DRAM паметта няма да поевтинее и през следващата година

В раздел: Новини от на 19.10.2017, 3,616 показвания

 

DRAMeXchange, което е подразделение на TrendForce  излезе с очаквано съобщение, че през следващата година, производството на DRAM няма да е достатъчно, за да задоволи напълно търсенето. От известно време, ситуацията на пазара на DRAM памет е подобна, което доведе до значително повишаване на цената и. Всичко това започна с недостиг, в резултат на рязкото увеличаване на капацитета на DRAM в смартфоните, но вече изглежда, че е съзнателно решение на тримата най-големи производителя на памет. Изглежда, че Samsung, Micron и SK Hynix, настройват продукцията си на по-ниско от необходимото ниво, така че изкустено да се повишава цената поради ограничените количества на доставка. Самите TrendForce казват, че тези производители са избрали да забавят разширяването на производствените си мощностти и технологични миграции, така че да могат да поддържат цените през следващата година на същото високо ниво, както през втората половина на тази, което ще спомогне да поддържат висок марж на печалба.
Според прогнозите на TrendForce, увеличението на годишния ръст на DRAM памет за следващата 2018 г., ще бъде 19.6%, който е още по-малко от това през последните години и по-ниско от очакваното търсене, което е фиксирано на 20,6%. Така, че вместо очакваното облекчаване на доставките през следващата година, отново ще имаме ограничаване, което ще доведе дп стабилизиране или увеличаване на цената на DRAM паметта

Източник: Techpowerup


Етикети: , , , ,8 коментара

 1. 1 Гого // 19.10.2017 в 10:52

  Ще поевтинее единствено, ако зомбитата решат да спрат да купуват техника. Като залежи в складовете и по магазините, ще поевтинее не в проценти, ами в пъти…

 2. 2 babaqga // 19.10.2017 в 11:20

  Пазара е пренаситен и има залежали модули, проектирани за старите чипсети, което е опровержение на горните умопомрачения !От Самсунг се хвалиха преди повече от пет години, че новите им заводи имат невероятен потенциал. Да не забравяме също, освен изброените производители, Наниа, Тошиба … също произвеждат памет. Паметта скочи след големите инвестиции на Самсунг в новите им заводи.

 3. 3 Nichi // 19.10.2017 в 11:22

  Никой не иска отново ситуация в която, 8гб готова рам памет на платка струва 50лв. Май имаше някакви фалити даже.

 4. 4 Сашо // 19.10.2017 в 12:18

  Някакви анти-монополни комисии няма ли?

 5. 5 Гого // 19.10.2017 в 14:17

  babaqga докажи твърдението си за пренаситеност на пазара. А пък това за драм модули проектирани за определени чипсети…е, да наистина търговците и новинарите напоследък започнаха да ни натякват лъжата че разни производители проектирали линии от банки с памет специално за определени моделни семейства на Интел или(по-рядко) за АМД процесори. Бабо Яго, не знам в коя година живееш, но контролерите за оперативната памет отдавна вече не са разположени на дънните платки и респективно да се говори за поддръжка от чипсета на оперативната памет е хм, само в твоята глава. Общо взето става въпрос за куп с лъжи, с които се дезинформира масата зомбита консуматори, или поне тази част от тях, които все пак малко от малко сядат да прочетат някоя жълта информация по въпроса и да си съставят поредното погрешно мнение. Да, има непродадени количества от определени типове памет, от времената когато имаше свръхпроизводство и предлагане. Не виждам обаче как това влияе на настоящото положение, което е чисто спекулативно + евентуално картелно споразумение.

 6. 6 наня // 19.10.2017 в 15:51

  Когато спрат да купуват ще поевтинее в пъти и в момента в който почнат да купуват ще поскъпне и какъв е извода. в никой случай няма да си остане ниска или с други думи ще реагира бързо и ще се адаптира към търсенето. Не може да надхитрите този механизъм. монопол или не това е.. В яйцето има купища залежала DDR3, и почти никакви дънни платки и процесори за тях. 4$ за DDR3 512MB и 5$ за DDR4 или 80$ за 8GB. но хората разсъждават че то сега се живее, колко ще го чакате.

 7. 7 babaqga // 19.10.2017 в 16:20

  Гого контролера на паметта е пряко зависим от подаденото напрежение на ДДР модулите, дори и в галактиката Андромеда да са го преместили.

 8. 8 Пурко // 23.10.2017 в 19:23

  Преди излизането на оригинални трето поколение-7 нанометрови Фафли,правени с оригинални 7 нанонметрови ASML скенери и в екстремална-ултравиолет технология -изчистени от всякакви проблеми в връзката,латенсии,паметта,волтажа и тн говорим това са 3-4 поколение Райзен,карти второ и трето Нави-графики и прочие хардуер дотогава ще ме хванете за щепсела на пореца да ви упдейтвяам архаичните ‘Рамбуси’ при тия киловати,които опрдлагате и в тия нива на тракане все едно си в въглищарска мина на 140 децибела машинист. Меко казано упдейт преди тия технологии да дойдат си е чисто продаване на сливи за орескъпа смет.

Коментари: