be quiet! Pure Rock CPU Cooler

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 5.02.2016, 13,786 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Вече на два пъти ви запознаваме с интересни продукти на компанията be quiet!, която определено се опитва да пробие на българският пазар чрез своите варианти на компютърни захранвания, вентилатори за PC и… а, да, и процесорни охладители. Всъщност при процесорните охладители отдавна не сме виждали някакви по-“шарени” идеи за дизайн, като повечето производители се придържат към вече класическата схема с една или две радиаторни кули, свързани с основата на охладителя посредством топлинни тръби. Реално самите be quiet! имат по-интересна идея за процесорен охладител с техния “Dark Rock TF”, но за него ще стане дума скоро. Сега се връщаме на класическата схема и предложението на be quiet! в лицето на процесорният охладител Pure Rock.

pure_rock_first_2

Като цяло продуктовата гама на be quiet! за процесорни охладители обхваща три нива на охладители и Pure Rock е така да се каже в “ниският сегмент” и със своята заявка за 150W TDP охлаждащи възможности не изглежда като типичният представител на по-ниските ешелони при процесорните охладители, но въпреки това е съвсем в състояние да защити заявката от страна на производителя си за работа върху платформата LGA2011-3. Все пак говорим за охладител с един вентилатор 120мм и единична радиаторна кула. Ние, обаче, както напоследък правим с охладителите за процесори, ще проверим именно тази заявка.Всички страници от статията:

 1. be quiet! процесорни охладители и в България
 2. be quiet! Pure Rock
 3. Инсталация на Pure Rock
 4. Тестова система и резултати
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , ,15 коментара

 1. 1 ɟ // 05.02.2016 в 17:46

  Be vewy vewy quiet I’m hunting wabbits!! :D

 2. 2 Марто // 05.02.2016 в 17:49

  Със сигурност е красив и по-разчупен, особено с тези алуминиеви “капачки” отгоре. От пуш-пул определено няма нужда и неслучайно не са сложили втори вентилатор или закачалка. Интересно дали, ако основата беше медна нямаше да е с 2-3 градуса по-хладен ;? Не е зле, бих си купил такъв.

 3. 3 Веселин Вълков (veso79) // 05.02.2016 в 18:32

  Точно днес пристигна въпросния охладител, който ще монтирам на i7-4770 в най-скоро време, че боксовия му е просто ужасен. Когато събера цялата система ще споделя резултати. Макар да е със заключен множител, мога поне да го държа на постоянно турбо.

 4. 4 кк // 06.02.2016 в 00:20

  Аз съм си със стоковото охлаждане на моя i5 4570, не издава някакъв шум и процесора не вдига повече от 45-50 градуса при най голямо натоварване. Такива охлаждания са за хора с процесори AMD.

 5. 5 Стефанч // 06.02.2016 в 09:45

  Не, че съм голям разбирач, но наистина ли подържа 1151, защото в таблицата която сте качили го няма и не беше ли по-правилно да го сравнявате с 212 EVO, който е най-масовият въздушен охладител и доста по-близо като цена от колкото AIO-тата?

 6. 6 Свети Петър // 06.02.2016 в 17:38

  Точно за охладители и кутии (даже и за вентилатори) изборът е втора ръка от над средно ниво, до най-висок клас.
  Ако нямат видими следи (удряно, строшено) няма някакви проблеми, дори да има изкривено някъде, може да се оправи.
  И можеш да си закупиш Noctua, Thermalright на половин цена.
  |
  Момчето с 4570, кой се опитваш да лъжеш, тия процесори са haswell с калпавата термична паста, и греят на животно, остава да кажеш, че си го и клокнал с боксовото охлаждане и с маджун пастата под капачката.
  |
  Ето и по-забавното, колегата Веселин, е написал, по-горе какво се случва, а под него друг със същата генерация (била тя и I5) Haswell пише подвеждащи работи, бива ли такова нещо ?

 7. 7 Марто // 06.02.2016 в 21:20

  Свети Петре, ти ново разопаковал ли си? Да отлепиш лепенките, да ти замирише на пластика или нещо друго ;д Иначе Noctua NH-D15, например, за под 100 лева няма да намериш, а и за чий ти е такъв бизон, ако охлаждаш някакъв по-обикновен процесор клокнат за спорта?

 8. 8 кк // 07.02.2016 в 00:52

  Първо съм сменил пастата и аида 64 ми показва лятото когато температурата в стаята е около 28-30 градуса че процесора е 45-50 градуса при натоварване. Ти мерил ли си ми температурите на процесора че да ми казваш какво прави или не прави?

 9. 9 Марто // 07.02.2016 в 15:10

  кк, Петър има предвид пастата под капачката. Нея едва ли си я сменял. А това им е един от най-солидните аргументи на АМД феновете. Интелите в момента са по-добри, по-хладни и хабят по-малко ток, но такива като Петър се хващат за пастата под капачката… И това при условие, че при равни други обстоятелства в 90+% от случаите АМД процесорът ще е с 10 градуса отгоре при по-висока консумация. Молов сигурно няма да ми пусне коментара, ама искам да отбележа, че до излизането на Зен изобщо не трябва да се обръща никакво внимание на TeamRed, тъй като са се изхабили откъм факти и аргументи, и си дърдорят като латерни някакви заучени и полуверни неща. Докато Интел ядрата са с двойна производителност спрямо тези тези на АМД – такова ще е положението.

 10. 10 Свети Петър // 07.02.2016 в 20:58

  Да ми замирише на пластика, при кое от изброените?
  Въздушното охлаждане колко пластики има точно, а компютърните кутии ? Разопакова се ново, дъно, рам, процесор, видеокарта.
  По-горе колегата е написал, че неговия haswell не се трае с боксовия охладител ти как мислиш ?

  Този КК даже няма и какво да му кажа, говорех за пастата на твърдия диск, нали се досещаш.

  Сега за AMD заговори ? Какво общо имат AMD с калпавата термална паста в Haswell ? Защо да не се хващам за пастата, процесорите не са евтини, и ни цакат с високи температури, и с К процесори, не може ли нещата да са по-нормални ?
  Мен 2500К ми е перфектен, нито е бавен нито нищо, и много важно може да се клоква до дупка, защото е запоен, а не със смотаната паста. Пак намесваш AMD, някакъв фен ли си на тази компания или какво, та всяко изречение съдържа тази дума. Често се случва да се хвана за главата, като се появи някой разбирач, който нищо не разбира, ама е на всяка манджа мерудия. Теб ако ти е кеф какво се случва с компания Intel и разработките им, мен не ми допада, трябва да си подобряват цени, и отношението към клиентите, а проблемите с частите интелски даже не ми се коментират, защото като излезе Sandy Bridge и всичко беше ок, до момента, в който ми изгоряха два хардиска, заради калпавия сата контролер, и се наложи да дам пари за второ дъно B3 ревизия от моя джоб, за да не се случват повече такива неща.

 11. 11 Веселин Вълков (veso79) // 07.02.2016 в 22:31

  Към коментара на Марто. Искаш да кажеш, че трябва да модифицираме Intel-ския процесор (рязане на капачка и сменяне на пастата) за да не се притесняваме от високи температури? Не е ли по-лесно да кажем, че и техните процесори също загравят и смешните им боксови охладите дори не стават за подпиране на книги. Дали консумират по-малко, е можем да поспорим, 6700к е с TDP от 91W, 5820к и другите над него са по 140W. При AMD са от 95W до 125W и да споменем 220W-те FX95XX. Дали са по-студени, за охлаждане от над 100W си трябва сериозен охладител и нито боксовия на Intel, нито този на AMD може адекватно да се справи с работата. За това ги има фирмите производители на процесорни охладители. Дали Intel са по-производителни, да, през последните поне 6 години са. А за тези, които се интересуват от температури, съвсем скоро ще покажа каква е разликата между боксов и be quiet! Pure Rock при i7-4770.

 12. 12 Марто // 08.02.2016 в 02:00

  Петър, не говорех КОНКРЕТНО за въздушно охлаждане, а принципно. А и като си купиш охлаждане и вентилаторът също мирише на пластика ;д Ако има и LNA адаптори още повече. АМД ги намесих като единствена алтернатива на Интел към момента. Ако Интел не ти харесват понеже са “много” горещи, то си вземи АМД, ама те са още по-горещи, та не виждам логика. Ако искаш ядрата да са суб-зиро температури – взимай phase changing и си решаваш проблема. А дали ми харесва какво се случва с компанията Интел няма никакво значение. Тях не ги еня за мен. Аз лично виня АМД за бездействието им и съответно бавното развитие в CPU сегмента като цяло. От сърце се надявам Зен да раздвижи нещата, ама гледам да не се качвам на хайп-влака засега.
  В.Вълков79, нищо не искам да кажа. Всеки да прави каквото иска. Делидване бих правил само в много краен случай. И както споменах и нагоре – ако се притесняваш от високите температури на Интелите, то по-добре не ползвай десктоп процесори, защото просто по-хладни към момента просто няма. Как така се плашите като един Интел вдигне 65-70 градуса под товар, но като АМД-то загрее до 75-80 и отгоре всичко си е наред? Нали разбираш какво искам да кажа? Иначе естествено всяка електроника загрява малко или много. Боксовите охладители и на двете компании са скапани – факт(ако не броим Wraith)! Консумацията на 6700К под товар стига до 140 вата, 8370 докъм 200. Кажи го около 50 вата разлика, въпреки че 6700К е къде-къде по-сериозен процесор. FX9000… няма нужда да ги споменаваш. Аз лично живея все едно не съм чувал за тях. За охлаждането ти казах. Смешно е да виниш едните, че са горещи, ако са най-хладните, които можеш да си купиш към момента. Просто няма смисъл. Интел не че са по-производителни, просто АМД са по-НЕпроизводителни. Интел не е като да са дръпнали с 200% повече производителност от Санди насам. Просто АМД спряха да надграждат. И ако продължават да разчитат на количество над качество и ми пускат 8 ядрени процесори, които са на едно ниво с 4 ядрените без HT на Интел… няма как да ги уважавам, сори. Аз съм клиент, а не благодетел и не съм склонен да прощавам на производителите/търговците заради бездействието и неадекватността им.

 13. 13 Nichi // 08.02.2016 в 11:19

  Абе всъщност охладителите на АМД са доста добри. Имат доста добра охлаждаща способност 4 хеат пайпа и много ламели които дават голяма охлаждаща повърхност. Недостатък е това че по-малките размери на охладителя и голямата гъстота на ламелите искат по-голямо налягане и съответно обороти на перката. Вентилатора им е до 5000 об/мин, което значи шум. Та проблема на АМД охладителите е шума не температурата. А 75-80 градуса температури не съм виждал.

  По малките охладители до 65В, ТДП които са без heatpipe са много успешни според мен, тихи са и държат прилични температури. Докато на интел съответните са по шумни, не знам от перка ли са спестили от нещо друго ли… за сравнение е2160 държи по високи температури и е по шумен от атлон 2х4200+

 14. 14 кк // 09.02.2016 в 14:42

  Говори ми колкото си искаш че хасуел не ставал, но за стоков радиатор (алуминиев с медно ядро) дебел сантиметър и половина да държи толкова ниски температури… Не разбирам ти какво искаш 10 градуса под стайната температура?

 15. 15 Няма нужда // 13.02.2016 в 08:07

  Интересно как ги сметнахте тези градуси на АМД-то без на хабер да си имате…Имам FX6300 и FX8320E.Разкарах им стоковите,защото са много шумни,но дори и с тях под товар ,максимума,който съм виждал е 60 градуса.Дадах по 80 лв. за охладител на Thermaltake и в idle температурите са 27 градуса за 6300 и 32 за 8320-ката.Под товар 40 градуса за 6300 и 45 за 8320Е.Къде ги видяхте тези по-хладни и невероятно по-производителни процесори на Интел,не знам,при положение,че архитектура на над 3 години за 300 лв . отвява всичко на Интел до 700 лв. и се изравнява с I7 най-слабия модел,който е 2.5 пъти почти по-скъп.

Коментари: