Ревю на ADATA XPG Hunter DDR4-2666

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 26.03.2020, 488 показвания

 

 

В този преглед ще разгледаме един съвсем нов модел DDR4 памет на ADATA XPG, който компанията обяви в средата на декември 2019 г. Това е моделът ADATA XPG Hunter DDR4-2666, който е във формат U-DIMM, но също така се предлага и в SO-DIMM формат.

 

 

Тази серия памет предлага скорости от 2666 MHz до 3200 MHz и капацитет от 8 GB до 32 GB и е предназначена за потребители търсещи производителност и стабилност на своите PC компютри и без наличие на RGB. За настоящото ревю от ADATA ни предоставиха двуканален комплект XPG Hunter 2x 8GB DDR4-2666, който е началното ниво на линията.
XPG Hunter DDR4-2666 е представител на серията Hunter на ADATA. Тя включва няколко модела, в зависимост от тактовата честота и обема за съхранение и в долната таблица могат да се видят техните спецификации.

 

 

ADATA предлага модулите памет XPG Hunter DDR4 с размер 4GB, 8GB, 16GB и 32GB. Принципно те са предназначен за PC геймъри и ентусиасти. Те поддържат  SPD и Intel XMP 2.0 разширения (профили), което позволява бърз и безопасен овърклок на паметта. Според информацията от A-DATA, в DIMM модулите от тази серия се поставят най-висококачествени чипове памет, подбрани чрез строг процес на “филтриране”.

 

 

Също така, те използват първокласно PCB и преминават тежки стрес тестове за надеждност и съвместимост, за да се гарантира дълъг работен ресурс и повтаряемост на параметрите, което е жизненоважно при овърклок, гейминг и екстремни бенчове.

 

 

XPG Hunter имат добре изглеждащо черно PCB и много изчистен дизайн, без каквото и да е RGB осветление. Вместо това модулите са снабдени и със съвсем обикновени черни алуминиеви радиатори, за по-добро охлаждане. На радиаторите има поставени червени надписи XPG и DDR4, а в центъра присъства логото на серията, което в бял цвят.
Радиаторите са със същата височина на самото PCB, така че запазват ниския му профил и по този начин намаляват евентуалните проблеми, свързани с несъвместимост на високо профилните модули с някои огромни охладители за CPU от типа „кула”.

Програмата CPU-Z потвърждава фабричните спецификации на модулите памет.

 

 

Тактовата честота по “SPD” на ADATA XPG Hunter DDR4-2666 е 2666 MHz при захранващо напрежение 1.2V. Честотата на XMP профила на нашите тестови модули също е 2666 MHz, но на по-стегнати тайминги (16-18-18), като захранващото напрежение остава непроменено от 1.2V.

 

 

Софтуерният инструмент Taiphoon Burner пък показва, че DIMM модулите са едноранкови и използват 8GBit M-die чипове DDR4 производство на hynix.

Тестове ADATA XPG Hunter

 

 

Тестова система:
CPU: AMD Ryzen 7 2700
MB: Gigabyte Aorus X470 Gaming WiFi
RAM: 2x8GB ADATA XPG Hunter DDR4-2666
Disk: 480 GB M.2 ADATA Gammix S11 SSD
VGA: MSI Radeon X470 GamingX Twin Frozr VI
PSU: Antec HCP Platinum 1000
CASE: Antec P380
OC: Windows 10

ADATA XPG Hunter DDR4-2666 нямаше проблеми със зареждане на XMP профила си на AMD Ryzen 2700X система и заработи веднага на обявените тайминги. Това обаче не беше особено интересно, защото използваните чипове са Hynix M-die, които знаем, че могат доста повече.

 

 

След няколко бързи опита установихме, че максималната честота (еквивалентна) на тези модули е 3200 MHz @1,35V на същите (XMP) тайминги – 16-18-18. До 3000 MHz, те работят при захранващо напрежение 1.2V и чак след това изискват повишаване до 1.35V.

 

 

Всичките ни опити да постигнем 3400 MHz на CL18 бяха обречени на неуспех. Малко бяхме разочаровани, тъй като с други модули на A-Data използващи същите чипове, но рейтнати като DDR4-3000/3200, сме постигали над 3400 MHz. Очевидно, че A-Data наистина си подбира чиповете памет (което е напълно логично), в зависимост от модела в йерархията.
Тогава решихме да пробваме да намалим стойностите на вторичните тайминги от 18 на 16. Със стойността на tRCD нямахме никакъв проблем, но и ефекта от нея беше практически нулев. С tRP ударихме на камък, защото каквато и стойност да зададем, дъното винаги я връщаше на auto (18). Така, че толкова за нашия овърклок.
Погледнато от прагматичен ъгъл, постигнатия резултат е доста добър (3200MHz) за памет, която стои най-ниско в моделната и ценовата йерархия на линията Hunter.

 

 

Доста потребители, съсвсем основателно биха попитали каква е ползата от този ОС за общата производителност? Разбира се отговора не е еднозначен, но най-печеливши са приложенията, които използват интензивно паметта, като например рендерите, където разликата между XMP профила от 2666 MHz и 3200MHz (OC), може да се отрази на производителността им с до 4-5%, което никак не е за пренебрегване.

Все още обаче A-data не са обявили цена, както и кога ще бъде налична тази памет на нашия пазар. Все пак и ситуацията със световната пандемия от COVID-19 и последвалото затваряне на граници, обърква всякакви предварителни планове.


Етикети: , ,Коментари: