Как да отворим този Athlon?

В раздел: Статии от на 28.09.2002, 5,921 показвания

След като много от вас ме разпитваха относно начин за отваряне на Athlon процесора, реших да напиша тази статия за всички, които искат да измъкнат някоя и друга стотица отгоре MHz от Athlon-а си!!! Имам една забележка: Този начин, който ще опиша може да не e най-рационалния, нито е най-лесния ( не съм виждал по-лесен начин да отвориш такъв процесор!!! ).
Освен това не нося никаква отговорност, ако някой от вас счупи “златния” си Athlon след неправилно процедиране!!! Тази процедура е опасна и може да доведе до перманентно повреждане на процесора!!!

Така…… Сега нека да започнем по същество:
Т.н. “кутия” на процесора се държи от 8 т.н. “пина”, по четири от всяка страна.
Четирите външни държат задния капак за топлоотделящата пластина, а четирите вътрешни държат топлоотделящата пластина за печатната ( PCB ) платка на ядрото!

Ако още не сте забелязали от двете страни има малък процеп между задния капак и топлоотделящата пластина – точно там трябва да “заврете” отверка и да напънете
надолу, ама леко, така че задния капак да започне да се отделя
и да можете да видите какво има вътре. След малък напън ще се чуе пукване и единия от външните пинове ще се освободи!!! Гледайте отверката да е колкото се може по-навън, във смисъл да не влиза вътре много!!!

Сега повторете тази процедура и за другите 3 пина, така че да можете да отделите задния капак!!!

Не беше много трудно нали?!?

Пак повтарям не напъвайте, защото можете да направите така, че готиния ви Athlon да не “запали” повече…

Сега идва по-трудната част – махането на топлоотделящата пластина – ако използвате GFD ( GoldFinger Device ) няма нужда от това, защото вече открихме конектора!!!

Премахването на топлоотделящата пластина има смисъл ако искате да видите какво ядро има процесора и с каква памет е или пък ще овърклоквате процесора чрез разпояване на резистори!!!

Взвмете една отверка и започнете да разтваряте малките пластинки, които придържат голямата пластина към пина – но правете това със нещо подложено под мястото, защото ако ви “отфръкне” отверката към PCB-то сами се сещате за последствията!!!

Така първо отхлабете левия край, после десния лесно ще се предаде!!!

След като махнете и двете придържащи пластини ще видите нещо такова:

Надявам се, ще ядрото ще изглежда по-малко, което ще означава, че е 0.18м – впрочем всички Athlon процесори закупени през последните два месеца са с такова ядро!!!

НОВО:Е хубаво отворих го, ама как да позная какво ядро имам?!?

Ами много лесно:Първо вида я ядрото ( в смисъл по каква технология е правен – 0.25 или 0.18 ) може да се разбере още при закупуването на процесора – ето и обяснение на означенията за процесора, които се намират отгоре на процесорната кутия:

Да вземем например, че отгоре на кутията пише следното:

К7600MTR51B  A – Тези буквички и цифрички се разчитат по следния
начин:

K7 – фамилията процесори – в случая К7
600 – честотата, на която ви е продаден
М – вида на опаковката е процесорна кутия;
– със P се означава PGA, както са новите Duron и Thunderbird ( въпреки,
че засега Athlon Thundebird го има повече като Slot A отколкото
като Socket A!!!).
T – означение за напрежението на процесора, Т е за 1.6V.
R – максималната температура, която може
да е в компютърната кутия – чудя се дали някои може да остави температурата в кутията му да стигне 70C – R е за 70C MAX case temperate.
5 – големината на off die cache или по-точно на L2 cache-а  – 5 е за 512к, 1 е за 1MB и 2 e за 2MB.
1 – показва какъв е делителя на L2 cache-а – 1 е за 1/2, а 2 е за 2/5 ( при процесори от 750MHz до 850MHz ).
B – показва максималната честота на FSB – в случая 200MHz ( 100MHz DDR )
A – това е най-важното означение заедно със честотата на ядрото – показва технологията, по която е произведен процесора – А е за 0.18мм, а С е за 0.25мм. Ето един пример със два различни процесора Athlon:

Горния процесор е Athlon 500MHz произведен по 0.25мм технология във завод 21 през 48 седмица на 1999г. – останалото можете и сами да си го разгадаете.

Долния процесор е по-нов, той е Athlon 600MHz произведен по 0.18мм технология във завод 23 през 5 седмица на 2000г. Най-куриозното беше, че долния процесор се оказа със 600MHz ядро, но въпреки че ядрото беше точно за мегахерците, на които работеше процесора ( нещо, което AMD не правят – да пуснат процесора на честотата, на която е маркирано ядрото ), можех да го пусна на 620MHz на 1.4V – да 0.2 под спецификацията от 1.6V – да не кажа, че си работеше супер на 600MHz на 1.35V – не съм го пробвал на 620MHz на 1.35V, но мисля, че ще върви!!!

Всичко това ме навежда на мисълта, че това 600MHz ядро ще издържи много повече от 600MHz – при положение,че работи на 600MHz на 1.35V значи по моите скромни изчисления мога да го “юрна” на 850MHz на 1.7/1.75V!!!

Да се надяваме, че ще стане!!!

Ето и едно последно screenshot-че на 620MHz@1.4V:

Погледнете честотата на процесора и показанието на MotherBoard Monitor
за процесорното напрежение – и от там показанието за температурата
на процесора при 30С стайна температура – при тази настройка процесора
отделя 28.4W – все едно, че си имате PIII CuMine, а не Athlon, за
който се знае че грее много !!!


Етикети: , ,Коментари: