DRAM паметта може би ще поскъпне

DRAM паметта може би ще поскъпне

В раздел: Новини от на 14.03.2011, 5,826 показвания

Слуховете околото поскъпващи памети DRAM и NAND започнаха още в първите часове след разрушителното земетресение в Япония, последвано от още по-тежкото Цунами. Към момента основни производители като Powerchip Technology, Samsung и Hynix Semiconductor отказват да дават ценови справки по запитване. С това компаниите целят да избегнат спекулации, и предпочитат първо да определят в каква степен е повлиян DRAM пазара от бедствието в Япония. Въпреки това, цените на 1 Gbit и 2 Gbit модули се повишиха леко.

Някои по-основни дистрибутори на чипове DRAM, както и производители на модули памет вече са заявили определени количества за доставка. С това вероятно целят да избегнат едно последващо сериозно поскъпване на паметите, след като се установят какви са щетите, нанесени над икономиката в Япония и над основните производители на чипове. Към момента единствено от Elpida са предоставили информация за минимални поражения над производствените мощности, но един от най-сериозните производители на силициеви заготовки, а именно Shin-Etsu може да е пострадал много по-сериозно в предвид факта, че много голяма част от фабриките им се намират именно в Япония. Имайте в предвид, че не само ограничението в производствените мощности, но и влошените комуникации и логистика на територията на Япония също могат да окажат сериозно влияние.

Все още не е напълно ясно дали производството ще намалее и количествата на пазара ще станат по-ограничени (което в резултат ще доведе до по-високи цени на чиповете и модулите памет), но е факт, че още днес цените на два от основните варианти на модули 1 GBit (branded и eTT) отчетоха повишение със съответно 6,7% и 6,8%.


Етикети: , , , , , , , ,5 коментара

 1. 1 питанка // 14.03.2011 в 17:14

  нещо ми се виждате доста нахакани, преди няколко дни заради цената на медта вдигнахте цената на дъната сега и това, може би заради кризата печалбите са ви намалели и сега се опитвате да избиете малко ама да не настъпите лука :D

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 14.03.2011 в 17:19

  Отиди на лекар… току виж нищо ти няма ;)

 3. 3 Мартин Рангелов (feniksgod) // 14.03.2011 в 19:17

  Аз съм ясновидец направо :D . Имам лошо предчувствие, че ще го усетим с още по-големи % .

 4. 4 reet // 15.03.2011 в 23:11

  едно време пак така стана след земетресение в таиван рама се вдигна 2-3 пъти и след няколко месеца или беше година непомна се отвориха нови заводи и цените паднаха наполовина от това преди земетресението

 5. 5 GTX // 18.03.2011 в 11:28

  “DRAM паметта може би ще поскъпне” отново поредната спекула.
  Откога всичката памет се прави в Япония???? не е ли по към Китай !!!! Пак всичко опира някой да намаже повече пари — нищо повече – АЛЧНОСТ !!!!!