Ревю по пантофи – сравнение на термопроводими пасти – част първа – въздух

Ревю по пантофи – сравнение на термопроводими пасти – част първа – въздух

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 9.03.2011, 42,079 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


rager:
Тук след известно отклонение към други територии се завръщаме към творенията на любимата на повечето, ако не всички, овърклокъри марка Arctic (former Arctic Cooling). След като вече се срещнахме с първата масова овърклокърска паста Arctic Ceramique и с първата “най-добра за времето си” овърклокърска паста Arctic Silver 5, сега е време да стигнем и до май-масовата овърклокърска паста в днешно време. Никак не е изненадващо, че тя също носи марката Arctic, но вече моделът е заменен с кодово име, което по-скоро подсказва именуването на мощен расов мотоциклет – MX-2. Тази паста беше представена на пазара като наследник на AS5, но по-добра от нея и едновременно с това не страдаща от нейните недостатъци – електропроводимостта и дългото време за достигане на оптимален режим на работа. Не само това, ами бяха заявени качества като “изключително лесна инсталация, отлична производителност, непроводима и некапацитивна, без изчакване за достигане на оптимални работни температури”. Да, нещата на практика са почти такива :). Какво е реалното положение – пастата се нанася трудно, защото при опити за размазване върху металните капачки на процесорите, вместо да “залепне” към тях, тя залепва към инструмента, с който искате да я намажете. На гол кристал на процесор или видео карта се получава същото – не иска да се “залепва” към/да се “размазва” по повърхността, а се събира в посоката, в която се опитвате да я размажете в момента. Размазването с помощта на някаква пластмасова карта също не се получава добре. Размазването на тънък слой с пръст с найлон може би остава най-добрият вариант, като изисква конкретно при MX-2 доза търпение и малко повече време. Относително по-удобен и по-бърз вариант за поставяне е методът с точка в средата, но води с по-голяма вероятност до вариране на температурите от монтажа. Представянето на пастата много зависи от количеството, което сте сложили, начинът, по който сте го сложили и самото конкретно монтиране на охладителя. Ако направите пет на брой монтирания, ще получите пет различни стойности за температурите. Вярно е, че варират в рамките на 2-3, максимум 4, градуса – но никога не можете да сте сигурни, че текущият ви монтаж е оптимален, освен ако преди това не сте направили няколко опита и да имате предварителни данни за очакваните температури. Пастата не се почиства много удобно, защото се “рони”. Макар и да не е предмет на настоящото сравнение, при продължителна употреба пастата изсъхва и започва да прилича на сух стрит тебешир. За щастие поне резултатите като температури са доста добри, което до някаква степен може да се приеме за противовес на изброените особености, както и предлагането й в големи разфасофки от 30 грама при съвсем приемлива цена. Какво трябва да знаем за MX-2:

 • цвят сив, сравнително гъста
 • нанася се почти приемливо по метода с точка в средата и сравнително трудно по метода с размазване
 • почиства се с известна трудност, защото се “рони” и пада на неподходящи места
 • пастата не е електрически проводима

Поставяне по метод на точка в средата


Поставяне чрез равномерно размазване

Резултатите като постигнати температури са добри и пастата е в златната среда, но с всички особености, които вече описахме. За постигане на оптимален резултат се наложи да направим два монтажа (всъщност повече от два, но при останалите не са правени тестове, а само е монтиран и демонтиран охладителят) и да изберем по-добрите резултати. Разликата между двата метода на поставяне е под един градус, като при тази паста конкретно по-добрите резултати са при поставянето по метода с точка в средата.

Bombera:
Това име се споменаваше навсякъде като панацея. Звучи като име на междуконтинентална ракети и изглежда така, дяволската работа. Само хубави неща съм чувал за нея във форума, ама някак си, все от едни хора, които я заради възраст, я заради фенство, не им се връзвам на приказките. Но щом се е оказала у Рейджъра, сигурно си струва да се опита поне. Той боклуци не купува обикновено, а и клоква и тества поне три пъти повече от мен, нищо че аз имам три компютъра, а той един. Уж е “намазана” паста, но не спечели повече уважение от мен, освен атестацията, че Рейджъра й е отделил време и внимание, както и пари, за да я купи. Нещо като HAF кутиите – всеки по-отракан клокър, разбрал разликата между температура на капачката и температура на ядрата, си купува HAF и маже с някакъв “MX-(приложете номер по избор)”. Размазвала се трудно малко, лепнела по пръстите, но няма да ми се опре, аз съм сръчен в ръцете и мога да пипам внимателно. В крайна сметка може и Рейджъра да я намаже, у дома съм си, все ще си намеря работа, точно когато трябва.Всички страници от статията:

 1. Въведението
 2. Полигонът
 3. Xerox white silicone
 4. Arctic Ceramique
 5. Arctic Silver 5
 6. Noctua NT-H1
 7. Prolimatech PK-1
 8. Arctic MX-2
 9. Arctic MX-3
 10. Заключението


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,21 коментара

 1. 1 mihabolil // 10.03.2011 в 00:57

  Браво, много добро и забавно сравнение.
  Очаквам с нетърпение резултатите на вода.

 2. 2 Invisigoth // 10.03.2011 в 01:00

  Прекрасно ревю!

 3. 3 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 10.03.2011 в 08:28

  Момци, един съвет от мен – ако ви се занимава пробвайте следващият път да размажете MX-2/MX-3 като преди това си “топнете” “вездесъщите пръсти” в малко коресилин (става въпрос конкретно за коресилин, а не за AMB или друг тип разредител) и съответно “разкиснете” иначе действително твърдата паста за да я размажете по-добре ;). При мен винаги работи безотказно ;). BTW – ако имате желание следващият път като минете на по еспресо и лафче през вигвама на шаманите ( :D ) може да ви демонстрирам как точно размазвам MX-2/MX-3 без особени трудности. Чакам тестовете “във вода”, приготвил съм и кануто :D:D:D…

 4. 4 Петко // 10.03.2011 в 08:45

  Бачо, ти каква паста предпочиташ да ползваш?

 5. 5 цецо // 10.03.2011 в 09:30

  Мx4 трябваше да ползвате, а не Мx3. 3-ката си я знаем, Мх4 беше интересна. Пък и е на добра цена и вече почна по-лесно да се намира.

 6. 6 Dk_vr // 10.03.2011 в 10:08

  Много хубаво ревю. Доста сте си поиграли, като знам тея пасти какви промени могат да дадат, ако се прекали или пък е недостатъчна пастата при монтажа.

  @Бачо Киро, идеята е хитра, само тая технология да не се прави от някоя мацка с повечко лак по ноктите :D
  От теб кануто, аз ще нося греблата и ракията/бирата

 7. 7 Bobi (biox) // 10.03.2011 в 11:16

  Чудесно ревю! Много труд е хвърлен по него, но в замяна се е получила почти научна разработка, достойна за дисертация :) или поне курсова работа.

 8. 8 georgi // 10.03.2011 в 13:14

  Тази Prolimatech PK-1 същата паста ли е която върви с Megahalems охладителя ?

 9. 9 JvR // 10.03.2011 в 16:09

  Евала! Откога ми се чете такова ревю… :)

 10. 10 Николай Цеков (geniusloci) // 10.03.2011 в 23:22

  Бачо Киро маже добре дори пасти, които според мен трябва с ножовка да се режат, не го слушайте :D

 11. 11 Хенри // 10.03.2011 в 23:57

  С удоволствие изчетох ревюто, поздравеления!

 12. 12 Hibernate // 11.03.2011 в 00:10

  Момчета, щеше да бъде още по-интересно, ако бяхте сложили за тест и българската бяла силиконова (транзисторна) термо-контактна паста!

 13. 13 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 11.03.2011 в 11:02

  @Николай Цеков (geniusloci) – Ники, нали съм от шаманите :D. Аз “чийтвам”, помагам си със СИЛАТА :D:D:D. Трика с коресилина е за редките случаи когато и СИЛАТА не помага (при мен винаги помага, защото аз си помагам и с ТЪМНАТА СТРАНА НА СИЛАТА) :D.

 14. 14 I.nfraR.ed // 11.03.2011 в 14:00

  Хубаво, занимателно и поучително четиво, браво. Аз все още не мога да си обясня разликата в гъстотата на първата МХ-4, която поръчах от Германия и втората, която закупих от България (вече беше налична). Разликата беше огромна и определено останах много доволен от първата, докато от втората – разочарован. Използвам Ceramique за минусови температури, другите тествани от вас не са подходящи. Недостатък на стандартната спринцовка е малкото количество. Почти винаги използвам бомбърския метод на “незащитения” пръст за размазване.

 15. 15 polyksena // 11.03.2011 в 14:05

  Чудесно ревю, много се забавлявах докато го четох:) Искаше ми се да видя тест и на “IC Diamond 24 Carat” и “Chill Factor 3”, но явно не ви се намират под ръка:(

 16. 16 zyx // 11.03.2011 в 14:13

  Абе незнам, ама аз преди 5 години си купих една българска термо паста в кръгла кутийка и до днес си я използвам. Разликата спрямо Arctic Silver беше толкова малка, че не можах да я отчета.

 17. 17 Александър Генов (rager) // 11.03.2011 в 22:30

  georgi: “Тази Prolimatech PK-1 същата паста ли е която върви с Megahalems охладителя ?”

  Тези две мнения обясняват нещата :):
  http://hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=2694654&postcount=16
  http://hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=2696396&postcount=24

  Hibernate: “Момчета, щеше да бъде още по-интересно, ако бяхте сложили за тест и българската бяла силиконова (транзисторна) термо-контактна паста!”
  Тази на Xerox е достатъчна за референтна ;).

 18. 18 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 12.03.2011 в 17:33

  @Петко – извинявай, че чак сега ти отговарям. Чел съм между редовете и не съм обърнал внимание на въпроса ти.
  При процесори, чипове на графични видеокарти или каквито и да било “голи” кристали предпочитам да ползвам MX-2, MX-3, Noctua NT-H1, Prolimatech PK-1 или някоя от пастите на Gelid в зависимост от това коя ми е под ръка. Ако всички са ми под ръка, предпочитам Noctua-та ;).
  За чипове графична памет ползвам термоинтерфейси, а когато е възможно слагам Shinetsu G-746. Преди много години (около шест) съфорумник ми достави един килограм такава паста за което съм му много-много благодарен! И до сега имам от нея, но вече я “остъргвам” от кутията, ще трябва пак да си намеря от някъде защото е много добра за обща употреба, че дори и за оувърклок става. Представя се съвсем малко по-зле от AS5-ицата като в същото време не е електропроводима. Съвсем малко по-зле да се чете като 2-3*С по мои наблюдения. Ако някой знае от къде мога да си поръчам отново Shinetsu G-746 в голяма расфасовка (1кг) нека каже, ще черпя :)…

 19. 19 quttro // 14.03.2011 в 03:53

  къде се продва и на каква цена е Noctua
  на лс ако е възможно да не стане реклама

  че идва годишното обслужване на машимите :)
  (на личните де :) )
  аре

 20. 20 Александър Генов (rager) // 14.03.2011 в 08:38

  Заповядай:
  http://iskampc.com/noctua-nt-h1-1-4g-thermal-compound.html
  3.5 грама за 17лв – даже ми се струва, че е паднала малко цената

 21. 21 VicKing // 16.03.2011 в 09:56

  поздравление за начинанието, но победителят е ясен от 3г. насам за справка http://www.overclockersclub.com/reviews/noctua_nt_h1/