Преглед на 29″ Dell UltraSharp U2913WM Widescreen LCD монитор

В раздел: Прегледи от на 25.02.2013, 10,629 показвания

В последно време бяхме свидетели на известно затишие по отношение на размерите и резолюциите при компютърните монитори, но явно вече Full HD далеч не е достатъчна резолюция и форматът от 16:9 като съотношение не е оптимално за разнообразните нужди на потребителите. Освен че напоследък виждаме все повече модели монитори с резолюция от 2560×1440 и 2560×1600 се появиха и модели със съотношение 21:9, като едно от тези предложения, което е налично и у нас е под формата на 29-инчовия Dell UltraSharp U2913WM монитор, който решихме да разгледаме по-отблизо. Реално по широкоформатните матрици за екрани намериха първо своето приложение при телевизорите, където се появиха така наречените UltraWide TV модели имащи за цел да осигурят изживяване максимално близко до това в киносалоните, където съотношението на образа се доближава повече до 21:9 отколкото до добилия масовост актуален стандарт 16:9. Приложението на по-широкия формат при телевизорите освен за филми обаче все още не намира много приложения, от друга страна обаче при компютърните екрани едно такова по-широко решение може да намери доста по-добро приложение.


На пръв поглед един 29-инчов широкоформатен компютърен монитор със съотношение от 21:9 и резолюция от 2560×1080 пиксела може да ви изглежда доста странно решение, поне докато не седнете и не пробвате екрана на живо. На практика 29-инчовия Dell UltraSharp U2913WM монитор създава усещането че все едно работите на два поставени един до друг 17-инчови екрана, но без рамка разделител по средата. Поставяйки монитора на бюрото той не изглежда като да е с 29-инча диагонал, но това е в следствие на по-изтеглената настрани работна площ заради 21:9 съотношението.


Основни параметри на Dell UltraSharp U2913WM:

Диагонал на екрана: 29″
Разделителна способност: 2560×1080 точки / 60Hz
Съотношение (хор./верт.): Ultra Widescreen 21:9
Тип на матрицата: AH-IPS LCD с LED подсветка
Разстояние между пикселите: 0.260 мм
Максимална яркост: 300 cd/m2
Максимален контраст: 1000:1 (до 2000000:1 динамичен)
Зрителни ъгли (хор./верт.): 178/178 градуса
Време за отговор: 8 ms (сиво-сиво)
Цветова гама: sRGB >99%, 82% (CIE 1976)
Възпроизвеждани цветове: 16.7 милиона
Видео конектори: DVI-D with HDCP, DisplayPort 1.2 (DP), Mini DisplayPort 1.2 (mDP), HDMI, VGA, 1x USB 3.0 upstream port, 4x USB 3.0 downstream ports, DisplayPort out, Audio out
Вградени високоговорители: не
Цвят: черен
Размери: 699.8 x 317 x 61.2 без стойката
Тегло: 5.76 кг (без стойката)
Енергопотребление: 32W / max. 90W / stand by <0.5W Гаранционен срок: 36 месеца Цена: 969 лв.


И макар в началото, тъй като не сте свикнали още, по-широкия формат да е малко странен, то той се оказва доста удобен за работа, а и за забавления. Получавате повече ефективна работна площ, общо взето като при два по-малки екрана, така че спокойно можете да разположите два прозореца един до друг, на браузър, документи или пък постоянно отворен меил клиент за едновременна работа и комуникация с клиенти. От друга страна по-широкия формат е удобен при гледане на видео с HD резолюция и помага да се отървете от черните рамки отгоре и отдолу, които са често срещани при използване на 16:9 съотношение при все че филмите уж трябва да са предвидени за 16:9 съотношение. Дори за игри това на пръв поглед странно съотношение на екрана може да се окаже доста приятно решение, тъй като широкия формат доста добре покрива периферното ви зрение, а ако можете да увеличите и нивото на FOV в дадената игра нещата стават доста по-приятни. Единствената забележка що се отнася до използване на екрана за игри, нещо валидно с пълна сила и за мултимониторните конфигурации се отнася до заглавия, в които имате важна информация изнесена в страничните ъгли на екрана, това може да предизвика известен дискомфорт в началото в следствие на широкото съотношение, но и с това се свиква.Един бърз поглед как се справя монитора Dell UltraSharp U2913WM със зрителните ъгли, които по спецификация са доста високи. Разбира се типично за качествена IPS матрица от висок клас зрителните ъгли са чудесни и на живо, не само по спецификации на хартия, а самият панел не показва да има видими проблеми с равномерността на подсветката, така че тук няма повод за притеснения. Предвид по-широкия формат на панела и най-вече значително повишената работна площ по хоризонталата имахме някакви опасения, че зрителните ъгли може да пострадат, но за щастие тези ни опасения бяха опровергани.Поначало монитора Dell UltraSharp U2913WM явно е насочен основно за ползване за работа, включително и от хора, които боравят с цветове, тъй като се използва AH-IPS LCD матрица с LED подсветка, която осигуря големи зрителни ъгли и доста точно цветово представяне. Времето за отговор на пикселите на екрана обаче е на достатъчно добро ниво, за да може спокойно да използвате монитора и за игри. Предвид наличието на IPS матрица обаче няма как да не обърнем малко по-сериозно внимание именно на нея и на това колко добре тя се справя с цветовото представяне. UltraSharp U2913WM използва AH-IPS панел от висок клас, но не е с топ модел матрица от серията PremierColor на Dell, като въпреки това очакванията ни са доста големи. По-горе можете да видите какви са стандартните фабрични настройки на монитора, които използвахме за да измерим цветопредаването което се осигурява без да е правена калибрация или каквито и да са допълнителни настройки, след което разбира се калибрирахме хардуерно монитора и измерихме резултатите.


По спецификациите на Dell за този монитор имаме над 99% покритие на sRGB, като измерването на цветовете потвърди пълното покритие и сравнително доброто цветово представяне при фабрични настройки със средно отклонение от малко над 2 единици. Отчетената максимална яркост беше 259 кандела на квадратен метър, което е повече от достатъчно. Накратко доста добро представяне като за фабрични настройки, но при нужда за използване за работа с цветове все пак би било добра идея монитора да се калибрира за оптимални резултати.


А ето как изглежда и ситуацията след калибрирането на екрана с помощта на професионален калибратор, максималното цветово отклонение е под считаното за много добро ниво от една единица, а средното ниво е слязло до едва 0.4, което показва направо отлични резултати. Разбира се имаме известен спад в максималното ниво на яркост, но дори при измерените 212 cd/m2 след калибрирането монитора продължава да осигурява достатъчно висока яркост не само за работа, където дори се препоръчват и още по-ниски стойности от тази. В общи линии екранът на Dell UltraSharp U2913WM определено се представя много добре и като зрителни ъгли и като цветово представяне, особено след извършването на цветова калибрация. Все пак подобни резултати са съвсем очаквани от продукт с качествена 8-битова IPS Матрица, какъвто в случая се явява Dell UltraSharp U2913WM, затова и не сме много изненадани от неговото добро представяне, просто защото го очаквахме. Така че този продукт макар и малко странен на пръв поглед се оказва доста интересен и функционален, и макар надали той е оптималното решение за всеки, то за много хора той може да предложи именно допълнителната функционалност от която се нуждаят, без да им се налага да прибягват до използването на повече от един монитор.

Повече за актуалните монитори на Dell с IPS матрици можете да намерите тук…


Етикети: , , , , , , , , , , ,15 коментара

 1. 1 lqlqlq // 25.02.2013 в 17:06

  Ама,…. титан…

 2. 2 Deep Shadow // 25.02.2013 в 18:49

  Чудя се с тази нейтив резолюция,ако се ползва за гейминг,каква железария ще е нужда ,за да се играе Crysis 3-ката на макс детайли и филтрациии…цъ,отговора хич не ми харесва.

 3. 3 pa4 // 25.02.2013 в 19:34

  Мое силно негативно мнение срещу ultrasharp серията на Dell:
  Antiglare Hard Coating 3H – т.е. преведено на български – изображението е толкова блърнато че при всекидневна употреба – след 1 година си сложил очила.
  Има САМО и ЕДИНСТВЕНО негативни мнения срещу Ultrasharp серията в един друг форум посветен само на монитори hardforum.

 4. 4 dwrbudr // 25.02.2013 в 22:27

  Цялата 2×13 серия е дроб, то не е пищящо захранване, то не са цветни петна, подсветка на облаци и маса неработещи неща като Uniformity Compensation. А тази снимка за качеството на сглобката може да те откаже тотално: http://www.overclockers.ru/images/lab/2013/02/21/3/131_photo_21_big.jpg

  @pa4: Предишната серия беше с Hard Coating, тая е с полугланцова, малко по-добре е.

 5. 5 lqlqlq // 25.02.2013 в 22:36

  2 7970 или 2 680, с драйвери след около месец няма да падат под 60 кадъра. За нормална игра мисля, че и 1 от тези карти стига, но без всичко на МАКС.

 6. 6 Кристиан // 26.02.2013 в 00:19

  Първи опити дали ще мине номера за налагане на нов формат.
  От това се пестят много пиксели, а монитора се продава и рекламира като “29 инчов”.
  2 милиона 764 хиляди пиксела за 29 инча, и 3 милиона 686 хиляди пиксела за 27 инча (2560Х1440)
  Дисплеите ще заприличат на дъски в бъдеще.

 7. 7 Антон Белев (Bloody) // 26.02.2013 в 01:49

  pa4, да точно така, а ако го ползваш 2 години направо ослепяваш :) Има хора, които нямат нищо против матовото антирефлексно покритие (имащо за цел и да предпазва панела), има и такива на които им пречи и/или ги дразни и стигат до там, че сами да го махат и се наслаждават на огледалната повърхност на екрана (гаранцята си заминава обаче). На който му пречи и не му се занимава да си го маха, може дори да спести някой друг лев и да си поръча онлайн от Корейските марки като Catleap, Crossover, Shimian и т.н., които не слагат антирефлексно покритие и също се представят доста добре (макар и те да имат известни забалежки). Корейците с тези марки обаче май още не са почнали да предлагат алтернатива на това 29-инчово 21:9 решение, те все още залагат най-сериозно на 27″ с 2560×1440 явно като най-масов и атрактивен вариант.

  При резолюция 2560×1080 необходимата изчислителна мощ не е чак толкова повече спрямо за 1920×1080 (за разлика например от 2560×1600 къдео броят на пикселите става почти по 2), така че няма да има чак толкова съществена разлика във фреймрейта в игри. И не е задължително човек да се изхвърля чак за висок клас Crossfire или SLI решения.

  Кристиан, но и не ти го продават на цената на 27″ или 29″ с 2560Х1440 или 2560Х1600 резолюция и IPS панел. Явно има пазар и за подобни решения, които на пръв поглед може да изглеждат странни, но човек като поработи малко на тях и може да вземе да му допадне.

 8. 8 Жоро // 26.02.2013 в 18:28

  Да определено ми изглежда странно решение за момента…от колко км трябва да работя на него :)

 9. 9 Limp_Fen // 26.02.2013 в 21:01

  В лявата част на монитора се вижда вертикална линия, която може би е dirty screen effect?

 10. 10 Антон Белев (Bloody) // 27.02.2013 в 13:46

  Предполагам имаш предвид страничния ефект от отоблясък от светлината в стаята.

 11. 11 JZ // 01.03.2013 в 16:31

  Искам Samsung S27B970D в България! Да хода да си го погледна преди да го закупя, че за тези пари не искам и 1 dead pixel. А няма от къде… срамота… Има хора готови да дадът 2к + и няма на кой.

  Ако някой знае моля да сподели!
  visual202@gmail.com

 12. 12 BUKLUK_CHOVEK // 02.03.2013 в 00:54

  Само 60Hz…за 1000лв мисля,че трябва да е малко повече ,например 120 :)

 13. 13 xeo // 04.03.2013 в 17:34

  pa4, от близо 4г работя на Ultrasharp, като имаме и редовни прегледи. Не казвам, че не е вярно това което казваш, но е доста пресилено.

 14. 14 pa4 // 06.03.2013 в 19:58

  Всъщност, просто прекалено идеализирам…
  Иначе ето как стоят нещата.
  В природата на окото е да фиксира образа като реален. Когато гледаш гранулиран образ зеницата се изморява в опита си да фиксира образа като реален. Например погледни за секунда в клавиатурата и ще почувстваш облекчение от остротата на контурите. Клавиатурата веднага се фиксира от зеницата за микросекунди, след което тя почива. Точно за това говоря.
  С течение на времето зеницата става “мързелива” от умората си да фиксира нещо което не може да бъде фиксирано като реално. Спира да фокусира обектите като реални и понеже това не е волеви мускул ти нямаш контрол над него. Съответно остротата на зрението намалява.

Коментари: