NVIDIA обяви новите Tesla C2050 и Tesla C2070 GPU Computing Processors (GPUCP) на базата на “Fermi” архитектурата!

В раздел: Новини, Фирмени и прес съобщения от на 16.11.2009, 6,957 показвания

Макар това да е press release си позволявам да го публикувам и като новина, защото определено си е такава ;).

Корпорацията NVIDIA (Nasdaq: NVDA) обяви днес новите Tesla серия 20 паралелни процесори, предназначени за пазара на високопроизводителни изчисления (HPC), които са базирани на новото поколение CUDA™ процесорна архитектура известна като “Fermi”.

Новите Fermi-базирани Tesla продукти осигуряват производителност, съизмерима с тази на CPU-базиран клъстер, но за една десета от цената и с една 20-та от енергопотреблението на процесорното решение

Tesla_C2050-C2070_1929-3qtrРазработени изцяло наново с цел паралелни изчисления, графичните процесори NVIDIA® Tesla™ от новата серия 20 намаляват разходите за изчисления и осигуряват същата производителност като традиционните CPU-базирани клъстери, но само за една десета от цената и с една двадесета от енергопотреблението.

Серия 20 на Tesla въвежда редица допълнителни възможности, позволяващи на много нови приложения да постигнат драматично по-бързо изпълнение с помощта на GPU ускорени изчисления. В това число влизат приложения от области като рейтрейсинг, 3D обработка „в облака”, видео компресия, търсене в бази данни, анализ на информация, компютърен дизайн и дори сканиране за вируси.

“NVIDIA е създала една много атрактивна архитектура с Fermi, с набор от възможности, който отваря технологията за цялата изчислителна индустрия”, заяви Джак Донгара, директор на Innovative Computing Laboratory в Университета на Тенеси и съавтор на LINPACK и LAPACK.

Серията 20 на Tesla графичните процесори комбинира възможности за паралелни изчисления, които никога досега не са били налични в едно единствено устройство. Тези възможности включват:

 • Поддръжка за следващото поколение стандарт IEEE 754-2008 за изчисления с плаваща запетая и двойна точност.
 • ECC (error correcting codes) за безкомпромисна надеждност и точност.
 • Кешираща йерархия на много нива с L1 и L2 кеш.
 • Поддръжка на програмния език C++.
 • До 1 терабайт памет, едновременно изпълнение на софтуерни ядра, бързо контекстно превключване, 10 пъти по-бързи атомни инструкции, 64-битово виртуално адресно пространство, системни заявки и рекурсивни функции.

В основата си, графичните процесори Tesla са базирани на масивната паралелна CUDA изчислителна архитектура, която осигурява на разработчиците паралелен изчислителен модел, който е по-лесен за разбиране и програмиране, отколкото всяка една друга алтернатива от последните 50 години.

“Няма съмнение, че бъдещето на изчисленията е в паралелната обработка, поради което е жизненоважно студентите от специалността компютърни науки да получат солидна основа как да програмират новите паралелни архитектури”, заяви д-р Уен-мей Хву, професор по Електрическо и Компютърно Инженерство в Университета на Илинойс. “Графичните процесори и CUDA програмния модел позволява на студентите да разберат бързо паралелните концепции за програмиране и незабавно да могат да използват подобрената скорост на изчисленията”.

Серия 20 на Tesla графичните процесори включва:

 • Tesla C2050 & C2070 GPU Computing Processors
 • Карти с едно графично ядро, PCI-Express интерфейс от 2-ро поколение, предназначени за работни станции
 • До 3GB и 6GB (респективно) системна GDDR5 памет (С активиран ECC, достъпната за потребителя памет ще бъде 2.625GB за C2050 и 5.25GB за C2070)
 • Изпълнението на операции с двойна точност в рамките на 520GFlops – 630 GFlops

Tesla_S2070__Front_Elevated_no_cover

 • Tesla S2050 & S2070 GPU Computing Systems
 • Четири Tesla графични процесора в 1U шкаф за използване за изграждане на клъстери или в дейта центрове
 • До 12 GB и 24 GB (респективно) обща системна GDDR5 памет (С активиран ECC, достъпната за потребителя памет ще бъде 10.5GB за S2050 и 21GB за S2070)
 • Изпълнението на операции с двойна точност в рамките на 2.1 TFlops – 2.5 TFlops

За повече информация за новата серия 20 на Tesla ще намерите на адрес www.nvidia.com/tesla.

Важна забележка: Както вече беше обявено, първите Fermi-базирани потребителски-ориентирани продукти (GeForce® серията) се очаква да бъдат достъпни през първата четвърт на 2010!


Етикети: , , , , , , , , , , ,Един коментар

 1. 1 Първи снимки на бъдещият флагман на NVIDIA – GeForce на базата на “Fermi/GF100″ архитектурата – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 19:04

  […] премиерата на Tesla GPUCP на базата на “Fermi” в нета изтекоха и първите снимки на новият GeForce […]

Коментари: