AMD обявява архитектурата на две нови ядра

AMD обявява архитектурата на две нови ядра

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 28.08.2010, 5,784 показвания

На HOT CHIPS 22, AMD (NYSE: AMD) ще разкрие подробности за два от своите нови проекти, разкриващи различните направления на развитие на продуктите – мощни многонишкови изчислителни платформи, както и икономични, консумиращи под 1 ват решения. Двата нови дизайна на компанията носят кодовите наименования “Bulldozer” за високопроизводителни РС и сървъри, и “Bobcat” за тънки преносими компютри и настолни системи с малък форм-фактор. Те са проектирани „от нула”, за да адресират специфичните изисквания на клиентите и да посрещнат техните изчислителни натоварвания. Новите ядра заемат централно място в бъдещите пътни карти на компанията, включващи AMD Fusion ускорените процесори (APU) и мощните  сървърни и настолни CPU.

Мисля, че Bulldozer и Bobcat са не само две от най-великите технически постижения в богатата история на AMD, но също така и две от най-важните за цялата ИТ индустрия,” каза Чекиб Акрут, старши вицепрезидент и управител на AMD Technology Development. “С CPU и APU изградени на базата на тези ядра, нашите клиенти ще могат да предложат една нова вълна от иновативни PC с разнообразни форм-фактори и висока производителност.

На HOT CHIPS 22, Брад Бърджес, член на изследователския екип на AMD и главен архитект на Bobcat и Майк Бътлър, член на изследователския екип на AMD и главен архитект на Bulldozer, ще презентират в секцията “Нови процесорни архитектури. Архитектурата x86 е в самото сърце на изчислителната индустрия и AMD непрекъснато развива и подобрява дизайна на ядрото й.  Ядрата Bulldozer и Bobcat продължават тази еволюционна пътека и са проектирани да променят начина на работа с компютъра.

Атакувайки както високопроизводителния, така и енергопестящия сегменти с две нови архитектури е впечатляващо постижение, което подскава на индустрията че иновацията е жива и един от носителите й е AMD” отбеляза Нейтън Брукууд, изследовател в Insight 64.

Най-важните характеристики на новите ядра са:

Bulldozer

  • Иновативен подход към многонишковата производителност, която балансира слециалните и поделените изчислителни ресурси, за да предложи много компактен дизайн с множество ядра, който лесно може да се възпроизведе на един чип за мащабиране на производителността
  • Поддръжка на нови x86 инструкции (SSE4.1, SSE4.2, AVX, и XOP, включително 4-операнден FMAC (акумулатор за умножения с плаваща запетая)
  • Усъвършенствани характеристики за управление на енергията
  • Произведен по усъвършенствана 32nm технология

Bobcat

  • Работа с потребление под 1 ват
  • Непоредно изпълнение на инструкции за висока производителност
  • Около 90 % от днешната мейнстрийм РС производителност на двойно по-малка площ
  • Оптимизирана микроархитектура за ниско потребление на енергия
  • Високо синтезируем дизайн, който ще бъде лесно приложим за различни производствени технологии

Допълнителни ресурси

За AMD

Advanced Micro Devices (NYSE: AMD) е иновативна технологична компания посветена на сутрудничеството си с клиенти и технологични партньори за възпламеняването на следващото поколение изчислителни и графични решения за работата, в дома и в игрите. За допълнителна информация посетете http://www.amd.com


Етикети: , , ,Коментарите са забранени.