DeepCool Lucifer V2

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 7.10.2016, 15,058 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Притежаващ името Lucifer, този охладител на DeepCool би трябвало да е замислен за сериозна жега и горещи преживявания. В този ред на мисли не е учудващо, че от китайският му създател са заявили максимални охлаждащи възможности от 300W, с каквато заявка могат да се похвалят само най-добрите въздушни охладители за процесор, налични на компютърният пазар от няколко години насам. 300W охлаждащ капацитет би трябвало да гарантират доста приятни работни температури и при нашият тестов процесор Core i7-5930K в неговият овърклокнат режим.

lucifer_first_side

Поглеждайки към дизайна на Lucifer V2 се забелязва доста солидният радиаторен блок, като вентилаторът някак си стои малко настрани. Имайте предвид, че без вентилатора си Lucifer V2 е над 900 грама и принципно може да се сравнява с двусекционните охладители тип “кула” не само по тегло, но и по разсейваща повърхност на алуминиевите ламели. Lucifer V2 е изграден от алуминиев радиатор, медни топлинни тръби ф6 и медна основа, полирана до блясък. Всичко това е покрито с никел, а медните тръби са плътно запоени за основата с цел постигане на максимална охлаждаща ефективност и топлопроводност.

lucifer_bottom

Поглеждайки охладителя отдолу се забелязва, че от DeepCool са искали да постигнат максимално голяма разсейваща повърхност на радиаторната част, като “каналът” направен от едната страна е само и единствено с цел подсигуряване на монтажа на охладителя върху различните процесорни платформи. Ако мислено продължите канала до другият край на радиаторният блок можете да визуализирате и две радиаторни кули, към които се разсейва топлината от медните тръби.

lucifer_side_2

Основни спецификации на be quiet! Dark Rock PRO 3:

 • Дизайн – едносекционен охладител, тип “кула”, с вертикално разположение на радиаторният блок.
 • Изграждащ материал – мед за топлинните тръби и основата, алуминий за радиаторните ребра.
 • Топлинни тръби – 6 броя, ф6.
 • Размери – 140 мм х 136 мм х 168 мм (с инсталиран вентилатор)
 • Съвместимост – Intel Socket LGA775, LGA1155/1156, LGA1366, LGA2011/-3; AMD AM2/2+/3/3+/FM1/FM2.
 • Вентилатори – 1 брой 140мм вентилатор с контрол по PWM, диапазон на оборотите: от 300 RPM до 1400RPM, максимален дебит 81.3 CFM.
 • Тегло – 1079 гр.

Със своите почти 1100гр., Lucifer V2 е един от най-тежките въздушни охладители на IT пазара в момента. Огромният радиатор, който спокойно може да се използва и във версия “Silent” без добавяне на основният му вентилатор (стига да имате адекватен въздушен поток в кутията ще получите доста добри охлаждащи възможности) доста лесно заема цялото място върху и около процесора, което може и да е проблем при поставянето на Lucifer V2 върху някои дънни платки. На нашата тестова Gigabyte X99-Gaming 5 успяхме да съберем Lucifer V2… почти, но за това ще стане дума на следващата страница. Този охладител определено не е от вариантите с голяма съвместимост, но със сигурност е от тези с големи охлаждащи възможности.

lucifer_fan

Споменатият по-горе 140мм вентилатор е цялата особеност на Lucifer V2, която го разграничава от предшественика Lucifer. Новата перка може да работи на доста ниските 300 RPM, при които да създава макар и минимален въздушен поток, но пък да запази заявката “Silent”, която Lucifer V2 притежава без инсталиран вентилатор (12 dBa при 300 RPM).

Окомплектовката към Lucifer V2 притежава всички необходими крепежни елементи за инсталацията му върху споменатите вече процесорни платформи:

lucifer_pack

Макар да се предлага със само един вентилатор, в окомплектовката са налице и втори комплект захващащи елементи за поставянето на допълнителен 140mm вентилатор, което да повиши ефективността на Lucifer V2 в различни варианти на приложение.

Сега е ред да инсталираме Lucifer V2 върху нашата тестова дънна платка Gigabyte X99-Gaming 5 и процесора Core i7-5930K.Всички страници от статията:

 1. DeeCool и Game Storm
 2. DeepCool Lucifer V2
 3. Инсталация на Lucifer V2
 4. Тестова система и резултати
 5. В заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , ,6 коментара

 1. 1 Milen // 08.10.2016 в 00:02

  А кой е по-добър ? Lucifer V2 или K2 ? Be quiet Pure Rock по-добър ли е от тези двата Луцифер-а ? Искам го за I5 6500 и целя максимална тишина.

 2. 2 tsv_strogg // 08.10.2016 в 09:56

  Я, аз тъкмо си взех един такъв и хоп – гледам, че и тук излязло ревю!
  Охладителят наистина е без конкуренция за цената си (има го по 74 лв.), но наистина монтажът му може да е доста изнервящ, ако дъното не е извън кутията. С малко псуване на китайската инженерна мисъл все пак стават нещата. След няколко опита открих, че монтажът става по-лесно като първо се нацели винта през кулата с дълга отвертка и след това вече с напипване може да се фиксира и втория винт, пред кулата. Закрепващата планка е доста корава и това създава затрудненията при монтажа, но пък все пак трябва да държи 1кг. топуз, та няма как да е другояче.
  Имах малко колебания дали да ползвам пастата от комплекта или MX-4, но реших все пак да дам шанс на оригиналната, която стои някак си по-гъста сякаш.
  Вентилаторът наистина е безшумен и като се пипне кулата отзад се усеща течението, дори и на 700 оборота на перката, но закрепващите му скоби са нещо недомислени, сто пъти паднаха, докато го закрепих, особено като се има предвид, че като се сложи кулата в кутията и почти не остава място за бъркане.
  Въпреки всички тези малки кусури, за цената си охладителят е перфектен, конкурира се с Noctua NH-U14S, която е два пъти по-скъпа.
  Аз лично съм доволен от него:)

 3. 3 Nikola Bathory // 10.10.2016 в 09:24

  “много потентен вентилатор” какви ги пишете просто, нямам думи. Или някой си е мислил за нещо друго?

 4. 4 МоНаХа // 11.10.2016 в 08:38

  Кой за каквото си мисли, Ники ;) Охладителя сваля и най-разгорещените…

 5. 5 Войник // 18.10.2016 в 07:51

  Кой ще се занимава с deepcool, като може да си изкопаш от някой сайт втора ръка висок клас или среден Noctua охладител или ThermalRight дето го отнасят като качество тоя охладител.
  Особено Noctua с тия неземни вентилатори, няма кой да ги бие по тишина също така можеш да си ползваш един D14/D15 с години анред на най различни сокети, пишеш имей на ноктуа, че ти трябва монтаж за примерно AM4 или 1152 и ти пращат веднага, а луцифера ще трява да си подпираш вратата с него…

 6. 6 Марто // 18.10.2016 в 19:45

  АМДВойн, защо не отидеш в ТПУ да прегледаш ревюто на Ле гранд мачо и да видиш какво прави с Ноктуа охладителите. И като съвместимост с рам паметите, и като шум, производителност, цена… Направо съм потресен как е възможно да биеш D15S едновременно по всички показатели.

Коментари: