Актуални впечатления от AMD FreeSync

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 8.02.2016, 9,036 показвания
Страница от ревюто: 1 2


freesync-logo

AMD FreeSync е технология имаща за цел да елиминира някои от най-досадните проблеми, с които се сблъскват геймърите при използването на традиционни монитори за игра – разкъсване на картината при изключен V-sync (tearing), закъснение при изобразяване на кадрите (input lag) или трептене на движещите се обекти (stuttering) при опресняване на образа на екрана. Това се постига като се променя начина на синхронизация на образа между видеокартата и монитора посредством използването на DisplayPort Adaptive-Sync функционалност, която е част от версия 1.2a на свободния от лицензионни такси DisplayPort стандарт. При активирането на FreeSync мониторът вече не работи на фиксирана честота от 60 кадъра в секунда (или 120 Hz или 144 Hz), вместо това честотата на опресняване на екрана е динамична и варира постоянно (в определен поддържан от монитора диапазон) в зависимост от подавания брой кадри от видеокартата във всеки един момент.

Технологията FreeSync е отговорът на AMD на представената преди това технология G-Sync на Nvidia, имаща за цел да осигури абсолютно същите предимства за геймърите – елиминиране на tearing, stuttering и input lag. Между двете решения на водещите производители на видеоконтролери обаче има редица особености и разлики, които не са без значение за потребителя, но най-важното е да можете да отговорите на минималните изисквания, за да можете да използвате която и да е от двете технологии. Това най-вече се свежда до нуждата да разполагате със съвместим видеоконтролер, който да поддържа съответната технология и разбира се монитор, който да може да работи с комбинация с видеоконтролера в динамичен режим на опресняване на екрана. При анонса на AMD FreeSync през изминалата година поддържаните геймърски видеоконтролери бяха следните: AMD Radeon R9 295X2, 290X, R9 290, R9 285, R7 260X и R7 260, като междувременно поддръжка е налице и в по-актуалната 3xx серия и при Fury решенията на компанията. Що се отнася до съвместимите монитори, то такива вече има много голям брой с поддръжка на AMD FreeSync, най-вече благодарение на факта, че технологията изисква единствено използването на DisplayPort 1.2a интерфейс от монитора и нищо повече – няма лицензни такси или нуждата от специализирана управляваща електроника, както е при Nvidia G-Sync. Това на теория прави интегрирането на FreeSync по-лесно и най-вече не би трябвало да оскъпява допълнително монитора, но тъй като все още AMD FreeSync не се вгражда в най-достъпните решения на пазара, то повечето продукти с поддръжка са в по-високия клас.

От AMD Имат един много полезен инструмент, който дава ясна визуална представа за това как при активирането на FreeSync технологията се адресират някои от недостатъците при използването на фиксирана честота на опресняване на образа на екрана. На видеото по-горе можете да видите демонстрация на разкъсването на образа (tearing) при движение с изключен V-sync и как това разкъсване изчезва при активирането на FreeSync. Пускането на V-sync също адресира проблема с разкъсването на образа при движение на обекта, но това може да доведе до визуално усещане за вибриране на движещия се обект (stuttering), като след активиране на FreeSync и този потенциален проблем изчезва. Демонстрацията на видеото не е толкова добра, колкото можете да видите на живо поради факта, че записа на видео е с фиксирана честота, докато при активен FreeSync имаме плаваща честота на опресняване.

monitor-input-lag

Другият потенциален проблем, който се адресира от AMD FreeSync е свързан с намаляването на времето, необходимо за визуализация на даден кадър върху екрана или така наречения input lag. Това закъснение е комбинация от времето за реакция на пикселите на монитора и времето, което входящия сигнал бива обработван от електрониката на монитора, преди да бъде визуализиран. Реално тези два компонента на закъснението е трудно да бъдат допълнително ограничени от една технология каквато е FreeSync, защото те са по-скоро хардуерно ограничение за конкретния монитор и LCD панел. Това, което FreeSync прави е да намали или елиминира допълнителното изчакване, която може да се добави към закъснението в следствие на изчакването за синхронизиращия сигнал за изчертаване на кадъра при активен V-sync с фиксирана честота на опресняване, тъй като реално кадъра се визуализира в момента в който е обработен.

crimson-freesync-enable

Скоро след официалния анонс на AMD FreeSync имахме възможност да изпробваме технологията на живо, но за съжаление бета драйверите и първите FreeSync-съвместими монитори леко ни разочароваха – ясно беше че има нужда от още работа и може би от AMD бяха прибързали малко. Към днешна дата обаче нещата изглеждат доста по-добре, технологията е по-лесна за ползване и по-безпроблемна и вече работи както трябваше още от самото начало. Активирането и деактивирането на FreeSync става много лесно през новия Crimson драйвер, като освен лесния достъп новите драйвери на AMD добавят и една важна екстра, която липсваше допреди това. Става дума за функцията за дублирането на кадрите, когато фреймрейта в дадена игра падне твърде ниско, за да може монитора да работи във FreeSync режим. Тази функционалност беше налична на хардуерно ниво в конкурентния G-Sync още от самото начало, но при AMD липсваше и проблемът беше решен софтуерно с новите драйвери AMD Radeon Software Crimson Edition. Софтуерното дублиране на кадри се активира автоматично при нужда, но само при FreeSync-съвместими монитори, които поддържат честота на опресняване над 60 Hz.

Проблемът с липсата на дублиране на кадрите, когато те паднат ниско беше много по-належащ за AMD FreeSync, отколкото за алтернативния G-Sync, където минималната граница като кадри е 30 fps. За сравнение при AMD FreeSync минималната граница като брой кадри започва от 35-38 кадъра, а при някои монитори и от по-висока стойност. Тоест в момента, в който по време на игра кадрите ви слязат под минималната граница за FreeSync за вашия монитор се сблъсквате с всички неприятни последствия като при нормален монитор с нисък фреймрейт. Благодарението на дублирането на кадрите при нисък фреймрейт монитора продължава да работи във FreeSync режим дори при по-нисък FPS. Резултатът е че дори при сравнителни нисък брой кадри в секунда с активен FreeSync играта продължава да бъде доста по-комфортна за игра, отколкото при същия нисък фреймрейт без наличието на FreeSync.Всички страници от статията:

 1. Какво е AMD Freesync
 2. Впечатления от AMD FreeSync


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , ,3 коментара

 1. 1 Станислав // 08.02.2016 в 17:01

  Дали ще излезе Freesync телевизор ? АМД не искат пари за вграждане на технологията и оскъпяването е минимално

 2. 2 intel FTW // 08.02.2016 в 21:00

  @Станислав
  Нека да се наложи при мониторите първо.
  Геймърските телевизори не се търсят много.

 3. 3 Делян Пеевски // 15.02.2016 в 13:10

  То е ясно, че AMD пари не искат, това не ти е nVIDIA, то G-sync излиза солено.

Коментари: