Немско желязо – Alpenföhn Matterhorn

Немско желязо – Alpenföhn Matterhorn

В раздел: Ревюта от на 16.09.2010, 13,879 показвания

Alpenföhn е немска фирма – производител на компютърна охладителна техника, с богата гама от продукти, насочени към хардуерните ентусиасти и собственици на компютърни системи, любители на качественото охлаждане. Бърз поглед към каталога на фирмата показва, че Alpenfohn залагат на технологията директен контакт при повечето си продукти, но за новия си охладител Matterhorn обръщат поглед към традиционната плътна основа. Дали промяната е за добро, ще стане ясно скоро:

Опаковката на охладителя е солидна и добре илюстрирана:

Техническите спецификации на Alpenföhn Matterhorn са следните:

Окомплектовката на Matterhorn e повече от пълна:

На лице e монтажна система съвместима с всички съвременни цокли на AMD и INTEL, което превръща охладителя в едно добро мултиплатформено решение. Самата крепежна система е проектирана и функционира отлично:

Прави впечатление липсата на монолитна задна крепежна планка за сокет 1366, но дори и без нея, охладителят се закрепва стабилно, като същевременно самият монтаж става лесно и бързо.

Наличният термоинтерфейс в комплекта е без обозначен модел и производител:

Количеството термопаста в спринцовката е достатъчно за най-малко два монтажа. По време на тестовете термоинтерфейсът демонстрира отлични топлотрансферни качества и по мое мнение не отстъпва по нищо на реномираните термопасти.

Alpenföhn Matterhorn е окомплектован с фирмения вентилатор Föhn 120 Wing Boost:

Дизайнът на вентилатора е модерен и стилен. Корпусът на Föhn 120 Wing Boost е с каучуково покритие, с цел намаляване на вибрациите от вентилатора, което според мен е едно много удачно конструктивно решение. Вентилаторът е с девет лопатки и предлага добър въздушен дебит, като същевременно е изключително тих на максималните си 1500 оборота. Като всеки вентилатор от висок клас има възможност за PWM регулиране, както и слийвнати кабели. Като бонус към вентилатора са налични и два кабелни адаптера:

Благодарение на втория комплект скоби за монтиране на вентилатор в окомплектовката на Matterhorn, любителите на Push/Pull-а могат спокойно да монтират още един вентилатор за по-голяма въздушна мощ:

Охладителят радва окото с масивната си черна конструкция:

Matterhorn е изключително качествено съчетание от 48 алуминиеви ребра, 6 медни топлинни тръби и медна основа. Охладителят е никелиран в черно, като изключение прави само медната основа, която е изключително равна и полирана до огледало:

Друг интересен конструкторски ход е допълнителният радиатор с плътни вертикални ребра, разположен върху горната част на основата на охладителя:

След представянето на охладителя, идва ред да бъдат тествани охладителните качества на Alpenföhn Matterhorn. Като спаринг партньор на Matterhorn, в ревюто ще се представи утвърденият въздушен боец Prolimatech Megahalems Rev. B. По време на тестовете са използвани два вентилатора Föhn 120 Wing Boost. Представям на вашето внимание и другите компоненти от тестовата постановка:

 • CPU: Intel Xeon 3520 (4GHz 1,281V)
 • Mobo: Gigabyte X58A-UD7
 • Ram: Kingston KHX2000C9D3T1K3 3 x 2GB
 • VGA: ATI Radeon 5770
 • PSU: Termaltake Evo_Blue 750W
 • Thermal Compound: Alpenföhn

Използван софтуер:

 • Windows 7 64 bit
 • LinX 0.6.4
 • Real Temp 3.30
 • CPU-Z 1.53.1

Тестът е проведен на открит стенд, при околна температура 24 градуса по Целзий:

Няколко фотоса на монтирания Alpenföhn Matterhorn:

Let The Mortal Combat Begin:

Заключение:

Alpenföhn Matterhorn е съвкупността от богата окомплектовка, включваща в себе си солидна мултиплатформена крепежна система за монтиране на охладителя при AMD и INTEL базирани системи, впечатляващ вентилатор с гумиран корпус, мощен, но тих на максималните си обороти, допълнителни монтажни скоби за монтиране на втори вентилатор и, разбира се, самият Matterhorn, демонстриращ безусловни охладителни качества и висококачествена изработка. Alpenföhn Matterhorn е пример за пословичната прецизност на германските инженери, който доказват капацитета си, като представят един безкрайно сполучлив съвременен топ охладител. С две думи Created in Germany.

В европейските магазини Alpenföhn Matterhorn може да бъде закупен при цена около 55 €.

*Изказвам сърдечните си благодарности към Alpenföhn за предоставянето на Matterhorn за… научно-изследователската дейност на hardwareBG.com.


Етикети: , , , , ,4 коментара

 1. 1 Bombera // 16.09.2010 в 15:11

  Ще ми отива на СмакОувър Двойката и сините Кингстъни.
  Каква ще бъде приблизителната цена?

 2. 2 Величко Христов (angelreaper) // 16.09.2010 в 15:18

  В европейските магазини Alpenföhn Matterhorn може да бъде закупен при цена около 55 €.

 3. 3 annihilator // 05.10.2010 в 08:55

  хаха – тоблеронът на охлажданията :)

 4. 4 GunGod // 05.10.2010 в 10:23

  Изглежда фана е понапънал кингстъна. На колко е била пусната паметта ?