Biostar TA990FXE – интересна алтернатива с AMD 990FX

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.11.2012, 13,109 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Стигнахме и до моментът, в който ще проверим овърклок възможностите на тази Extreme Series платка на Biostar. Предвид използването на “4+1”-фазно захранване към процесора можем да предположим, че на ниво овърклок тази платка няма да може да поддържа нивото на други сериозни модели с чипсет 990FX, но все пак не всичко е загубено. В зависимост от това какъв точно вариант на процесор Vishera/Bulldozer поставите в Socket AM3+ ще имате и различни граници за овърклок.

Ясно е, че ако комбинирате TA990FXE с някоя от 8-“ядрените” вариации на Bulldozer/Vishera може и да не успеете да му достигнете максималния честотен потенциал в комбинацията с много високо напрежение. Става дума за прилагане на поне 1.475V за честоти от над 4-5.4.6 GHz при чиповете Bulldozer и “гоненето” на 5 GHz при процесорите Vishera. Факт е, че 2-рото поколение AMD FX Vishera предлагат по-добри овърклок възможности и то при по-ниско работно напрежение. Нашият тестов процесор Vishera FX-8350 съумя да се овърклокне стабилно до около 4.6 GHz при 1.4V преди да започнат проблеми с прегряване на VRM и нестабилност на системата. Тези 1.4V са горе-долу максимума, който платката е в състояние да подаде при използването на 8-“ядрен” процесор AMD FX. Дори и да се опитвате да зададете повече, платката просто няма да ги подаде към процесора.

Ако обаче сте решили да си вземете някой от новите 6-“ядрени” или 4-“ядрени” модели FX-6300 или FX-4300, тогава нещата изглеждат доста по-добре. По-ниската консумация на тези чипове води до едни много по-приятни резултати при овърклок с TA990FXE.

Така симулираният процесор FX-4300 работи стабилно на 5 GHz при напрежение 1.45V – 1.46V. Да, при по-малко активни процесорни модули дънната платка е в състояние да подава и по-високо работно напрежение на процесора. Тук трябва да добавим, че радиаторът охлаждащ VRM елементите се загряваше и при овърклок ще има нужда от обдухване от вентилатор (това обаче важи и за голям брой от другите 990FX платки, така че ще трябва да се съобразите с това независимо от конкретната дънна платка). Ако VRM не се охлаждат добре или успеете да ги претоварите и да прегреят дънната платка “угасва” заради сработилата защита от прегряване. Тази платка не преминава в режим на “спъване” на процесора (throttle), когато е активен режим HPC Mode.Всички страници от статията:

  1. AMD Vishera и възроденият интерес към дънни платки с 990FX
  2. Biostar TA990FXE
  3. BIOS-ът на TA990FXE
  4. TA990FXE и неговият овърклок потенциал
  5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , ,Един коментар

  1. 1 Ghost // 12.11.2012 в 19:27

    Тъкмо прочетох ревюто , благодарско за което. Едно не ми стана ясно… защо LED Диагностиката е завъртяна, всмисъл .. има ли кутии при които платката стои хоризонтално , или LED-а е напревен просто за да видиш POST кодовете и до там. Но нали пък показва и температурата на процесора… Незнам. Браво на Biostar ,че не се отказаха от пазара и още си пускат готини платки…

Коментари: