AMD спира разработването на “малки ядра” за конзолите

В раздел: Новини от на 17.03.2020, 1,557 показвания

 

През февруари представители на онлайн изданието ComputerBase успяха да посетят в САЩ събитие, организирано от AMD, което те обещаха да не разкриват до тази седмица. Съдейки по съдържанието на публикацията, секретността беше свързана с необходимостта да се вземат предвид интересите на Microsoft, който вчера сподели нови подробности за персонализирания процесор на AMD, който стои в основата на игровата конзола Xbox от ново поколение. В конкретен контекст е достатъчно да знаем, че такъв процесор ще бъде произведен по 7 nm технологичен процес, ще има архитектура Zen 2, осем CPU ядра и графика с RDNA 2 архитектура, с поддръжка на Ray tracing на хардуерно ниво.
Джо Макри (Joe Macri), вицепрезидент на AMD и продуктов технически директор, сподели мислите си пред ComputerBase по време на февруарското им пътуване. Както си спомняте, по-рано геймърските конзоли на Sony и Microsoft използваха така наречените „малки ядра“ на AMD, чиито конвенции бяха кръстени на представители на семейство котки (Bobcat, Jaguar). Всъщност тази специализация беше продиктувана както от изискванията за ниска консумация на енергия, така и от разходите.
Сега, с архитектурата Zen 2, според представителите на AMD, е възможно да се постигне TDP в рамките на 10 W при създаване на процесор, базиран само на “големи ядра”. Не е необходимо да се харчат пари за паралелно разработване на отделни процесорни ядра (малки и големи). „Котешкото семейство“ процесори в бъдещите планове на AMD изчезва като ненужно. Ако пазарните условия в бъдеще изискват връщането на „малки ядра“, те могат да бъдат развити, както уверява вицепрезидентът на AMD.
Той отбелязва, че ARM архитектурата в потребителския компютърен сегмент има ограничени перспективи. Специализираните преносими процесори на Qualcomm са по-фокусирани върху икономията на енергия, отколкото върху производителността. Това ограничава обхвата им. Вероятността за създаване на MacBook, базиран на ARM съвместим процесор в AMD, също се оценява като много ниска.


Етикети: , , , ,Коментари: