Noctua разширяват продуктовата серия вентилатори A-Series

В раздел: Новини от на 18.05.2017, 5,941 показвания

Noctua добавиха три нови модела вентилатори към своята серия от оптимизирани за много ниски нива на шума  вентилатори A-Series. Сега наред с най-големите варианти от 120мм и 140мм, A-Series ще предлага и 200мм “перка”. Освен нея, продуктовата серия се допълва и от други две – тънка 120мм и 40мм. Така A-Series вече е допълнена от NF-A20, NF-A12x15 и NF-A4x20.

И трите нови модификации, всяка сама по себе си, са били предизвикателство за Noctua предвид фирмената традиция да се предлагат висок клас вентилатори, създадени за висока ефективност според идеята, за която са създадени. От своя страна NF-A20 е най-големият вентилатор на Noctua, създаван досега, като един от най-сериозните проблеми е било теглото на ротора на NF-A20 – четири пъти по-тежък от еквивалента си при традиционните перки на компанията с размер 120мм/140мм. Това е довело до промени не само по лагерната част, но и до използването на нов тип материал за създаването на самият ротор (витлова част) с цел понижаване на теглото му с 26%.

При NF-A12x15 е налице стоманено подсилване по моторната част за да може да се получи желаното ниво на представяне като за един вентилатор на Noctua. Що се отнася до NF-A4x20, той е допълнение към вече познатият NF-A4x10, но повишената дебелина спомага за постигането на по-високо статично налягане, а наличието не само на 12V варианти, но и на 5V такива ще позволи за използването на 5V-версия на NF-A4x20 с цел подмяна на съвместими вентилатори в най-различни устройства, използващи този размер перка – рутери, сучове, DVR-и и т.н.

Наред със всички останали вентилатори от серия A-Series, новите NF-A20, NF-A12x15 и NF-A4x20 се предлагат с 6-годишна гаранция и MTTF (средно време на живот) рейтинг от над 150 000 часа. Цените на трите вентилатора в Европа са съответно следните – 29.90 евро за A20 PWM/FLX, 19.90 евро за A12x15 PWM/FLX и 14.90 евро за A4x20 PWM/FLX/5V PWM/5V.

Спецификации на Noctua NF-A20 PWM

Спецификации на Noctua NF-A12x15 PWM

Спецификации на Noctua NF-A4x20 PWM


Етикети: , , ,25 коментара

 1. 1 Марто // 18.05.2017 в 16:42

  Те ако не си сменят цветовете са изпята песен.. Няма билд, в който да пасват грозните им вентилатори, дори и моя е в това число – всичко черно-бяло и ла*няната U14S-ка.. BeQuiet имат SilentWings3, които не отстъпват, а и други ще излезнат. Ноктуа или сменят цветовете, или до 5 години няма да ги има, пък ако ще и неземно качество да предлагат.

 2. 2 Бай Миле // 19.05.2017 в 15:44

  Браво на бухалите Ноктуа, най накрая са изкарали този очакван още от 2014 200мм вентилатор, някакъв фен ги попитал за такъв размер и те решили да направят, ама им отне 3 години и отгоре да вземат 15 сантиметровия модел и дс го уголемят, доста проблеми си имаха, но са се справили все пак въпреки, че е доста сложно да направиш качествен вентилатор с такъв размер..

  Според интернет “разбирачи” Noctua били изпята песен с тия цветове баси смешните изказвания, тия хора предлагат най добрите вентилатори на пазара, нямат конкуренция. Също така който не е наясно имат две нови серии вентилатори от забележете 4 години сиви Redux, и черни Industrial PPC като последните имат Chromax различни на цвят силиконови уплътнители и са перфектни…

  А до тъпите изказвания по горе пак, Noctua са единствената марка предлагаща монтаж за всеки сокет, на всеки охладител който те са създали някога, тоест можеш да ползваш на AM4 първите охладители дето компанията е създала през далечната 2007, също така аз имам D15 ще мога да го ползвам и на AM5, AM6, AM7 цял живот.
  AMD за евента им за Zen и всички тестови китове за AM4 бяха с Noctua не с, be quiet, TT, Thermalright и не знам си какви..
  Да не споменавам, че поддръжката на ноктуа е отлична…..

 3. 3 Бобо // 19.05.2017 в 17:58

  Марто направо се чудя, на това твое ламерско исказване. Чак ми става смешно. :):):) Както ти каза вече Бай Миле, има и други вентове освен типичните за Ноктуа “лайняни”. Явно не си виждал черно бели билдове, направени с именно черни Ноктуи. Аз например съм виждал и модинг на “лайняни”, преобразени в каквито щеш цветове на дъгата, според конкретния билд разбира се, а и не само на Ноктуа. В днешно време модинга е много напред. И като споменах за мод на вентове, имам един такъв 120-ка от онези специалните, които са с най-голямо статично напрежение на струята, за “водни” радиатори. Ще взема да го модна и аз, че само този вент ми загрозява един вид билда. Въпреки, че много не ми дреме за това.

 4. 4 Марто // 20.05.2017 в 00:32

  Бай Вечно на въпреки, тея разбирачи също имат Ноктуа и знаят какви вентилатори предлагат… Въпросът е, че не им харесват и като цяло на по-голямата част от хората не им харесват, ако не си забелязал.
  Това за китовете е похвално, ама в крайна сметка това са охладители, а не видеокарти или процесори, и дори и да се наложи да си купиш нов, едва ли ще фалираш.
  Колкото до АМД и Ноктуата.. не е много показателно. За ивента може и на Сигматек да бяха ползвали, ама хората в билдовете си с Ризени други вентилатори гледам слагат. И не само с Ризени, което е по-същественото.
  А поддръжката… поддръжка на въздушен охладител колко да е поддръжка. Ще ми се изкривят ламарините или ще се прецака вентилаторът на 5тата година и ще им искам нов.. все тая.
  Ноктуа в ниския клас ги няма, защото са елитисти, в средния имат реално само U14S, който е добър, но пак кофти цвят, а във високия само D15, който е с 10тина лева по-изгоден от D15S заради включения втори вентилатор, дето може да го боднеш, където искаш.. ако искаш.
  Просто някой далтонист от Ноктуа навремето е решил, че ла*нян цвят стои много добре на фона на цвят “100мл прясно мляко с 2 щипки какао”(или просто бежов.. знам ли)и оттогава нали да се пазят традициите.. та досега, че и продължават.
  А да не говорим, че ако бяха пуснали стандартните 120ки за U12S, АМД никога нямаше да ги изберат за ивента ;д

 5. 5 Александър Генов (rager) // 20.05.2017 в 04:11

  “Според интернет “разбирачи” Noctua били изпята песен с тия цветове баси смешните изказвания, тия хора предлагат най добрите вентилатори на пазара, нямат конкуренция.”

  От Интернет “разбирачите” един въпрос с повишена трудност – а какво произвеждат EMB-Papst, Panaflo (Panasonic – Matsushita), Sunon, Delta, Sanyo-Denki, NMB, Nidec, ADDA и къде се позиционират на пазара продуктите на тези компании :)? Noctua се опитват да правят хубави неща, обаче не им достигат едни 30-40 години и се познати само на овърклокърския пазар. Например EMB-Papst е немска компания за мотори и вентилатори, основана през далечната 1963 г., NMB е американска компания, основана 1968 г., а Nidec са японска компания, основана отново през 1963 година. За сравнение Noctua се появяват през 2005-та :). В сървърите и всякаква професионална техника може да се срещнат различни модели вентилатори на изброените 8 марки, но няма вентилатори на Noctua.

 6. 6 Бобо // 20.05.2017 в 05:09

  Годините в случая нямат никакво значение. Важното е, че Ноктуа правят едни от най-добрите вентилатори на пазара. За Сунон не ми говори, с техните високооборотни шумни вентове. И въобще всичките марки които споменаваш, са вентове с голям шум. Имал съм от тях. Ефективноста им също не е голяма

 7. 7 amd_fan // 20.05.2017 в 12:30

  Аз пък не мога да разбера каква стана тази чалга последните години, като сглобяваш компютър, вида му да е толкова важен. Ако си на затворена кутия какво те интересува как изглежда от вътре като цветове? Или всички трябва да сме с прозрачни капаци и RGB осветление :) На мен пък цвета не ми пречи въобще, просто са скъпи и има много други не лоши алтернативи. Освен това над 1000 оборота 120-ките на Noctua си се чуват и не бих ги дефинирал като особено тихи.

 8. 8 Марто // 20.05.2017 в 17:39

  Трольо има предвид на десктоп пазара. Не че не си го разбрал де.. А да нямат конкуренция е КРАЙНО абсурдно изказване и фактите са навсякъде в нета. Може би в неговите очи наистина са без разумна алтернатива, но в неговите очи много неща са различни спрямо реалните факти.
  Rager, предполагам не се занимаваш с одобряване на коментари, камо ли обяснения защо даден коментар не е одобрен, ама къде сгреших в последния си коментар, че не е пуснат? Ако ти се занимава да отговаряш – благодаря предварително, ако не – май*ата ми.

 9. 9 Бай Миле // 22.05.2017 в 11:46

  Значи компютърното “гуру”, не съм споменал, че говоря основно за десктоп, не за сървъри, където нещата са по различни. Също така много добре знаеш, че Noctua са единствената марка дето предлага монтаж за всеки съществуващ сокет, за всеки техен стар или настоящ, бъдещ охладител, кой друг го прави това ? Също така ми гръмна вентилатор вземан втора ръка, нямах гаранцията, понеже оня тип не ми я даде, писах на хората и ми смениха вентилатора, че и кит за АМ4 ми пратиха, една стотинка не съм дал….
  И вентилаторите им са най добрите като качество, поток, шум или ти това не го броиш, викаш той може даден от тия вентилатори другите да е по шумен от Noctua на еднакви RPM. Това че въпросните марки са на пазара от години какво, много играчи бяха на пазарите с години, като ABIT, 3DFx, и доста други, ама фалираха нали, та това от колко години са на пазара едни продукти няма значение, винаги могат да фалират.
  Сравнението ми беше с точно марки като Noctua за нормалните потребители TT, Zalman, ThermalRight, Be Quiet, CM, Corsair и другите такива, ама обичаш да се правиш на интересен, знам те..

  Нека те посека с едно припомняне, още през 2013 преди да имам бан в “хубавия” ви форум казвах навсякъде, че FX е доста далеч от това, което, ти, и 90% от останалите овце повтаряха след тебе, ама вие се подхилвахте и правехте дебелашки шегички нали, ама дойде 2017 и какво стана останахте всичките с отворена паст, като видяхте, че след оптимизации по калпаво писан софтуер, оси, игри, и други FX е доста адекватен, въпреки слабите си места в архитектурата, а аз това го знаех още 4 години преди вас, нещо имаш ли да кажеш по тоя въпрос ?
  Или че на интел качеството не струва още от Haswell насам, сега са абсолютен брак с тоя тънък текстолит, не запоена капачка, лошо направен LGA сокет, направо смешни боксови охладители, че чак INferior излязоха с изказвания да не се клокват К процесорите, пълен брак са ако FX бяха все още най доброто от AMD пак щяха да са по добре поне откъм сглобка…

 10. 10 Nichi // 22.05.2017 в 13:11

  Точно кафевия цвят си е запазена марка на ноктуа и е избран за да е различен. Това е и определящ цвят за марката. Въпреки че, заради конкуренцията започнаха да предлагат други цветове на реклами и по сайтове те си слагат кафевия цвят като отличаващ. А има хора и които искат кафевия цвят за да се знае, че е ноктуа :)

  Вентилаторите на сунон и адда може да са шумни обаче предлагат високо статично налягане а и предлагат модели с по 100 000 часа MTBF и това повече се гледа при сървърите.

  Между другото мисля че, Evercool е десктоп маркаta на Sunon.

 11. 11 Бобо // 23.05.2017 в 06:40

  Бай Миле напълно си прав, ама кой ли те слуша. Овцете си остават овце. Специално за FX-а, ама много е “странно” защо чак на 2.03.2017 в ревюто на DeepBlue – http://hardwarebg.com/40868-amd-ryzen-7-1800x-review/8/ лъсна истината а ? За толкова стар процесор, не е никак зле да се нарежда до i7-7700K(в игрите и мултитаскинга). Ето и другото ревю на DeepBlue – http://hardwarebg.com/40960-ryzen-7-1700-review/4/ от 13.03.2017. Ама иначе овцете в продължение на години твърдяха и продължават да го правят, че FX били много зле. И тук изниква един много логичен въпрос. Защо чак сега и тук в hardwarebg лъсва истината? Истина която се криеше с години.

 12. 12 Тодор Богданов (mollov) // 23.05.2017 в 08:59

  Не знам защо продължавате да го чоплите това с този FX… както от години се знаеше, че FX-овете имат “недостатъчна за времето си еднонишкова производителност”, така и се знаеше, че при наличието на повече оптимизации за многонишкова употреба нещата ще са различни.

  Това е ясно от как се появиха чиповете Vishera… айде престанете с простотиите…

 13. 13 Александър Генов (rager) // 23.05.2017 в 15:50

  @Марто – “Rager, предполагам не се занимаваш с одобряване на коментари, камо ли обяснения защо даден коментар не е одобрен, ама къде сгреших в последния си коментар, че не е пуснат? Ако ти се занимава да отговаряш – благодаря предварително, ако не – май*ата ми.”
  Не се занимавам и нямам представа какво е станало с коментара :). Тук пиша като обичаен потребител.

  За останалите неща – коментарите как 40-50 години опит в производството на вентилатори, със съоветните разработки, патенти, ноу-хау и огромно количество произведени бройки, нямали никакво значение, са единствено забавни :). Както и че венилаторите на въпросните марки били с ниска ефективност.

 14. 14 Марто // 23.05.2017 в 17:11

  Проблемът беше от мен, а не от хардуер.бг, така че както казах – ма*ната ми.
  А за “останалите неща” – явно не четеш достатъчно често коментарите на този потребител, иначе щеше да знаеш, че битката е загубена и няма смисъл от обяснения, дори и да са подкрепени с факти.
  Ето сега и с FX-овете.. Нито фен на Интел, нито фен на АМД ще тръгне да си взима FX през 2017 година, ако ще и двойно да им е скочила производителността. Те щом навремето, когато е трябвало, не са се продавали, то къде ще се мерят с Ризени и Зенове през 2017 година..? Многонишковата мощ може и да я имат, ама еднонишкова – никва, технологии а-у – никви. Затворена страница и това е. А че някой не иска да приеме, че хардуерът му е остарял и му е време за R7 1700 си е негов проблем.

 15. 15 Бобо // 23.05.2017 в 20:18

  Добре бе “професорчета”. Я като сте толкова отворени, дайте да видим един вентилатор от горенаписаните марки(които rager посочи). Който да отговаря на следните характеристики:

  120x120x25 mm/4-Pin PWM/Focused Flow/1200-1500RPM/22,4dB/Static Pressure-2,61mm H₂O/12 V/MTTF > 150.000h/Warranty 6 years.

  И също да се намира свободно на нашия пазар.

 16. 16 Бай Миле // 23.05.2017 в 21:31

  Дори джей двете стинки имаше клип, където го беше яд как е преминал от FX8350 на 3770К и само го е хванало яд, защото разлика никаква не е видял, човека е далеч от фен или някакъв дебил дето не разбира, а не знам защо оправдаваш тия останалите дето плюеха AMD с години, след като знаеш, че FX не е бил зле нито тогава нито сега, то се и вижда и от тестовете. Процесора е на ниво Ivy Bridge има не един тест дори в игри, където се вижда, даже тех. синдиката имаха също клипове, където FX беше наравно или по добре.
  |
  Бобо какво да ти кажа, то споровете по форуми са си загубена кауза, ама и аз съм инат и не обичам да оставям другите да си дрънкат техните виждания за нещата, след като не са прави. Иначе като цяло няма смисъл и да се пише по форуми, защото хората са си такива, нещата почти не се гледат по разумен начин.
  Иначе ти истина не очаквай, кой е фил фен на сини-зелени, кой не е знаел, а сега се прави на луд, кой просто не го е интересувало, а е вземал интел, понеже са били по оптимизирани и тем подобни. Истината много, ама много малко хора са я казвали, като AdoredTV, Jay2cents може и други да е имало, но основно тези двамата съм ги хващал като правят ревюта или тестове да са сериозно обективни, като този първия има доста силни попадения. Ти виж как AMD как бяха плюти без причинно, понеже предлагаха евтин I7, и за видеокартите ги плюеха били им скапани драйвърите. Дойде 2017 AMD изкараха бруталното ядро Zen и веднага виж интелските лицемери как веднага минаха на AMD страна, което преди 3 години противоречеше с живота им направо. Ти остави това настрана, ама по смешното беше, как разни такива индивиди се изказваха, че AMD изкарали ли процесори сходни с интел цените щели да бъдат 10% под интел, да, ама и там не познаха, още по смешното е как даже имаше и изказвания, че легендарен инженер отговорен за две добри архитектури AMD K7-K8 Джим Келър, нямало да се справи с процесорите и щели да бъдат със слаби места като FX, а сега същите тия са с AM4 процесори, ама какво да ти кажа простотията не ходи по животните и по гората…..

 17. 17 Бобо // 25.05.2017 в 07:06

  На 100% си прав!!! А онези по-горе, за последно имам да ги “питам” нещо. След като моя FX-8350=i7-3770/K, е толкова морално остарял, как така продължавам да си играя на високи настройки всички игри с пак морално остарялата R9 280X!? Защо рендирам големи проекти без проблеми? И защо във форума(на хардуербг и чуждестранните също) има хора с i7-3770/K/4770/K и GTX 1070/1080/TI, които не си сменят процесорите? След като ги питаш, защо не си сменят процесорите, отговарят че няма смисъл да минават към i7-6700/K/7700/K!? Според “логиката” на онези по-горе е ,че са прости и нищо не разбират, а те много разбират защото. За последно им пожелавам, да си пръскат парите за неща от които нямат спешна нужда, ако щете и за 50K лева си правете билдове. Грандоманията/хайпа толкова много ви е заслепила, че не виждате по-далеч от собствените си носове. В момента имам пари да си позволя най-скъпата Intel/Nvidia/Ryzen/RX платформа, но няма да го направя, защото няма смисъл(доказателства много). Предпочитам да ги налея тези пари в нещо много по-смислено, от един прост компютър.

 18. 18 Марто // 25.05.2017 в 14:42

  Бобо, нали знаеш, че това е хардуер.бг, а не имот.бг или бгмамма? “Едния прост компютър” е единствена и основна тема в тоя сайт и определено не е тук мястото да разправяш какви са ти приоритетите що се отнася до инвестиции. Смисъл не впечатляваш никого.. по-просто казано.
  Така както го обясни 8350=3770К, а 3770К=7700К, то излиза, че 8350=7700К. Това е твоята логика. А колко игри и приложения ще намериш, където това твърдение да се докаже? Отговор – не много(меко казано).
  Отделно, че “продължавам да си играя на високи настройки всички игри с пак морално остарялата R9 280X!?”.. Не че не ти вярвам, ама дефинирай какво разбираш под играене. Защото силно се съмнявам, че подкарваш всичко на мах на FHD със стабилни 60 кадъра, камо ли 1440п, 144хз и тем подобни луксове. Разбира се можеш да кажеш, че имаш много по-важни неща в живота от това да играеш някакви прости игрички на еди-кви си настройки с еди-кви си кадри в секунда, но в крайна сметка вече споменах, че в тоя сайт само техниката се гледа, а другите дейности са си за други сайтове.
  Играл съм и на по-слаби компютри от твоя, играл съм и на по-мощни. Но от играене до играене има разлика и да изкарваш, че едно нещо е друго, само защото се охарактеризира със същата дума е абсурдно и не минава тук, поне не и на мен.
  Като си толкова ларж(поне по твои думи) – вземи си един 1700Х с 2 Веги в CF, един качествен монитор и разцъкай малко. После пак се върни на старата си конфигурация, разцъкай един час и ела да кажеш дали е същото и кое с кое е равно.

 19. 19 Бобо // 25.05.2017 в 23:30

  И аз съм играл на слаби, средни и хай-енд машини и какво от това!? Но тук пак отклоняваш това което казах. И моля не ми ги вади тези глупости с имотите, бгмама и т.н. Казах високи настройки, не съм казвал макс графика. И е на 1080р. Вярваш или не вярваш, това си е твоя работа, не карам никой да вярва. А тази така наречена “моя” логика, не я споделям само аз, а много хора по света. Ти какво си мислиш, че само хардуербг е най-добрия сайт за хардуер ли!? Направо ме разсмиваш. Има къде,къде по-обективни и да не са български. Абе какво си говорим, вие тук сте “богове”.

 20. 20 Бобо // 25.05.2017 в 23:39

  “Добре бе “професорчета”. Я като сте толкова отворени, дайте да видим един вентилатор от горенаписаните марки(които rager посочи). Който да отговаря на следните характеристики:

  120x120x25 mm/4-Pin PWM/Focused Flow/1200-1500RPM/22,4dB/Static Pressure-2,61mm H₂O/12 V/MTTF > 150.000h/Warranty 6 years.

  И също да се намира свободно на нашия пазар.”

  Защо не намери някой от вас, вентилатор с горните изисвания и марки а ? Защото така ви е по-лесно нали !? Проверих ги всичките споменати марки от rager, няма такъв. Ето защо, Ноктуа си продават нещата на такива цени.

 21. 21 Бобо // 26.05.2017 в 06:36

  Марто, коментирай ревютата на DeepBlue, не ми ги вади от девет дола вода, та десетия: http://hardwarebg.com/40960-ryzen-7-1700-review/4/ http://hardwarebg.com/40868-amd-ryzen-7-1800x-review/8/ Искам да ми обясниш, производителноста в игрите, на снимките много ясно се вижда. Оставяме на страна мултитаскинга.Защо толкова стария “боклук” FX-8370, е наравно със i7-7700K. Или сега ще кажеш, че DeepBlue е излъгал в теста. Искам конкретно да ми отговориш, не с глупости.

 22. 22 Марто // 26.05.2017 в 17:13

  Първо обясняваш, че хардуер.бг не е показателен и те разсмивам, после ме караш да “оборвам” резултати от тестовете на модератор/админ от същия сайт..?
  Леко на “както ми изнася” намирисва. Що се отнася до резултатите, то имаме 4 игри, които дават реална представа за видеокарти, но не и за процесори. Няма да му критикувам ревюто, но нека кажем, че не е много изчерпателно, що се отнася до игри.
  Ако добавиш и други известни игри като Fallout 4, Far Cry: Primal, Dishonored 2, Hitman, Total War, GTAV; вкараш 1% минимални и 0.1% минимални, то тогава резултатите ще са други. Прибавяме консумация и като цяло функциите и технологиите на по-съвременните платформи, и 8320/8350/8370 си стават oudated af.
  Значи ли, че са “боклук”(дума, която никъде не съм употребявал) – не, значи ли че им е минало времето – да.
  Или си фанатик, или не ми разбираш критериите, но и в двата случая сме в мощен офтопик и няма смисъл да продължаваме.
  Що се отнася до вентилаторите – не знам какво си гледал, но от тези вентилатори, които rager изброи, има такива, които ще ти издухат чашата с кафе, ако е наблизо. Значи ли това, че ще си го сложа в десктоп билда – не, но да обясняваш, че не са ефективни си е смешно.
  И пак повтарям – АЗ ПОЛЗВАМ U14S и не можеш да ми обясняваш, че едва ли не ги хейтвам, просто защото съм фен на други марки.. Казвам, че са грозно оцветени и не се вписват в никви билдове – това е. Че са качествени и са, може би, най-универсалните като съотношение между различните характеристики – факт. Но че са грозни – безспорен факт. И най-тъпото е, че само една боя трябва да му сложат и ще са 10/10, ама нъцки. Както и да е. Явно не ми разбираш болката, ама да си на предпоследното стъпало и да не искаш да изкачиш стълбата, понеже последното стъпало се пада 13тото подред.. ей такива неща много мразя.

 23. 23 Бай Миле // 26.05.2017 в 22:56

  Бобо ако искаш качествен разговор, или просто коментиране на какво се случва дай някаква връзка за контакт, щото гледам си от малкото хора с, които има какво да се каже, че и покаже, че тука цирка е тотален….

 24. 24 Nichi // 29.05.2017 в 09:20

  От първото търсене в фарнел на 12В вентилатори, не съм сортирал по нищо.
  http://bg.farnell.com/sanyo-denki-sanace-fans/9s1212f4011/fan-silent-120mm-12v-2m3-min-30dba/dp/1755874
  Има повече обороти, дебит, статично налягане но и повече шум, С по-малко ниво на шум няма да търся предполагам че ноктуата са оптимизирани за шум И няма да намеря.
  Обаче виж Expected Life 40000h L10:Survival rate:90% at 60
  °C. Това трябва да прави MTBF над 300000h. Но виж как са написали условия за тест ноктуа на техния сайт не са писали нищо.

  Виж не споря че, ноктуа са много добри вентилатори – добри са. Но не са и това уникално нещо, със страхотни характеристики които само те предлагат а никой друг не може да достигне. Просто те са си в тяхната категория другите са си в другата, в къщи на компа няма да си сложа адда а някоя PC марка ориентирана за по-малко шум.

 25. 25 Александър Генов (rager) // 30.05.2017 в 15:09

  Характеристиките по-горе са на Noctua NF-F12 PWM Focused Flow – би било коректно, ако се посочи точен модел, но това е друга тема.
  Тъй като NF-F12 PWM е модел от 2012-та година, ето една примерна серия на друг производител от същата година:
  http://www.scythe-eu.com/en/products/fans/gentle-typhoon-120-mm.html
  http://www.silentpcreview.com/article1266-page5.html
  https://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=212924
  Вентилаторите са производство на Nidec Servo Corporation – Japan (от изброените по-горе марки). Съответно D1225C12B4AP-14 е сравним модел, а като се вземе под внимание по-ниското ниво на шум, вероятно и D1225C12B5AP-15. Характеристиките не са точно 1:1, но и идеята, че не е възможно да има конкурентни модели в същия клас, е доста далеч от реалното положение :).

Коментари: