Arctic BioniX 120 и 140

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 20.10.2017, 6,897 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3През последните години в компютърната техника се забелязва една интересна нова тенденция и тя е да се набляга все повече на външния вид на продуктите, дори понякога за сметка на друга функционалност. До преди 10-12 години масово се „радвахме” на дънни платки и видеокарти с типичния отровно зелен текстолит и „бежови” или в най-добрия случай черни компютърни кутии. Различният цвят беше белег на „специален” продукт. В наши дни нещата са толкова променени, че вече е трудно дори при евтините продукти да намериш например дънна платка, която да няма някаква форма на LED подсветка, разноцветни и „разчупени” компютърни кутии, а познатият зелен текстолит се среща само и единствено в подложките на процесорите. За това и не е учудващо че вече всички компании предлагат нещо разноцветно.

Една от тези компании е Arctic. Arctic са добре познати на нашия пазар и предлагат интересна гама охладители от различни нива, вентилатори с много добро качество на разумни цени, както и различни други джаджи. Един от „проблемите” с техните охлаждащи продукти е, че то доскоро бяха издържани единствено в черно-бялата гама. Но ето че това ще се промени, след като компанията анонсира серията си вентилатори BioniX, като някои от тях вече намериха приложение и сред охладителите й.

Спецификации и особености

Първо, с риск да разочаровам част от вас – новите модели не разполагат с каквато и да е подсветка, така че ако търсите нещо да осветява кутията ви, то тези модели не са за вас. Ако обаче не подсветката е от основно значение, а е по-важно да разполагате с добър вентилатор, който цветово да не се „бие” с концепцията на машината ви, то е добре да обърнете поглед и на Bionix. Гамата включва 4 цвята, като освен традиционното за фирмата черно и бяло, имате като варианти черно+червено, черно+зелено и черно+жълто. Прави впечатление че липсва вариант със синьо, който по мои впечатления е сред популярните цветове. Цветовите акценти са реализирани с вложка от вътрешната повърхност на рамката и с цвета на силиконовите вложки около дупките за закрепяне. Да, новите вентилатори разполагат с подобни вложки за обиране на вибрациите към кутията, а самата рамка е по-разчупена от тази на стандартните модели.

Цветовете обаче не са единствените отличния при BioniX – гамата е изградена на базата на флуидно-динамични лагери, при които се използва нова комбинация от сплав за корпуса и смазочно масло, която намалява триенето и намаля работните температури на лагера, което заедно с новата метална капсула води до значително увеличено време на живот. В мотора пък се използва нов трифазов дизайн, който следва да намали шума от работата на мотора, а дизайнът на перката е допълнително оптимизиран за по-висока ефективност, намален шум и увеличено статично налягане (макар че, куриозно, в документацията на вентилатора няма да намерите данни за него). Накрая, всеки от вентилаторите използва фирмената PWM sharing технология, която по същество изкарва още един конектор от кабела на вентилатора, като така може да включвате последователно няколко вентилатор към един канал за управление, за да работят на еднакви честоти.

Гамата за момента включва модели с размер 120 и 140 мм, като и максималните обороти и за двата са 1800/мин. Максималният въздушен поток е заявен като 69 CFM (117 м3/ч) за по-малкият модел и 104 CFM (176 м³/ч) за по-големия при нива на шум съответно 0,5 и 0,6 сона. Това би трябвало да ги направи доста ефективни и сравнително не шумни дори при максимални обороти. Максималният ток, който използват, е съответно 0,2 и 0,25 А, което при 12 В захранващо напрежение дава 2,4 и 3 Вт консумация. Типично, дънните платки предлагат ограничение на захранващите конектори за вентилаторите от 0,8 А (макар че има дъна и с по-високи лимити), това значи че с използването на PWM sharing може да закачите максимално съответно 4 и 3 вентилатора, макар че аз лично бих се въздържал от повече от 2 на канал.

Официалната им цена от производителя е 14,99 и 15,99 евро, като на българският пазар може да ги намерите за съответно 27,6 и 30 лв. съответно – далеч както от най-евтините, така и от най-скъпите предложения на пазара. Гаранцията от страна на производителя е сериозните 10 години.Всички страници от статията:

  1. Спецификации и особености
  2. Лични впечатления
  3. Тест и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , ,Коментари: