Хибридните процесори AMD Zen ще са на фокус през втората половина на 2017 година

В раздел: Новини от на 19.08.2016, 4,448 показвания

Изглежда AMD искат да направят впечатление първо във високите ешелони на компютърните системи, вместо наведнъж да изкарват цялата гама процесори Zen, заедно с хибридните (с вградена графика) такива. Поне това е споделил един от най-важните шефове в AMD – CTO на компанията, Марк Пейпърмайстър.

amd_zen_arch_2

Първо, разбира се, ще видим 8-ядрените процесори Zen, които ще са насочени към HEDT сегмента и със сигурност ще са с доста сериозни ценови нива (особено, ако приемем, че AMD са се справили с производителността и този чип наистина може да конкурира Haswell-E/Broadwell-E). Все още не се споменава кога ще видим и по-евтините, 4-ядрени варианти (отново притежаващи технология подобна на Hyper-Threading), но г-н Пейпърмайстър е добавил, че хибридните чипове APU ще ги видим през второто полугодие на 2017 година.

По същото време трябва да се появят и мобилните варианти на Zen, но това е логично предвид APU-ориентираността им. Наред с цялата тази информация от AMD са добавили, че 8-ядрените процесори ZEN ще бъдат по-скъпи от сега наличните 8-“ядрени” процесори AMD FX.

Като цяло разработката на архитектурата Zen е отнела на инженерите на AMD около 4 години, а след завършването й директно е бил стартиран проекта “Zen+”.


Етикети: ,Коментари: