Другите устройства, които имат гигабитови кабелни връзки, могат лесно да надвишат 100Mb/s. При локални трансфери, да кажем за HD филми, съхранявани в NAS, този ефект е още по-голям, тъй като могат да се постигнат скорости над 200 Mb/s при кабел, но AC6 няма да може да се състезава с тях!
За сметка на това обаче и в най-отдалечените ъгли на апартамента, скоростта на рутера не падна под 20 Mb/s, което например при Tenda AC8 не беше така.
Общо взето целите на Tenda AC6 1200 не са високоскоростен трафик, а максимално покритие и това е благодарение на мощния радио модул, който притежава, затова и това устройство е предназначено изключително за домашна употреба и за не особено претенциозни потребители и безжични устройства.

Заключение

 


Настройката на интелигентния двулентов безжичен рутер Tenda AC6 AC1200 е бърза и лесна и за нула време можете да сте в режим на работа със скорост на WiFi, която ще се доближи до някои по-скъпи устройства на пазара. Освен това мобилното приложение ви предоставя второстепенно средство за управление на рутера, което за мнозина може да се окаже по-удобно от уеб браузъра. Функционалности като мощния радио модула, четирите големи външни антени и технологията Beamforming+, помагат с лекота да се осигури добро покритие в типичен апартамент.
Рутерът Tenda AC6 ac1200 предлага добро покритие и прилична пропускателна способност на 5GHz обхвата и би бил достоен избор за хора, на които не са им необходими скоростите осигурявани от кабелните мрежи за прехвърляне на файлове. От друга страна, за стандартните потребител, кабелните портове със скорост 100Mb/s са спънка, тъй като това би ограничило връзката им с устройствата със споделено съдържание в локалната мрежа, като например с медийния сървър. Дори ако наистина целта ви е била да имате само WiFi свързаност и ако вашият интернет доставчик предлага връзка, която е с по-висока скорост от 100Mb/s, никога няма да успеете да постигнете това, тъй като данните от вашия рутер ще бъдат ограничени на 100Mb/s от WAN връзката. На всичкото отгоре липсата на USB порт е малко изненадваща, тъй като понастоящем почти всеки рутер, независимо от ценовия сегмент, има поне един.

В момента на нашия пазар Tenda AC6 ac1200 може да се купи за около 50-55 лв., което е добра цена, но лично ние бихме предпочели за същата цена да се сдобием с модела AC8, който предлага и гигабитови портове.


Етикети: ,2 коментара

  1. 1 hollowman0 // 06.03.2020 в 13:26

    Да се знае че го има и в по-гадния вариант с Realtek chipset

  2. 2 kostadinnm // 19.03.2020 в 23:10

    Какво му е гадно на realtek чипа – аз рутери само с realtek/qualcomm чипове си взимам?!

Коментари: