Софтуер за наблюдение на разпространението на COVID-19 блокира достъпа до Android устройства

В раздел: Новини от на 16.03.2020, 866 показвания

 

Ако се интересувате от статистиката и картата на разпространение на COVID-19, трябва много да внимавате от какви източници получавате тези данни. Кибер престъпници използват това и под прикритието на приложения с карти и статистика, инсталират вирусен софтуер, който заключва устройството с цел изнудване. Например приложението CovidLock е подобен софтуер за изнудване, който отказва на потребителите достъп до техните устройства с Android.
Специалист по информационна сигурност от компанията DomainTools, написа в блога, че приложението CovidLock принуждава потребителите да променят паролата за достъп до устройството. На устройства, работещи с Android 7.0 и по-нови версии, тази програма работи, ако потребителите преди това не са задали парола за отключване.
Ако инсталирате тази програма на Android и атаката успее, като краен резултат няма да имате достъп до устройството. Киберпрестъпниците ви дават срок от 48 часа, за да платите равностойността на $100 в биткойни. В противен случай те заплашват да изтрият личните ви данни, включително контактите, снимките, видеоклиповете, както и да ги публикуват в социалните мрежи.
Програмата не е особено развита и е главно насочена към неопитни потребители. Във форумите Reddit един от участниците вече е успял да намери правилната парола – 4865083501.
Разбира се този софтуер не се намира в Google Play Store. Google забранява инсталирането на неофициални приложения на трети страни за наблюдение на коронавирусната епидемия и дори забрани заявките за търсене като коронавирус и COVID-19.

Източник: Overclockers.ru


Етикети: , ,Коментари: